Goldman Sachs: Πως ο Ευρωπαϊκός IRA θα αλλάξει το παιχνίδι στις ΑΠΕ - Στόχος κινητοποίηση κεφαλαίων 4 τρις

Goldman Sachs: Πως ο Ευρωπαϊκός IRA θα αλλάξει το παιχνίδι στις ΑΠΕ - Στόχος κινητοποίηση κεφαλαίων 4 τρις

Πως επηρεάζει τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοπλισμού

 

Η νομοθεσία που σχεδιάζει να δημοσιεύσει η ΕΕ στις 14 Μαρτίου αλλάζει το παιχνίδι για την υποστήριξη της ανάπτυξης ΑΠΕ και την κατασκευή εξοπλισμού καθαρής ενέργειας σύμφωνα με report της Goldman Sachs.

Αυτή η νομοθεσία πρόκειται να συζητηθεί στις 23-24 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό (θετικό) βήμα για τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας, υποστηρίζοντας καλύτερη ρυθμιστική ορατότητα και ισχυρότερη οργανική ανάπτυξη με τις εταιρείες ΑΠΕ (π.χ. EDPR, Solaria) και κατασκευαστικές εταιρείες (π.χ. Meyer Burger, Vestas) ως βασικούς δικαιούχους.

Φορέας για τις άδειες

Το προσχέδιο της ΕΚ προτείνει τον διορισμό μιας εθνικής οντότητας ανά κράτος μέλος που θα επιβλέπει ολόκληρη την πορεία αδειοδότησης. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες (από την έγκριση αυτής της νομοθεσίας) για να ορίσουν έναν τέτοιο φορέα. Μια τέτοια προσέγγιση μιας στάσης θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις και να είναι το “κλειδί” για τη μείωση του χρόνου έγκρισης, σὐμφωνα με την Goldman Sachs.

Σε σύγκριση με τον τρέχοντα χρόνο παράδοσης 4-5 ετών, η EE ζητά εγκρίσεις έργων εντός 9-12 μηνών, ανάλογα με το μέγεθός τους. Η μη έγκριση αυτών των έργων σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα θα συνεπαγόταν αυτόματη έγκριση, σύμφωνα με το Euroactiv. Αυτό θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις όταν πρόκειται για την εκτέλεση προσθηκών αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας.

Ώθηση στην εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού

Η ΕΕ έχει θέσει στόχους για την κατασκευή εξοπλισμού καθαρής ενέργειας, σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το 40% των προσθηκών ηλιακών φωτοβολταϊκών (70-75 GW ετησίως, στην κορύφωση το δεύτερο μισό της δεκαετίας) θα πρέπει να προέρχεται από εξοπλισμό που κατασκευάζεται εντός της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 50% για τις συσκευές ηλεκτρόλυσης, στο 60% για τις αντλίες θερμότητας και στο 85% για τις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες.

Τι άλλαξε

Σε αντίθεση με το προσχέδιο της 2ας Φεβρουαρίου, το νέο προσχέδιο της ΕΕ δεν φαίνεται να αφορά τις φορολογικές εκπτώσεις – ένα βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση της κινητοποίησης κεφαλαίων από τον «Ευρώπαϊκό IRA», που υπολογίζεται σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα σε 4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένης της πρόθεσης της ΕΕ να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ (ο αμερικανικός IRA εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εκπτώσεις φόρου) και λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση από τη Γερμανία να επαναλάβει το αμερικανικό σχέδιο εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να είναι τελικά η κύρια οδός για την επίτευξη αυτής της πολιτικής.

Επίσης, αυτό το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει ρητά στοιχεία για τα φορολογικά κίνητρα (αν και εκφράζει την ανάγκη για τέτοια μέτρα). Μια προηγούμενη εκδοχή ανέφερε 380 δισ. ευρώ ως επί το πλείστον σε επιχορηγήσεις, φορολογικές εκπτώσεις και άμεσες επενδύσεις Τουλάχιστον, όπως εκτιμά η Goldman, το πρώτο σκαλοπάτι της ευρωπαϊκής απάντησης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κατά 245 δισ. ευρώ μέσω του REPowerEU, μη συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για Δάνεια Ανάκτησης από την Ισπανία.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο οδικός χάρτης προς τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού IRA»:

  • 14 Μαρτίου: δημοσίευση της πρότασης νομοθεσίας της ΕΚ ·
  • 15 Μαρτίου: σχέδιο πρότασης για νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • 23-24 Μαρτίου: συζήτηση και πιθανή έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο της ΕΕ (η έγκριση θα τερμάτιζε το νομοθετικό έργο από την ΕΕ και στη συνέχεια θα είναι η σειρά των κρατών μελών, κάτι που θα είναι το κλειδί για την κατανόηση της στάσης της ΕΕ σχετικά με εκπτώσεις φόρου και τα 380 δισ. ευρώ σε πιθανές επιδοτήσεις).
  • Ιούνιος 2023: προθεσμία για τα κράτη μέλη να υποβάλουν στην ΕΕ ενημερωμένα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος για το 2030, τα οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό ενός ακριβούς οδικού χάρτη ανά χώρα σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωσης με τους στόχους του REPowerEU.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης