AD
Ενέργεια & Αγορές

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από το ρωσικό Yamal αυξήθηκαν κατά 8% τον Ιανουάριο

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από το ρωσικό Yamal αυξήθηκαν κατά 8% τον Ιανουάριο
Από τις 25 αποστολές LNG του Yamal LNG τον Ιανουάριο, οι 23 κατέληξαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ οι υπόλοιπες στάλθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με δεδομένα του παγκόσμιου ιστότοπου παρακολούθησης εμπορίου Kpler
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον κύριο ρωσικό τερματικό σταθμό Yamal LNG σημείωσαν άνοδο 8% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας σχεδόν 1,7 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Urgewald που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου. 

Από τις 25 αποστολές LNG του Yamal LNG τον Ιανουάριο, οι 23 κατέληξαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ οι υπόλοιπες στάλθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με δεδομένα του παγκόσμιου ιστότοπου παρακολούθησης εμπορίου Kpler.

Η αύξηση αυτή έρχεται παρά τη συμφωνία που υπέγραψαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2025 για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2028 και την απαγόρευση των εισαγωγών LNG από τις αρχές του 2027. 

Παρά την προγραμματισμένη απαγόρευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG, με τις εισαγωγές το 2025 να φτάνουν σε αξία τα 7,2 δισ. ευρώ (8,4 δισ. δολάρια).

Η Urgewald και άλλοι υπέρμαχοι των κυρώσεων ζητούν τον περιορισμό των βρετανικών και γαλλικών πλοίων Arc7 από την παράδοση LNG σε ευρωπαϊκά λιμάνια, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρεί εξαγωγές LNG κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

«Η εφαρμογή κυρώσεων και περιορισμών σε αυτά τα πλοία θα κόψει ουσιαστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το LNG της Αρκτικής και θα κλείσει ένα κρίσιμο ενεργειακό παράθυρο που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Ρόττερς της Urgewald.

Ο τερματικός Yamal LNG, που δεν βρίσκεται υπό κυρώσεις και εδρεύει στη βορειοδυτική Σιβηρία, αποτελεί βασικό κόμβο εξαγωγών της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Από τα 19,7 εκατ. τόνους LNG που εξήχθησαν από τον Yamal, πάνω από 15 εκατ. τόνοι, περίπου το 76,1%, κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. 

Το 2025, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG από τον Yamal, καλύπτοντας σχεδόν το 42% των συνολικών εισαγωγών, ενώ 4,2 εκατ. τόνοι παραδόθηκαν στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου.

Η αναφορά έρχεται καθώς αυξάνεται η δυτική πίεση στο ρωσικό εμπόριο LNG. Η ΕΕ ενέκρινε στις 26 Ιανουαρίου απαγόρευση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία έως τις αρχές του 2027, με τις εισαγωγές αγωγών να απαγορεύονται αργότερα εντός του ίδιου έτους. 

Ένα από τα σχέδια στο 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει γενική απαγόρευση ναυτιλιακών υπηρεσιών που συνδέονται με τη Ρωσία, με στόχο εφαρμογής της στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της τέταρτης επετείου της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης