Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Πειρατές κατέλαβαν δανέζικο πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας στη δυτική Αφρική

Πειρατές κατέλαβαν δανέζικο πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας στη δυτική Αφρική
Το 2020, πολλά πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση ή προσεγγίστηκαν με απόπειρες επιθέσεων στην περιοχή, πέρυσι είχαν μειωθεί λίγο σύμφωνα με το Reuters
Ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών δέχθηκε επίθεση από πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας, στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη εκπρόσωπος της δανέζικης ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο.
Οι πειρατές επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο Monjasa Reformer, του οποίου τα 16 μέλη του πληρώματος αναζήτησαν καταφύγιο στο ασφαλές δωμάτιο του πλοίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί

Το Monjasa Reformer διαχειρίζεται η Montec Ship Management, η οποία ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Monjasa με έδρα τη Δανία.
Η Montec Ship Management συνεργάζεται επί του παρόντος με όλες τις αρχές στην περιοχή ανοιχτά της Δημοκρατίας του Κονγκό, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ναυτικών, δήλωσε η εταιρεία.
Ο Κόλπος της Γουινέας στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής είναι μια προτιμώμενη τοποθεσία για τους πειρατές τα τελευταία χρόνια.
Ο Κόλπος της Γουινέας, βασικός κόμβος παραγωγής πετρελαίου που γειτνιάζει με τουλάχιστον οκτώ χώρες εξαγωγής πετρελαίου στα ανοιχτά της δυτικής αφρικανικής ακτής, είναι πλέον επίσημα το πιο θανατηφόρο σημείο πειρατείας στον κόσμο.

Το 2020, πολλά πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση ή προσεγγίστηκαν με απόπειρες επιθέσεων στην περιοχή.

Πέρυσι, ο αριθμός της ναυτικής πειρατείας και ένοπλων ληστειών κατά πλοίων παγκοσμίως μειώθηκε σε 115, το χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, ανακοίνωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB). Ωστόσο, το IMB προέτρεψε προσοχή στον Κόλπο της Γουινέας.
«Απαιτούνται, ωστόσο, συνεχείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια των ναυτικών στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, η οποία παραμένει επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται από δύο περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο του 2022», δήλωσε η IMB.

Η Δανία, όπου εδρεύουν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, είχε αναπτύξει πλοία του πολεμικού ναυτικού για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας μέχρι τις αρχές του 2022.
Μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Δανία κάλεσε τη στρατιωτική της φρεγάτα σε αποστολή κατά της πειρατείας στο στον Κόλπο της Γουινέας, μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της ασφάλειας και της ετοιμότητας για αποτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης