Ενέργεια

Eni και Snam αναδιαρθρώνουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην «Νότια Διαδρομή» της Μεσογείου

Eni και Snam αναδιαρθρώνουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην «Νότια Διαδρομή» της Μεσογείου
Η Eni συμφώνησε σε αναδιάρθρωση με τη Snam της δραστηριότητας μεταφοράς φυσικού αερίου στη «Νότια διαδρομή» στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην αναδιάρθρωση της δραστηριότητας μεταφοράς φυσικού αερίου στη «Νότια διαδρομή» στην περιοχή της Μεσογείου, συμφώνησαν Eni και Snam.

Η εταιρεία έχει εκχωρήσει μερίδιο 49,9% στα συμφέροντα των θυγατρικών της Eni που διαχειρίζονται τους αγωγούς TTPC/Transmed και συνδέουν το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Αλγερίας με την Ιταλία μέσω Τυνησίας και Μεσογείου Θάλασσας, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα μεταφοράς.

H νεοσυσταθείσα εταιρεία, η SeaCorridor, ανέλαβε αυτές τις δραστηριότητες, η οποία ελέγχεται από κοινού από την Eni και τη Snam με μερίδια 50,1% και 49,9%, αντίστοιχα. Τα έσοδα της Eni ανήλθαν σε 405 εκατομμυρίων ευρώ.

Το διευρυμένο πλέγμα των συνεργασιών

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν και να διαχειριστούν από κοινού το έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα της Ραβέννα (CCS). Αυτό θα συγκεντρώσει δεδομένα για την υποστήριξη της σχεδιαζόμενης κατασκευής ενός μεγάλου κόμβου CCS, χρησιμοποιώντας τις εξαντλημένες υπεράκτιες δεξαμενές αερίου της Eni κοντά στην Αδριατική Θάλασσα.

Μάλιστα, η Α΄Φάση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά μέχρι το 2024 τη δέσμευση 25.000 τόνων CO2 που εκπέμπονται από τη μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου της Eni στο Casalborsetti (Ραβέννα), για μετέπειτα μεταφορά και έγχυση σε ένα κοντινό εξαντλημένο κοίτασμα αερίου. Έως το 2027, η Β’ Φάση (βιομηχανική κλίμακα) θα πρέπει να παρέχει έγχυση και αποθήκευση έως και 4 MMt.

Στην τελευταία ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της, η Eni είπε ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει την παραγωγή το 2026 από τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Λιβύη, μετά από πρόσφατη συμφωνία με την National Oil Corp. of Libya. Το 2025, η ανάπτυξη αναμένεται να παράγει 750 MMcf/ημέρα, με όγκους να αποστέλλονται στην εγχώρια αγορά της Λιβύης και στην Ευρώπη μέσω του υπεράκτιου αγωγού Greenstream. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός χερσαίου κόμβου CCS.

Τέλος, η θυγατρική της Eni, Plenitude υπέγραψε συμφωνία με την Simply Blue Group για κοινή ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ιταλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης