Ενέργεια

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Landis+Gyr για τους "έξυπνους μετρητές"

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Landis+Gyr για τους
«Δεν παραλείψαμε να δηλώσουμε ως υπεργολάβο την εγκατάσταση στην Κόρινθο σε πολλαπλά σημεία του φακέλου» είπε ο σε συνέντευξη Τύπου ο CEO της εταιρείας, Werner Lieberherr

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Landis+Gyr κατά της απόφασης αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό των «έξυπνων μετρητών» του ΔΕΔΔΗΕ και αναστολής του διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας σε συνέντευξη τύπου ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr AG παρέλειψε να δηλώσει την Landis+Gyr A.Ε. στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD).
«Δεν παραλείψαμε να δηλώσουμε ως υπεργολάβο την εγκατάσταση στην Κόρινθο σε πολλαπλά σημεία του φακέλου» είπε ο σε συνέντευξη Τύπου ο CEO της εταιρείας, Werner Lieberherr, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Landis & Gyr θα δικαιωθεί στην προσφυγή της
“Με βάση τη διαδικασία θα ασκήσουμε κάθε δυνατό ένδικο μέσο» συμπλήρωσε και είπε με έμφαση :«Το γράψαμε σε οποιοδήποτε έγγραφο απαιτείται. Είναι κατάφορη παραβίαση σε βάρος της εταιρείας μας. Στη συνοδευτική επιστολή ως μέρος την αίτηση συμμετοχής καταγράψαμε πού θα γίνει η κατασκευή. Κάναμε επενδύσεις στο εργοστάσιο που ξεπερνά τη δυνατότητα κατασκευής των 5 εκατ μετρητών ετησίως.»

«Η ΕΑΔΣΥ επιβεβαίωση τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αυτό δεν είναι σωστό σε σχέση με το τι αναγράφεται και πού.Ο ΔΕΔΔΗΕ δε ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις από την εταιρεία μας. Ας υποθέσουμε ότι ακόμη κι αν είχαμε κενά και ότι θα έπρεπε να είχαμε συμπληρώσει την ενότητα Γ ή τη θα έπρεπε να ρωτήσει» σημείωσε η διοίκηση.“Είμαστε ο μοναδικός παραγωγός έξυπνων μετρητών, Μου αφήνει πολλά ερωτήματα η σχετική κίνηση. Θα πράξουμε τα δέοντα» υπογράμμισε η διοίκηση αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια..

«Υπάρχει θέμα διασφάλισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού και τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού. Είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με πελάτες μεγάλους και απαιτητικούς» τόνισε και σημείωσε
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η Landis+Gyr AG συμπλήρωσε την Ενότητα Γ (Πληροφορίες σχετικά με την Εξάρτηση από την Δυναμικότητα άλλων Φορέων) για τη Landis+Gyr A.Ε., καθώς η Landis+Gyr A.Ε. αποτελεί φορέα στην παραγωγική δυναμικότητα του οποίου βασίζεται η Landis+Gyr AG προκειμένου να πληροί τα κριτήρια επιλογής.

Επίσης, η Landis+Gyr AG ανέφερε ότι η Landis+Gyr A.Ε, είναι ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε βασικά σημεία της αίτησης του διαγωνισμού: Στη Συνοδευτική Επιστολή, την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγικής Δυναμικότητας στην Κόρινθο, τη Δήλωση Δέσμευσης για Εξάρτηση Τεχνικής και Επαγγελματικής Δυναμικότητας, και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έντυπο Σύμβασης. Σε κάθε έγγραφο και αίτηση η εταιρεία ανέφερε πως η παραγωγή θα γίνει από το εργοστάσιο στην Κόρινθο που έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 έξυπνων μετρητών ετησίως.

Ακόμη ο CEO της εταιρείας σημείωσε οτί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις από τη Landis+Gyr, αλλά αναγνώρισε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την προεπιλογή – κάτι που δεν θα συνέβαινε χωρίς τη δήλωση και την εξάρτηση από τη Landis+Gyr A.Ε.

«Όπως γίνεται σαφές στην αίτησή μας, η Κόρινθος είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό εργοστάσιο μεγάλων όγκων παραγωγής της Landis+Gyr στην Ευρώπη, που παράγει για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ασίας – Ειρηνικού. Συνεπώς ήταν αυτονόητο ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών για τον ΔΕΔΔΗΕ θα γινόταν στην Κόρινθο», δήλωσε ακόμη ο Werner Lieberherr.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Landys+Gyr έχει 51 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις 60 εκατ. Ευρώ στην Κόρινθο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Κόρινθος αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη περισσότερων από 80 από τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπηκαι παράγει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ετησίως.

Για την απόφαση του ΣτΕ απαιτείται ένα διάστημα 60 ημερών από τη στιγμή που υπεβλήθη η αίτηση και σε 15 ημέρες θα βγει η απόφαση ενώ ανοικτό μένει το τι θα κάνει η εταιρία σε σχέση με τους Ευρωπσικους θεσμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης