Ενέργεια

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 69 δολ. το αργό

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 69 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα προς το τέλος του έτους δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gunvor

 

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Τρίτη, παρατείνοντας την ανάκαμψη από το χαμηλό 15 μηνών που σημείωσε την προηγούμενη μέρα, καθώς η διάσωση της Credit Suisse περιόρισε τις ανησυχίες για τραπεζική κρίση που θα έβλαπτε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε τη ζήτηση καυσίμων.

Μια σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και των δεσμεύσεων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, βοήθησαν τους επενδυτές να ηρεμήσουν μετά την αβεβαιότητα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που διατάραξε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα.
«Οι φόβοι για τραπεζική κρίση και ύφεση έχουν αμβλυνθεί, ενισχύοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε η Fiona Cincotta, Senior Financial Markets Analyst στο City Index.

Το Brent σημείωνε άνοδο 1,92%, στα 75,21 δολάρια το βαρέλι περί τις τις 19:40 μ.μ.ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 2,3%, στα 69,20 δολάρια.

«Ένα αίσθημα «επιστροφής κινδύνου» φαίνεται να επανέρχεται στο αργό, καθώς το τελευταίο selloff μπορεί κάλλιστα να ήταν υπερβολική ρευστοποίηση», δήλωσε ο Dennis Kissler, αντιπρόεδρος στην BOK Financial.

Συνεδρίαση της Fed

Η Federal Reserve ξεκίνησε τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική την Τρίτη. Οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτω από τις προηγούμενες προσδοκίες για αύξηση 50 bps. Ορισμένοι κορυφαίοι παρατηρητές της κεντρικής τράπεζας είπαν ότι η Fed θα μπορούσε να σταματήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ή να καθυστερήσει την δημοσίευση νέων οικονομικών προβλέψεων.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε, μια μέρα μετά το χαμηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα, γεγονός που μπορεί να τονώσει τη ζήτηση.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street ενισχύθηκαν μετά τη διάσωση της Credit Suisse.

Μια συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου. Πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι η πτώση των τιμών αντανακλά τους τραπεζικούς φόβους και όχι την επιδείνωση της προσφοράς-ζήτησης ισορροπία.

Ο διευθυντής hedge fund Pierre Andurand συμφώνησε ότι η τελευταία πτώση της τιμής ήταν κερδοσκοπική και δεν βασιζόταν σε θεμελιώδη μεγέθη. Προέβλεψε ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gunvor, Torbjorn Tornqvist, αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα προς το τέλος του έτους καθώς η αυξανόμενη κινεζική ζήτηση συσφίγγει περαιτέρω τα ισοζύγια πετρελαίου.

«Η ζημιά από τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει ακόμα να ηρεμήσει και οι traders θα αναζητήσουν επαλήθευση ότι η ζήτηση των ΗΠΑ δεν θα συρρικνωθεί ουσιαστικά», δήλωσε ο Kissler της BOK Financial.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης