Ενέργεια

Νέο άλμα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παρά την υποχώρηση του φυσικού αερίου

Νέο άλμα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παρά την υποχώρηση του φυσικού αερίου

Δεν κράτησε η αισιοδοξία για αποκλιμάκωση

Δεν κράτησε για πολύ η αποκλιμάκωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά η οποία για σήμερα 15 Μαρτίου σημείωσε εντυπωσιακό άλμα κατά 46,9% και διαμορφώθηκε στα 131,83 ευρώ/MWh.

Αιτία της αύξησης φαίνεται ότι είναι η μείωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές αλλά και οι ισχυρές εισαγωγές κυρίως από τη Βουλγαρία όπου επίσης σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της τιμής χονδρικής.

Πάντως το φαινόμενο της ανόδου δεν είναι ελληνικό αλλά αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τα 50 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα χθες η τιμή των συμβολαίων Απριλίου διαμορφώθηκε σε 44,745 ευρώ/MWh με πτώση 9,75%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία η χονδρική τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 78,8% και διαμορφώθηκε στα 114,87 ευρώ/MWh. Στη Γαλλία η αύξηση ήταν της τάξης του 78,9% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 130,44 ευρώ/MWh. Στη γειτονική Βουλγαρία η αύξηση ήταν 51,1% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 126,28 ευρώ/MWh. Πολύ μικρότερη είναι η αύξηση της τιμής στην Ιταλία (7,1%) αν και η ιταλική παραμένει ακριβή και διαμορφώθηκε στα 140,80 ευρώ/MWh.

Κυριαρχία ΑΠΕ

Σε ότι αφορά το ελληνικό μίγμα παραγωγής για σήμερα, διαμορφώνεται κατά 32,81% από ΑΠΕ, 25,60% από φυσικό αέριο, 22,96% από εισαγωγές ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 13,45% και των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 1,95%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες δυο ημέρες δηλαδή στις 13 και 14 Μαρτίου η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είχε πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/MWh δημιουργώντας αισιοδοξία για διατήρηση της σε αυτά τα επίπεδα. Αισιοδοξία που δεν επιβεβαιώνεται αν και όλο το τελευταίο διάστημα η αγορά δείχνει να ισορροπεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε μια συνεχή μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή Δεκεμβρίου στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 283,641 ευρώ/MWh ενώ αν προστεθούν και οι προσαυξήσεις έφθασε στα 310,957 ευρώ/MWh. Τον Ιανουάριο η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 186,630 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 153,633 ευρώ/MWh, ενώ αντιστοίχως μαζί με τις προσαυξήσεις η τελική χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 209,582 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και στα 168,671 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.
Το κλίμα αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν σαφώς χαμηλότερα τιμολόγια για τον Απρίλιο περιορίζοντας έτσι τις ανάγκες επιδοτήσεων.

Πάντως το κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικό καθώς όπως λένε παράγοντες του χώρου τίποτα δεν αποκλείει μια νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Εξάλλου ένας ακόμη παράγοντας που ανησυχεί την αγορά είναι το μεγάλο εύρος διακύμανσης της τιμής εντός της ημέρας που παρατηρείται όλο το τελευταίο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης