Ασφυκτικές οι προθεσμίες για τις άδειες των έργων ΑΠΕ λέει η αγορά - Στόχος η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για τις άδειες των έργων ΑΠΕ λέει η αγορά - Στόχος η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου

Οι προθεσμίες δεν μπορεί να είναι ίδιες για όλες τις τεχνολογίες έργων ενώ καθυστερήσεις μπορεί να προέλθουν από πολλούς παράγοντες

 

Ανάστατη είναι η αγορά των ΑΠΕ από τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ προκειμένου να ελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος από επενδυτές που κατέχουν όρους σύνδεσης για έργα ΑΠΕ, αλλά δεν προχωρούν στην υλοποίησή τους. Όπως καταγγέλλουν, οι προθεσμίες είναι πολύ σφιχτές και άδικες, γι΄ αυτό και πολλοί σχεδιάζουν να αποστείλουν επιστολές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καθώς η μόλις τετραήμερη διαβούλευση έχει κλείσει.


Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα χρονικά περιθώρια που θέτει η ρύθμιση είναι ουτοπικά καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεγάλες καθυστερήσεις των διαφόρων υπηρεσιών κατά την αδειοδοτική διαδικασία. Επίσης, σημειώνουν ότι δεν μπορεί οι προθεσμίες να είναι ίδιες για όλες τις τεχνολογίες έργων. Για παράδειγμα, τα υδροηλεκτρικά έχουν πιο πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και ιδιαιτερότητες στην κατασκευή των έργων, όπως και τα αιολικά π.χ. σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά. Επίσης, μικρό κρίνεται ότι είναι και το διάστημα των 12 μηνών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Που οφείλονται οι εμπλοκές των καθυστερήσεων

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση υλοποίησης των έργων δεν οφείλεται στον επενδυτή αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. μια δικαστική εμπλοκή. Μάλιστα, προτείνουν ότι θα πρέπει, όταν εμπλέκεται μια δημόσια υπηρεσία στην καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, οι προθεσμίες να παρατείνονται για όσο διάστημα απαιτείται η έκδοση της εκάστοτε απόφασης.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη από το ΥΠΕΝ ρύθμιση για τα παλιά έργα δίνει διορίες που λήγουν εντός του 2023 ενώ για όσα έργα οι οριστικές προσφορές σύνδεσης (ΟΠΣ) χορηγήθηκαν μετά την 4η Ιουλίου 2022 θα έχουν, κατά περίπτωση, περιθώριο από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Τι ισχύει για τις προθεσμίες

Έτσι, για τις παλιές Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που βρίσκονταν σε ισχύ κατά την 4η Ιουλίου 2022, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή η Άδεια Παραγωγής παύουν να ισχύουν, αν ο επενδυτής δεν αιτηθεί τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, εντός των εξής προθεσμιών:

  • Έως την 30η.6.2023 για έργα με οριστική προσφορά έως και την 31η.12.2020
  • Έως την 31η.8.2023 για έργα με οριστική προσφορά από την 1η.1.2021 έως την 31η.12.2021
  • Έως την 31η.10.2023 για έργα με οριστική προσφορά από την 1η.1.2022 έως την 4η.7.2022

Ειδικότερα, για όσα έργα πήραν ΟΠΣ μετά την 4η Ιουλίου 2022, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων καθώς και η Άδεια Παραγωγής θα παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν:

α) Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν εντός 12 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης.
β) Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ή/και σταθμούς αποθήκευσης, εάν εντός 18 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
γ) Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εάν εντός 24 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

Οι συγκεκριμένες προθεσμίες για τα έργα που πήραν ΟΠΣ μετά την 4η Ιουλίου 2022 μπορούν να παρατείνονται για διάστημα μέχρι 12 μήνες, εφόσον ο επενδυτής δηλώσει εγγράφως την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το έργο και καταβάλλει τέλος 2.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής για κάθε μήνα παράτασης.
Εάν απαιτείται και εκκρεμεί απόφαση της αρμόδιας αρχής για απαλλοτρίωση ή παραχώρηση έκτασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, οι προθεσμίες μπορούν να παρατείνονται για διάστημα έως και 12 μηνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης