Ενέργεια

Καθυστερήσεις και πάλι στον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές - Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προσφυγών

Καθυστερήσεις και πάλι στον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές - Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προσφυγών

 Η Landis+Gyr έχει προσφύγει ήδη στο ΣτΕ και στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

 

Σχετικά Άρθρα
“Από τη στιγμή που η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη”. Αυτό είναι το σχόλιο κύκλων του ΔΕΔΔΗΕ ως προς τις αιχμές που άφησε εναντίον του η διοίκηση της ελβετικής Landis+Gyr χθες διά στόματος του CEO της εταιρείας, Werner Lieberherr και του επικεφαλής της θυγατρικής στην Ελλάδα κ. Αριστείδη Παπά.

Η Landis+Gyr, όπως ανακοίνωσαν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της εταιρίας, έχει προσφύγει ήδη στο ΣτΕ κατά της απόφασης αποκλεισμού από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Αφησαν δε σοβαρές αιχμές κατά του ΔΕΔΔΗΕ περί αδιαφάνειας και καταστρατήγησης των ευρωπαϊκών κανόνων που διέπει αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα προεξοφλεί καθυστερήσεις που παραπέμπουν στο κακό προηγούμενο του πιλοτικού διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2014 και ναυάγησε οριστικά το 2021. Για την απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της Landis+Gyr απαιτείται - βάσει των ενδεικτικών προθεσμιών- διάστημα 2,5 μηνών από τη στιγμή που υποβλήθηκε η αίτηση (9/3).

Προθεσμίες

Το πιθανότερο είναι οι ενδεικτικές αυτές προθεσμίες να επιμηκυνθούν κατά πολύ δεδομένης της μεσολάβησης των εθνικών εκλογών και της διάρκειας που θα έχουν αυτές κάτι που θα καθοριστεί από την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Πιθανή δικαίωση της ελβετικής εταιρίας στο ΣτΕ δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες προσφυγές από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που έχουν προεπιλεγεί για την δεύτερη φάση. Στην περίπτωση μη δικαίωσης της ελβετικής εταιρίας από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πάλι οι καθυστερήσεις δεν θα αποφευχθούν αφού όπως έχει προαναγγελθεί θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Το 2024 κλείνει μια δεκαετία από την έναρξη του πρώτου διαγωνισμού για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, project που αναγγέλθηκε για πρώτη φορά το 2008. Το γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο δύσκολο να σχεδιαστεί και να προχωρήσει απρόσκοπτα ένας διαγωνισμός που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες για τους καταναλωτές ρεύματος, θα προσφέρει δυνατότητες διαχείρισης ζήτησης και εξοικονόμησης ενέργειας, άμεσου εντοπισμού των βλαβών και αποκατάστασης και θα βάλει τέλος στις ρευματοκλοπές και τα τεράστια κόστη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο με βάση τη λογική και τα αυτονόητα για άλλες χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης