Ενέργεια

Snam: Κέρδη 1,16 δισ. ευρώ το 2022 (-4,5%) - Πυλώνες οι τερματικοί σταθμοί LNG

Snam: Κέρδη 1,16 δισ. ευρώ το 2022 (-4,5%) - Πυλώνες οι τερματικοί σταθμοί LNG
Ο τερματικός σταθμός LNG Panigaglia παρέλαβε 59 πλοία το περασμένο έτος, 34 περισσότερα πλοία σε σύγκριση με το 2021

Μικρή μείωση της τάξεως του 4,5% κατέγραψε η κερδοφορία της Snam το 2022 στα 1,16 δις. ευρώ σε σύγκριση με το 2021. Ωστόσο, οι όγκοι επαναεριοποίησης LNG στον τερματικό της σταθμό Panigaglia αυξήθηκαν περισσότερο από δύο φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Επίσης, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 11,1% στα 3,31 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Stefano Venier υπογράμμισε ότι: «Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα και περήφανοι. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η πορεία θα είναι δύσκολη, για να δώσουμε στην χώρα τις υποδομές που χρειάζεται για την απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια».

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Τον τελευταίο χρόνο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά ασταθές σενάριο που έχει επιφέρει βαθιές αλλαγές στις αγορές ενέργειας και στη δομή του εθνικού συστήματος. Αυτό μας ανάγκασε να αντιδράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Οι υψηλές επιδόσεις του LNG

Ο τερματικός σταθμός LNG Panigaglia (La Spezia), που λειτουργεί από τη μονάδα της Snam GNL Italia, παρέλαβε 59 πλοία το περασμένο έτος, 34 περισσότερα πλοία σε σύγκριση με το 2021. Επαναεριοποίησε 2,24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σε σύγκριση με 1,05 bcm το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το Snam, ο τερματικός σταθμός LNG Panigaglia, η παλαιότερη μονάδα επαναεριοποίησης της Ιταλίας, διαθέτει δύο δεξαμενές αποθήκευσης LNG 50.000 cbm και ικανότητα επαναεριοποίησης 3,5 bcm ετησίως. Τον Οκτώβριο, η Eni άρχισε να παρέχει πρόσθετους όγκους LNG στον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης ενόψει του χειμώνα 2022-2023 και ως μέρος του σχεδίου της για ενίσχυση και διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Τα στοιχεία της Snam δείχνουν ότι ο τερματικός σταθμός LNG της Αδριατικής επαναεριοποιήθηκε 8,3 bcm πέρυσι, αυξημένος κατά 13,6%, ενώ το FSRU Toscana επαναεριοποίησε 3,7 bcm, σημειώνοντας αύξηση 162,5%. Αυτές είναι οι μόνες τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG στην Ιταλία, αλλά η χώρα θα αποκτήσει νέους τερματικούς σταθμούς και έχει επίσης εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, όπως ο τερματικός σταθμός στο λιμάνι της Ραβέννα και ο τερματικός σταθμός Higas.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Snam συναντήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και του μετέφερε την πρόθεσή της να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης