Ενέργεια

Κέρδη 5,4 δισ. ευρώ για την Enel το 2022 - «Κλειδί» η προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις

Κέρδη 5,4 δισ. ευρώ για την Enel το 2022 - «Κλειδί» η προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις
Η Enel θέλει να αντλήσει αξία από το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της στην Ισπανία

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας Enel ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία του 2022 ανήλθε στα 5,4 δις. ευρώ σε σύγκριση με τα 5,6 δις. του 2021.

Συγκεκριμένα, οι ισχυρές επιδόσεις στον τομέα του δικτύου του ομίλου και η αύξηση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοήθησαν να αντισταθμιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος μιας άνευ προηγουμένου αστάθειας των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων για την προστασία των πελατών από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία άσκησαν πίεση στον Όμιλο.

Η προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις

Προκειμένου, η Enel να σηκώσει το βάρος αυτών των εξελίξεων, ανακοίνωσε μια πιο προσεκτική στρατηγική και ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Στο τέλος του περασμένου έτους το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 60,1 δισεκατομμύρια από το ανώτατο όριο των σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε τηλεδιάσκεψη του CEO του Ομίλου, Francesco Starace με αναλυτές, τους εξήγησε ότι η Enel θα μειώσει την αναλογία μεταξύ καθαρού χρέους και βασικού κέρδους σε 2,4-2,5 φορές φέτος από 3,1 φορές στο τέλος του περασμένου έτους.

Η έξοδος από το Περού και η πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αργεντινή και στη Βραζιλία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί φέτος καθώς και η μερική διάθεση των εργασιών του ομίλου σε Ελλάδα και Αυστραλία. Η Enel θέλει επίσης να αντλήσει αξία από το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της στην Ισπανία.

Τέλος, ο Starace, ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2014, θα τελειώσει τη θητεία του τον Μάιο. Πολιτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η κυβέρνηση, η οποία κατέχει το μερίδιο ελέγχου στον ενεργειακό όμιλο, σκέφτεται να αντικαταστήσει το ανώτατο στέλεχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης