Ενέργεια

Μ. Μανουσάκης: Δεν μπορεί να περάσει άλλο καλώδιο από την Κρήτη - Απαιτείται αλλαγή της χάραξης του GAP

Μ. Μανουσάκης: Δεν μπορεί να περάσει άλλο καλώδιο από την Κρήτη - Απαιτείται αλλαγή της χάραξης του GAP
Όλα όσα δήλωσε ο κ.Μανουσάκης σύμφωνα με δημοσίευμα του mononews

Την άποψη ότι δεν μπορεί να προστεθεί ακόμη ένα καλώδιο υπερυψηλής τάσης στην Κρήτη, και δεν περιλαμβάνεται η διασύνδεση με την Αίγυπτο που σχεδιάζει η Eunice στο δεκαετές επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, διατύπωσε ο CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης στο περιθώριο του συνεδρίου “Power and Gas”.

Μιλώντας στο mononews, ο κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι στο νησί της Κρήτης έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να γίνουν τρεις διασυνδέσεις  υπερυψηλής τάσης, η διασύνδεση  Αττική-Κρήτη, η διασύνδεση Πελοπόννησος-Κρήτη και η διασύνδεση του Euroasia Κύπρος-Κρήτη. «Δεν μπορεί να σηκώσει το σύστημα της Κρήτης ακόμη ένα καλώδιο υπερυψηλής τάσης, καθώς το σύστημα του νησιού είναι ασθενές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δεκαετές του ΑΔΜΗΕ δεν περιλαμβάνει το GAP

Το σχέδιο του Greece – Africa Power Interconnector (GAP) , βασίζεται στο να συνδέσει την Κρήτη με την Αίγυπτο, και να επωφεληθεί από τη μικρή απόσταση των 450 χλμ, ώστε το έργο να είναι οικονομικότερο και να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, όπως ανέφερε προχθές ο Διευθύνων Σύμβουλος του GAP κ. Andreas Borgeas. Ο ίδιος είπε, ότι δεν είναι απόφαση της Αθήνας, ή της Αιγύπτου ποιο καλώδιο θα υλοποιηθεί αλλά των Βρυξελλών που θα το εγκρίνουν, εννοώντας τόσο την ένταξη στα PCI όσο και την υποστήριξη του project από τον ευρωπαίο Διαχειριστή ENTSO-E, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι αν ο ENTSO- αποφασίσει υπέρ του έργου, μετά θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να εναρμονίσει τις υποδομές του.

Σε αυτό κάθετα αντιτάχθηκε ο κ. Μανουσάκης, σημειώνοντας, “εμείς είμαστε μέλη του ENTSO και δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από τον ENTSO ένα project αν δεν συμφωνεί ο τοπικός  Διαχειριστής, που είναι υπεύθυνος για την κάθε χώρα και γνωρίζει τις δυνατότητες του συστήματος και έχει κάνει και τα σχέδια για την ανάπτυξή του”. Και επανέλαβε ότι το έργο για τη διασύνδεση του GAP δεν το έχει συμπεριλάβει ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές επενδυτικό του πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι ο κ. Andreas Borgeas επικεφαλής του GAP είχε ισχυρισθεί προχθές ότι το σχέδιο  GAP περιλαμβάνεται στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης