Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΥΚΩ: Οριστική απαλλαγή για την βιομηχανία για την περίοδο 1.11.2020 ως 31.3.2022

ΥΚΩ: Οριστική απαλλαγή  για την βιομηχανία για την περίοδο 1.11.2020 ως 31.3.2022

Η απαλλαγή δεν περιορίζεται μόνον στις βιομηχανίες της Μέσης και Χαμηλής Τάσης, αλλά αφορά τους δικαιούχους της αναστολής της σχετικής χρέωσης, δηλαδή και σε αγροτικά τιμολόγια της Μέσης Τάσης

 

Οριστική απαλλαγή των βιομηχανιών της Μέσης και της Χαμηλής Τάσης από τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της περιόδου από 1/11/2021 ως και 31/3/2022, για τις οποίες είχε νομοθετηθεί η αναστολή της πληρωμής τους, προβλέπει άρθρο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατέθεσε προχθές στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η απαλλαγή δεν περιορίζεται μόνον στις βιομηχανίες της Μέσης και Χαμηλής Τάσης, αλλά αφορά τους δικαιούχους της αναστολής της σχετικής χρέωσης, δηλαδή και σε αγροτικά τιμολόγια της Μέσης Τάσης

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες καταναλωτών που είχαν επωφεληθεί από το μέτρο και τώρα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής είναι:

α) Βιομηχανικής χρήσης ΜΤ> 136GWh

β) Βιομηχανικής χρήσης ΜΤ

γ) Γενικής χρήσης ΜΤ

δ) Αγροτικής χρήσης ΜΤ

ε) Βιομηχανικής χρήσης για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85kVA (τύπου υπ’ αρ. 5, 6 και 7)

δ) αγροτικής χρήσης ΜΤ, νια τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης των 85kVΑ (τύπου υπ’ αρ. 5,6 και 7)

Σύμφωνα με το άρθρο 152 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ «οι καταναλωτές για τους οποίους είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής ΥΚΩ για την περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1-11-2021 ως και 31-3-22, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΥΚΩ».


Πως θα γίνεται η απαλλαγή

Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει ότι «το ποσό, το οποίο δεν χρεωνόταν στους καταναλωτές και καταχωριζόταν σε ειδικό σημείο του λογαριασμού με ειδική σημείωση, πλέον θα καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της απαλλαγής από την υποχρέωση της καταβολής χρεώσεων για την παροχή ΥΚΩ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ψηφίστηκε ο αρχικός νόμος για την αναστολή της χρέωσης των ΥΚΩ στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, το συνολικό ποσό που αντιστοιχούσε στη εξάμηνη περίοδο αναστολής υπολογιζόταν σε 63 εκατ. ευρώ.

Ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ συγκεντρώνει κονδύλια, από την χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, για να καλυφθεί, κυρίως, το επιπλέον κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Η λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου, καθώς και των διασυνδέσεων του ηπειρωτικού συστήματος με τις Κυκλάδες θεωρητικά - και με βάση τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες- θα έπρεπε να είχαν μειώσει τη χρέωση ΥΚΩ για όλους τους καταναλωτές. Αυτό όμως δεν συνέβη, καθώς ποσά του εν λόγω λογαριασμού έχουν διοχετευτεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο λογαριασμός των ΥΚΩ θα επιβαρυνθεί με 1 λεπτό/KWh ή 10 ευρώ/MWh προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνων. Πρόκειται για ένα νέο σχήμα, που θα χρησιμοποιείται ως «κουμπραράς» για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων στο μέλλον.

Τέλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο, αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 146 προβλέπει για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες τη δυνατότητα πρόσληψης Αναπληρωτών Διευθύνοντων Συμβούλων, Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και βοηθών διευθυντών, διευθυντών κλάδων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως αντιστοίχως συμβαίνει στη ΔΕΗ. Ειδικά για τη ΔΕΗ προβλέπει την χρονική επέκταση του συστήματος εσωτερικής κινητικότητας εντός του ομίλου, με κύριο στόχο τη μετακίνηση εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης