Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

«Discover Hong Kong»: Εκδήλωση ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ και Enterprise Greece για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Χονγκ Κονγκ

«Discover Hong Kong»: Εκδήλωση ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ και Enterprise Greece  για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα και εμπορικά λιμάνια στον κόσμο και πύλη εισόδου για εξαγωγές προς την Κίνα

Σημαντικές ευκαιρίες σε τομείς όπως τα καλλυντικά, τα φάρμακα, τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τα είδη πολυτελείας, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση «Discover Hong Kong», που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΣΕΒ, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.

Η εκδήλωση στόχευε στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων με το Χονγκ Κονγκ καθώς και στην ενημέρωση δυναμικών ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών για τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους στην περιοχή. Στη διοργάνωσή της συμμετείχαν ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), με την υποστήριξη της Eurobank.

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα και εμπορικά λιμάνια στον κόσμο και πύλη εισόδου για εξαγωγές προς την Κίνα. Είναι ο δέκατος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και ο ένατος μεγαλύτερος εισαγωγέας, με την οικονομία του να εστιάζει στις υπηρεσίες, στη χαμηλή φορολογία και στο ελεύθερο εμπόριο. Το νόμισμά του, το δολάριο του Χονγκ Κονγκ, είναι το όγδοο πιο διαπραγματεύσιμο νόμισμα στον κόσμο. Το Χονγκ Κονγκ εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή Great Bay Area, στην οποία η κινεζική πλευρά δίνει προτεραιότητα και στις επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Στις ελληνικές εξαγωγές προς το Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνονται τα καλλυντικά, τα φρούτα, είδη πολυτελείας και τα φάρμακα, ενώ σημαντική προοπτική παρουσιάζει και ο εισερχόμενος τουρισμός από το Χονγκ Κονγκ, λόγω του υψηλού εισοδήματος των κατοίκων του.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 60 επιχειρήσεις και θεσμικοί φορείς.

Κατά το χαιρετισμό της, η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ, δήλωσε ότι «η γεωγραφική θέση του Χονγκ Κονγκ επωφελείται από τη διεθνή πρόσβαση σε διάφορες αγορές στην Ασία. Με μια ισχυρή υποδομή και αξιόπιστα συστήματα τηλεπικοινωνιών, παρουσιάζει ένα ελκυστικό περιβάλλον για κάθε επιχείρηση που επιδιώκει να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Ευκαιρίες για τους εξαγωγείς προκύπτουν σε διάφορους τομείς, όπως ο αγροτικός, τα καλλυντικά, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι τεχνολογίες ΤΠΕ (Πληροφορικής και Επικοινωνιών).

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος. Τάσος Ιωσηφίδης, Μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, είπε ότι «το Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, είναι ένα ανοιχτό επιχειρηματικό περιβάλλον για επιχειρηματικές δραστηριότητες και εμπόριο και διαθέτει ένα από τα πιο φιλικά φορολογικά συστήματα στον κόσμο. Παρά τη γεωγραφική απόσταση Ελλάδας – Χονγκ Κονγκ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, υπογράμμισε ότι «Το Χονγκ Κονγκ είναι μία εξαιρετικά υποσχόμενη αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς καθώς παρουσιάζει έντονη εμπορική δραστηριότητα. Κατατάσσεται 5ο στις παγκόσμιες εισαγωγές και 6ο στις παγκόσμιες εξαγωγές προϊόντων, με την συνολική αξία των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να ξεπερνάει τα 650 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας στην εν λόγω αγορά κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 85 εκατ. ευρώ (2022). Με το “Discover Hong Kong” αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να γνωρίσουν την αγορά του Χονγκ Κονγκ και να ενημερωθούν για τις προοπτικές που παρουσιάζει, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των logistics και των νέων τεχνολογιών».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε δύο ενότητες: στην πρώτη, όπου παρουσιάστηκαν οι επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες αναφορικά με την αγορά του Χονγκ Κονγκ, συμμετείχαν η κα. Paula Kant από το Invest Hong Kong, ο κ. Gianluca Mirante από το Hong Kong Trade Development Council και η κα. Ελένη Αλμπαντή από την Eurobank. Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε στο επιχειρείν στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, όπου την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Παναγιώτης Δρόσος από την εταιρεία Korres, ο κ. Ηλίας Κατσογιάννης από τη Vianex και ο κ. Στράτος Πουρζιτάκης από το Ελληνικό Επιμελητήριο στο Χονγκ Κονγκ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης