Ενέργεια

Energean: Τα σχέδια για γεωτρήσεις σε Κροατία, Ιταλία, Αίγυπτο και Ελλάδα - Η παρουσίαση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Energean: Τα σχέδια για γεωτρήσεις σε Κροατία, Ιταλία, Αίγυπτο και Ελλάδα - Η παρουσίαση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής σε Αίγυπτο και Ισραήλ

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προδιαγράφεται η διετία 2023-2024 για την Energean στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, αφού η εταιρεία προωθεί μια σειρά από ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κροατία, την Ιταλία την Αίγυπτο και βεβαίως στην Ελλάδα στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Ιονίου.


Ταυτόχρονα η Energean προβλέπει για το 2023 αύξηση της παραγωγής της σε Αίγυπτο και Ισραήλ μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (περίπου το 80% σε φυσικό αέριο), έναντι των 41,2 χιλιάδων πέρυσι.
Τα σχέδια της εταιρείας για το 2023 παρουσίασε η διοίκηση της κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα μεταξύ 2ου και 3ου τριμήνου του έτους, προβλέπεται να ξεκινήσει η ερευνητική/επιβεβαιωτική γεώτρηση Izabela 9 στο κροατικό τμήμα της Αδριατικής, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός νέου στόχου στο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε παραγωγή.
Η Energean κατέχει το 70% της EDINA, κοινής εταιρείας με την κροατική ΙΝΑ, η οποία θα επιχειρήσει τη γεώτρηση, στοχεύοντας σε πρόσθετες ποσότητες της τάξης των 0,5 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.


Ενερτζιαν.JPG


Επίσης προς τα τέλη του 2023, θα επιχειρηθεί η ανακάλυψη ενός πολύ μεγαλύτερου στόχου που εκτιμάται ότι ίσως φτάνει τα 190 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο. Η ερευνητική γεώτρηση ονομάζεται Orion 1X και η Energean μετέχει τώρα στο σχήμα με 30% με προοπτική να μειώσει το ρίσκο, υποχωρώντας στο 18%, καθώς το υπόλοιπο 70% ανήκει στην ιταλική ΕΝΙ, η οποία είναι και ο Operator στο project.

Σικελία και Αδριατική

To 2024 έρχεται η σειρά της Ιταλίας. Η εταιρεία πρόκειται να συμμετάσχει σε δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στα νότια της Σικελίας, στους στόχους «Δίδυμοι» και «Κένταυρος» (Gemini και Centauro), συμμετέχοντας με ποσοστό 40% σε σχήμα στο οποίο ηγείται με 60% η ΕΝΙ. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, σε περίπτωση ανακάλυψης, η ανάπτυξη μπορεί να γίνει με σύνδεση προς τις υφιστάμενες υποδομές στην περιοχή «Κασσιόπη» (Cassiopea), από όπου προβλέπεται να ξεκινήσει και παραγωγή εντός του 2024.
Επίσης, εξετάζεται η προοπτική για συμμετοχή σε ερευνητική γεώτρηση στη Βόρεια Αδριατική.

Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα στης εταιρείας στην Ελλάδα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος 1», για την οποία τις προηγούμενες ημέρες γνωμοδότησαν θετικά τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο εμπλεκόμενος Δήμος Ζίτσας στο νομό Ιωαννίνων.

Με την προϋπόθεση ότι η Energean θα έχει λάβει την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων) μέχρι το φθινόπωρο, η εκτέλεση της γεώτρησης θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η εταιρεία, η οποία κατέχει το 100% της παραχώρησης, αναζητεί εταίρο προκειμένου να μειώσει το ρίσκο, καθώς οι πιθανότητες επιτυχίες είναι της τάξης του 15%.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων (περίπου 2.000 τετρ. χιλιόμετρα) που αποκτήθηκαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η Energean στο Ιόνιο, Block 2, στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία.
Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκύψει μια πρώτη εικόνα για το κατά πόσο η συγκεκριμένη παραχώρηση, φιλοξενεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων για τα οποία θα άξιζε το ρίσκο μιας ερευνητικής γεώτρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης