Χρηματιστήριο & Αγορές

Κρατικοποίηση της Credit Suisse μετά την πρότασης εξαγοράς 1 δισ. δολ της UBS, στο 12,5% της κεφαλαιοποίησης, οδηγεί σε πτώση τις αγορές

Κρατικοποίηση της Credit Suisse μετά την πρότασης εξαγοράς 1 δισ. δολ της UBS, στο 12,5% της κεφαλαιοποίησης, οδηγεί σε πτώση τις αγορές
Αναμένεται να τιμολογηθεί με αύξηση του ρίσκου από τις αγορές - Στο τραπέζι η κρατικοποίηση
Σχετικά Άρθρα
Διαστάσεις  κρίσης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο παγκοσμίως αναμένεται να λάβει το πρόβλημα της Credit Suisse, αφού η αποτίμηση που δίνεται σαν deal εξαγοράς από την UBS είναι μόλις στο 12,5% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της.
Η Credit Suisse φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση εξαγοράς ύψους 1 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε νωρίτερα την Κυρικαή (19/3/2023) η UBS.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να τροποποιήσουν τους το κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα (20/3/2023).

Τα σενάρια για επιβολή ζημίας τους ομολογιούχους εξετάζουν οι ελβετικές αρχές, ως μέρος του σχεδίου διάσωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη συγχώνευση με την UBS, εξαιτίας του χαμηλού τμήματος, των CDS και του επενδυτικού βραχίονα που έχει πληγεί από σκάνδαλα, οι κρατικές αρχές έχουν διαμορφώνει ένα σχέδιο Β για την Credit Suisse, το οποίο περιλαμβάνει την μερική ή εν όλω εθνικοποίησή της καθώς ο χρόνος μετά ανάποδα μέχρι το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.
Στο πλαίσιο αυτό οι ελβετικές αρχές έχουν βάλει στο τραπεζι την πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από την UBS, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Η Ελβετία εξετάζει είτε την εξαγορά της τράπεζας στο σύνολό της, είτε την κατοχή σημαντικού μετοχικού μεριδίου εάν η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS καταρρεύσει λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας και του σύντομου χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν να επιβάλλουν «κούρεμα» στους ομολογιούχους της τράπεζας ως μέρος της συμφωνίας για τη διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και μπορεί ακόμα να αλλάξει, καθώς οι αρχές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια λύση για την τράπεζα μέχρι να ανοίξουν οι ασιατικές αγορές.


Η Credit Suisse, η οποία βρέθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 με αγοραία αξία περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων - 8 δισεκατομμύρια δολάρια, πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν αγοράσει μετοχές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η UBS Group AG προσφέρεται να αγοράσει την Credit Suisse Group AG για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μια συμφωνία που η προβληματική ελβετική εταιρεία απορρίπτει σύμφωνα με την επιθυμία μεγαλύτερου μετόχου της.
Η UBS επέμεινε επίσης σε μια σημαντική δυσμενή αλλαγή που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα CDS (τα ασφάλιστρα κινδύνου) αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.

Η αποτίμηση που δίνει η UBS για πρώτη φορα αναδεικνύει και το πρόβλημα της Credit Suisse αφού με αποτίμηση τρέχουσα 7,4 δισ της δίνει μόλις 1 δισ, που αντιστοιχεί σε 0,25 ελβ φράγκα με ανά μετοχή με τιμή Παρσκευής 17/3 1,86 ελβ. φράγκα. Δηλαδή η πρόταση για την συμφωνία είναι στο 13,5% (!) της τρέχουσας αξίας.
Αυτό δημιουρεί ήδη εύλογες ανησυχίες για την αξιοπιστία των τραπεζών και αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά χρηατιστήρια και αγορές, παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους Financial Times η UBS προειδοποίησε για μη ολοκλήρωση τιου Deal εφόσον τα CDS της Credit ανέβουν κατά 100 μονάδες βάσης.

Σε κάθε περίπτωση η δύσκολη θέση στην οποια έχει περιέλθει η Ctrdit Suisse και η οποία αποκαλύφθηκε αιφνιδιαστικά στον βαθμό της έκτασης που βλέπουμε, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το σύνολο των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ομίλων με βάση την αξιοπιστία των ισολογισμών τους. Το στοιχείο αυτό θα δημιουργήσει ανησυχίες στις αγορές, που αναμένεται να πάρουν θέσεις σε αρνητική κατεύθυνση, ακόμα και επιθετικά.
Θα τιμολογήσουν δηλαδή την αύξηση του κινδύνου και των κινδύνων, πουλώντας μετοχές και ομόλογα τραπεζικά και αυξάνοντας την τιμολόγηση του ρίκου

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/669923/trapeziko-thriler-senaria-aporripsis-apo-tin-credit-swiss-tis-protasis-eksagoras-apo-tin-ubs

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης