Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ε.Μυτιληναίος: Ο υπαρξιακός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραμένει - Η Eurometaux θα επιμείνει

Ε.Μυτιληναίος: Ο υπαρξιακός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραμένει - Η Eurometaux θα επιμείνει
Τι αναφέρει για την εξαγορά της ΔΕΗ - Ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής
Οι ΗΠΑ δίνουν ένα καρότο στις επιχειρήσεις για να γίνουν "πράσινες" ενώ η Ευρώπη βάζει ποινή και φυσικά οι εταιρίες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών... Κάπως έτσι περιέγραψε προσφάτως σε συνέντευξή του στο CNBC την διαφορά του αμερικανικού νόμου για τον πληθωρισμό (IRA) και ευρωπαϊκής πολιτικής , ο Ευάγγελος Μυτιληναίος . Δύο μόλις ημέρες μετά, η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανέστειλε τα σχέδια για ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη. Φυσικά …προτίμησε τα 10 δις, ευρώ που θα λάβει ως επιδότηση εάν το εγκαταστήσει στις ΗΠΑ.

Προσφέροντας γενναιόδωρα κίνητρα σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από την προμήθεια πρώτων υλών έως τη διάθεση του τελικού προϊόντος στον καταναλωτή, ο Λευκός Οίκος ενσωματώνει στον IRA μια δεκαετή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση των ΗΠΑ. Για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που δοκιμάζονται ακόμη από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, ο IRA αποτελεί μια ακόμη πρόκληση και καθώς οι ανησυχίες για ένα μεταναστευτικό ρεύμα ενεργοβόρων ευρωπαϊκών βιομηχανιών προς τις ΗΠΑ κορυφώνονται, τα μάτια στρέφονται στο σχέδιο –απάντηση στον αμερικάνικο ¨προστατευτισμό» που θα ανακοινώσει η ΕΕ στις 14 του μηνός.

Δεν έχουν γίνει βήματα για το κόστος ενέργειας

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο το περίφημο Green Deal
- Critical Raw Material Act - θα καταφέρει να αντικρούσει τις δραματικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και συνολικότερα το κατά πόσο η Ευρώπη θα επιδείξει έστω και με σημαντική υστέρηση την απαιτούμενη στήριξη για την διατήρηση της παραγωγής και της απασχόλησης εντός των τοιχών της. Το προσχέδιο που παρουσίασε πάντως τον Φεβρουάριο η Επιτροπή κινείται μακράν αυτού του στόχου αφού στο κρίσιμο κομμάτι της χρηματοδότησης περιορίζεται σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κράτη – μέλη που δεν διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς.


Για τις προσδοκίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εν όψει των ανακοινώσεων της Επιτροπής αλλά και για την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ των διατλαντικών εταίρων, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Eurometaux κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο. "Το μεγαλύτερο ζήτημα για τη βιομηχανία είναι το κόστος της ενέργειας. Εάν δεν ενεργήσουν στο θέμα της ενέργειας, δεν υπάρχει λόγος να παρουσιάσουν το Critical Raw Material Act, γιατί δεν θα υπάρχει κανείς εδώ τριγύρω να παράγει κρίσιμες πρώτες ύλες" δηλώνει. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος και για τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει το ζήτημα καθώς έχει θέσει ήδη υπό δοκιμασία της σχέσης Ευρώπης- ΗΠΑ.

Φεύγουν επενδύσεις δεκάδων δισ

"Επενδύσεις δεκάδων δις. ευρώ φεύγουν για Αμερική . Εχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα Ευρώπης- Αμερικής , το οποίο ενδεχομένως να έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις",τονίζει με όλη την ευθύνη του ρόλου που του αναλογεί από την κομβική θέση του προέδρου της Eurometaux που κατέχει από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε ότι αφορά στη στάση της Ευρώπης , επαναλαμβάνει την αιχμηρή κριτική που έχει ασκήσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Eurometaux και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί πιεστικά, μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, που όπως λέει, συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση.

"Αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού, αυτοκτονούμε ως Ηπειρος. Περιμένουμε από την Ευρώπη να ξυπνήσει και να κάνει κάτι γι αυτό" τονίζει ο πρόεδρος της Eurometaux, εμμένοντας στην άποψή του περί αυτοκτονικής πολιτικής της ΕΕ. Για την ελληνική εξωστρεφή βιομηχανία ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ θέτει θέμα επιβίωσης, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο.

Μεγάλη η επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ

Ζητήσαμε να σχολιάσει και την εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ. «Είναι μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ, της ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδας γενικότερα. Βοηθάει δε πολύ όλες τις ελληνικές ενεργειακές εταιρίες που διαθέτουν την απαραίτητη εξωστρέφεια» είπε.

Το πράσινο σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει στις 14 Μαρτίου η Κομισιόν εισάγει διαδικασία για τον εντοπισμό στρατηγικών έργων για εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση, τα οποία ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ για στρατηγικές πρώτες ύλες. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να ορίσει μια εθνική αρμόδια αρχή υπεύθυνη για την αδειοδότηση έργων πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας. Η έκδοση αδειών των συγκεκριμένων έργων δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 24 μήνες για εξόρυξη και τους 12 μήνες για επεξεργασία και ανακύκλωση.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής, Χρύσα Λιάγγου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης