Ενέργεια

Μείωση εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ φέρνουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης

Μείωση εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ φέρνουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης

Οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν

 

Απώλεια εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προωθεί το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, οι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αναμένεται να προκαλέσουν οικονομικά αποτελέσματα επί του προϋπολογισμού φορέων της κυβέρνησης όπως δαπάνη του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α (ΕΛΑΠΕ), τον οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται απώλεια εσόδων του ΕΛΑΠΕ από την προωθούμενη μείωση κατά 50% του οφειλόμενου Τέλους Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης καθώς και του Τέλους Παράτασης Εγκατάστασης και Δέσμευσης Ηλεκτρικού Χώρου καθώς και από την προτεινόμενη καταβολή αποζημίωσης στους αυτοκαταναλωτές ενέργειας για την παραγόμενη από αυτούς ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ που διοχετεύουν στο δίκτυο με το οποίο είναι συνδεδεμένοι.

Επίσης, εντοπίζεται κίνδυνος μείωσης του ειδικού λογαριασμού από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου του κόστους υποχρέωσης εξισορρόπησης στο 50% των μνημονευόμενων χρεώσεων, το οποίο επιβαρύνει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ οι οποίοι συνάπτουν Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για τις αποκλίσεις που αυτοί προκαλούν. Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του ΕΛΑΠΕ μπορεί να προκληθεί και λόγω μη υποβολής των Εγγυητικών Επιστολών από τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Δαπάνες

Επίσης, θα προκληθεί δαπάνη του ΕΛΑΠΕ από:

  • την τροποποίηση της βάσης και του τρόπου χορήγησης της Λειτουργικής Ενίσχυσης στους αυτοκαταναλωτές που εγκαθιστούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α, για το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και
  • τη θέσπιση νέου ειδικού Καθεστώτος Λειτουργικής Ενίσχυσης των Υβριδικών Σταθμών (ΥΒΣ) στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) και την υλοποίηση και εφαρμογή μέτρων ενίσχυσής τους.

Ο ΕΛΑΠΕ θα επιβαρυνθεί και με δαπάνες, λόγω της προτεινόμενης εξαίρεσης των επαγγελματιών αγροτών – κατόχων φωτοβολταϊκών σταθμών από το ανώτατο όριο για την προσαυξημένη τιμή αποζημίωσης που καταβάλλεται σε λειτουργούντες φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Ακόμη, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρυνθεί με δαπάνες:

  • από την προσαύξηση, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, κατά ποσοστό 25%, των τιμών αναφοράς και των τιμών αποζημίωσης για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βιομάζας και βιοαερίου που έχουν τεθεί σε λειτουργία.
  • από τη δυνατότητα αναβίωσης και παράτασης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών για εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού και την ως εκ τούτου καταβολή της σχετικής αποζημίωσης /ενίσχυσης στους συγκεκριμένους παραγωγούς.
  • από την καταβολή ενίσχυσης λόγω της αξιοποίησης του διαθέσιμου περιθωρίου ισχύος αιολικών σταθμών στα συστήματα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στα κορεσμένα δίκτυα των αυτόνομων συστημάτων με αύξηση της μέγιστης ισχύος παραγωγής ήδη λειτουργούντων αιολικών σταθμών καθώς και της ανάπτυξης νέων.
  • από την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., λόγω της παράτασης των προθεσμιών εφαρμογής των τιμών αναφοράς με βάση το νέο πλέγμα ρυθμίσεων.
  • από την παράταση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου μπορεί να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή αυτών σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών και την ως εκ τούτου συνέχιση καταβολής από τον ΕΛΑΠΕ, για το εν λόγω χρονικό διάστημα, υψηλότερων τιμών αποζημίωσης από εκείνες που θα προέκυπταν από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Τέλος, προβλέπονται δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, από την καταβολή αποζημιώσεων, σε περίπτωση κάλυψης τυχόν επιβαρύνσεων λόγω ακύρωσης της παράδοσης φορτίων υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών φυσικού αερίου της χώρας έως τα τέλη Μαρτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης