Κίνητρα με βάση το ιταλικό superbonus για τα μικρά φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής

Κίνητρα με βάση το ιταλικό superbonus για τα μικρά φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής

Πως μπορεί να γίνει η εφαρμογή του Superbonus

 

Σχετικά Άρθρα
Από το σύνολο των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, το μερίδιο των μικρών οικιακών ή εμπορικών συστημάτων κάτω των 10 kW (κιλοβάτ) είναι ιδιαιτέρως μικρό και άγγιξε πέρυσι το 7%. Προκειμένου να αρθεί αυτή η υστέρηση της αγοράς οικιακών συστημάτων αυτοπαραγωγής, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είχε προτείνει εδώ και τουλάχιστον μια διετία προς το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης την υιοθέτηση του ιταλικού μοντέλου Superbonus για την ενίσχυση των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που αποδείχτηκε ιδιαίτερα πετυχημένο στη γειτονική χώρα και απογείωσε τις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής. Παράλληλα, η αγορά αναμένει τον περιορισμό του ΦΠΑ στα ηλιακά συστήματα, το οποίο θα περιορίσει τον χρόνο απόσβεσης του συστήματος για τον αυτοπαραγωγό.


Ειδικότερα, όσον αφορά στο Superbonus, πρόκειται για μια φορολογική παροχή που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και αυξάνει το ποσοστό της έκπτωσης φόρου στο 110% για τις επιλέξιμες δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι το PV-Europe, σε πρόσφατη ανάλυση του, καταγράφοντας το ράλι των φωτοβολταϊκών στην Ιταλία, επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο στην εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων το 2022 στη χώρα που οφείλεται στο Suberbonus (το 44,5% της πρόσθετης ηλιακής ενέργειας).

Έκπτωση φόρου

Η καινοτομία του συγκεκριμένου μοντέλου έγκειται στο ότι η έκπτωση φόρου μπορεί να μεταφέρεται από τον καταναλωτή προς την εταιρεία που θα εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό. Ο ΣΕΦ έχει προτείνει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την εφαρμογή ενός αντίστοιχου συστήματος και στην Ελλάδα, καλύπτοντας το κόστος αγοράς και εγκατάστασης συστημάτων αυτοπαραγωγής (με ή χωρίς αποθήκευση ενέργειας).

Το Superbonus είχε αποτελέσει μια από τις βασικές συνιστώσες του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία, το οποίο συνδύαζε την οικονομική ανάπτυξη με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κτιριακού τομέα. Οι παρεμβάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πίστωση φόρου στην Ιταλία είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, δομικές σεισμικές βελτιώσεις, ηλιακοί συλλέκτες (θερμικοί), φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης, φταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παράθυρα με διπλά τζάμια. Η πίστωση φόρου αντισταθμίζει την πληρωτέα φορολογία του φυσικού προσώπου για πέντε συνεχόμενα φορολογικά έτη.

Εν αναμονή της μείωσης του ΦΠΑ

Παράλληλα, η αγορά αναμένει τη μείωση του ΦΠΑ στα φωτοβολταϊκά από το 24% στο 6%. Η Οδηγία 2022/542 της 5ης Απριλίου 2022 (που αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας) έχει προβλέψει τη δυνατότητα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ηλιακούς συλλέκτες στον οικιακό τομέα καθώς και σε κτίρια που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, στον κατάλογο των παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών που μπορούν να υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, προστέθηκε η εξής κατηγορία: «η παράδοση και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών πάνω και δίπλα σε ιδιωτικές κατοικίες, κατοικίες και άλλα κτίρια δημόσια και μη, που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος».

Σήμερα στην Ελλάδα οι ηλιακοί συλλέκτες επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 24%. Άλλα κράτη μέλη έχουν ήδη κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη Γερμανία να έχει ήδη προχωρήσει στη θέσπιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες και κτίρια που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος, ενώ ισχύει και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που συνοδεύουν το φωτοβολταϊκό, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Αντιστοίχως και άλλες χώρες θέσπισαν μηδενικό ΦΠΑ ή τον μείωσαν όπως η Ολλανδία (0% από 21%), η Βρετανία (0% από 5%), η Κροατία (0% ΦΠΑ από 25%), το Μαυροβούνιο (7% ΦΠΑ από 21%), η Αλβανία (απαλλαγή ΦΠΑ για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης