Ενέργεια

Wirth (Chevron): Oι αγορές φυσικού αερίου άλλαξαν ριζικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Wirth (Chevron): Oι αγορές φυσικού αερίου άλλαξαν ριζικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό δεν θα αλλάξει

Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχει αλλάξει πιο θεμελιωδώς μακροπρόθεσμα από την αγορά πετρελαίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε   ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Corp Mike Wirth.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν από τη Δύση αναστάτωσαν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και διέκοψαν τον εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και δεν έχει καμία πρόθεση να το αλλάξει αυτό στο μέλλον, δήλωσε ο Wirth στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek.

Μια επίθεση που απενεργοποίησε τον αγωγό Nord Stream από τη Ρωσία στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι μακροχρόνιες, πρόσθεσε.
"Οι αγορές φυσικού αερίου, νομίζω, αλλάζουν δομικά για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", επεσήμανε ο Wirth.

Το πετρέλαιο

Το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά, σημείωσε αλλά με διαφορετικό κόστος, καθώς τα πλοία διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να φέρουν ρωσικό αργό και καύσιμα σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Αυτό έχει αφήσει την αγορά πετρελαίου και τα logistics στενά και ευάλωτα σε οποιαδήποτε απροσδόκητη διακοπή του εφοδιασμού, πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει μεγάλη χωρητικότητα αποθέματος», τόνισε ο Wirth. "Τώρα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί... ένα απροσδόκητο γεγονός σήμερα θα δημιουργούσε μια διαφορετική ισορροπία."

Ο Wirth είπε ότι η διατήρηση ασφαλών και προσιτών προμηθειών με ταυτόχρονη ενεργειακή μετάβαση στη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα του μέλλοντος είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όλων των εποχών».

Μια άτακτη ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να είναι «επώδυνη και χαοτική», επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης