Ανεπαρκής και με ερωτηματικά η εξαγγελία επιδότησης με 50 ευρώ/MWh τονίζει η βιομηχανία - Τα ρίσκα για την έγκριση στην ΕΕ

Ανεπαρκής και με ερωτηματικά η εξαγγελία επιδότησης με 50 ευρώ/MWh τονίζει η βιομηχανία - Τα ρίσκα για την έγκριση στην ΕΕ

Εισάγει διάκριση και δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού μεταξύ βιομηχανιών που εντάσσονται στον ίδιο κλάδο, δηλαδή αυτών που θα συνάψουν PPAs και εκείνων που δεν θα συνάψουν PPAs και θα επιδοτηθούν μέσω του TCF

 

Ανησυχία και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στους κόλπους της εγχώριας βιομηχανίας η ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα περί της υιοθέτησης μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων με επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος με 50 ευρώ/MWh.


Το μέτρο προαναγγέλθηκε από τον κ. Σκρέκα κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων που θα δοθούν στους καταναλωτές ρεύματος τον Μάρτιο. Αντί της ανακοίνωσης συγκεκριμένου ποσού επιδότησης και για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μικρές οι εφαρμογές της επιδότησης άμεσα

Αυτό σημαίνει ότι το ΥΠΕΝ θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση σχέδιο επιδότησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών με βάση τους συγκεκριμένους κανόνες που έχουν εγκριθεί για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ως εκ τούτου λοιπόν θα χρειαστεί χρόνος για να προετοιμαστεί από την Αθήνα και να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ένας μηχανισμός επιδότησης ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί την μαθηματική φόρμουλα που έχει περιγράψει η Κομισιόν στις σχετικές αποφάσεις της. Επίσης θα πρέπει στην ελληνική πρόταση να ακολουθούνται οι κανόνες που προβλέπει η Κομισιόν καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πιθανότερο είναι η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος όποτε και εάν αυτό υποβληθεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιχειρήσεις θεωρούν πως επί του παρόντος η εξαγγελία Σκρέκα είναι απλώς μια υπόσχεση η οποία μάλιστα θα είναι δύσκολο να τηρηθεί δεδομένου ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, αυτό που μένει αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιδότηση για τον Μάρτιο είναι μηδενική για την Μέση και Υψηλή Τάση και το μέτρο θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους με κάποιες προϋποθέσεις.

Ανησχυχίες για το σχέδιο του ΥΠΕΝ

Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες και για τους ίδιους τους όρους που προτίθεται να συμπεριλάβει το ΥΠΕΝ στο σχέδιο που θα στείλει προς έγκριση στην Κομισιόν. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα από τον μηχανισμό της επιδότησης θα εξαιρούνται οι βιομηχανίες που έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών ή θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης (PPAs) με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με κύκλου της βιομηχανίας οι περιορισμοί που τίθενται δημιουργούν βάσιμα ερωτηματικά για το εάν η Κομισιόν θα εγκρίνει την ελληνική πρόταση η οποία αποκλείει όσες βιομηχανίες υπογράψουν συμβάσεις με παραγωγούς ενέργειας με φυσική παράδοση και έτσι αποτρέπει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από τη σύναψη PPAs. Και τού τη στιγμή που η Κομισιόν «καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν και να θέσουν, χωρίς διακρίσεις, επιπρόσθετες απαιτήσεις για τη χορήγηση επιδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση από τον δικαιούχο να καλύπτει ορισμένο μερίδιο των αναγκών του κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, π.χ. μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Άνισοι όροι

Επίσης εισάγει διάκριση και δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού μεταξύ βιομηχανιών που εντάσσονται στον ίδιο κλάδο, δηλαδή αυτών που θα συνάψουν PPAs και δεν θα δικαιούνται επιδότηση και εκείνων που δεν θα συνάψουν PPAs και θα επιδοτηθούν μέσω του TCF.
Η βιομηχανία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί η πρόταση εξαιρεί όσους υπογράψουν συμβάσεις με σταθερή τιμή, δηλαδή κάνουν hedging, για περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.

Τέλος σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του κ. Σκρέκα περιγράφει το ύψος της επιδότησης στα 50ευρώ/MWh ανεξάρτητα της τιμής με την οποία θα επιβαρύνονται οι συγκεκριμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές, γεγονός παραπέμπει σε απλή εξαγγελία για να καθησυχαστούν οι βιομηχανίες και όχι τεκμηριωμένη πρόταση προς την Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης