Απόψεις

Εκπομπές CO2: Γιατί χρειαζόμαστε ξεχωριστά δεδομένα για κάθε ρύπο - Toυ Will Atkinson

Εκπομπές CO2: Γιατί χρειαζόμαστε ξεχωριστά δεδομένα για κάθε ρύπο -  Toυ Will Atkinson
Αναδημοσίευση από το RMI.org στο Energypost και απόδοση στα ελληνικά του παρόντος άρθρου

Επί του παρόντος, οι εκπομπές ρύπων μη-CO2 μετρώνται με την μετατροπή τον αντίκτυπού τους σε ισοδύναμο του CO2 για μια περίοδο 100 ετών.
Το πρόβλημα είναι ότι άλλοι ρύποι μπορούν να έχουν τη χειρότερη επίδρασή τους μέσα σε 100 χρόνια, όπως το μεθάνιο (τα πρώτα 20 χρόνια  η επίδραση του μεθανίου είναι χειρότερη), όπως το αναφέρει το energypost.
Αν και το CO2 έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη υπερθέρμανση, άλλοι βραχύβιοι ρύποι έχουν συνεισφέρει σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου, ιδιαίτερα το μεθάνιο, ο μαύρος άνθρακας από αιθάλη και ορισμένοι υδροφθοράνθρακες.

Έτσι, όπως το θέτει ο Will Atkinson στο RMI, η επιλογή μίας συγκεκριμένης μέτρησης εκπομπής CO2 (CO2e) είναι σαν να ζητάμε από όλους τους δρομείς να αγωνιστούν στον ίδιο αγώνα 5 χιλιομέτρων, ανεξάρτητα από τις δυνάμεις τους, είτε είναι σπρίντερ, μεσαίων αποστάσεων, ή πρωταθλητές μαραθωνίου.
Η εστίαση και ο περιορισμός των βραχύβιων ρύπων θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 0,6°C αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050 — διατηρώντας τους στόχους του παγκόσμιου κλίματος εφικτούς.

Νέες μετρήσεις

Αυτό σημαίνει εισαγωγή νέων μετρήσεων: ξεχωριστά δεδομένα εκπομπών για κάθε ρύπο του κλίματος, με κατάλληλα διαφορετικά χρονικά πλαίσια.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει αρχίσει να το κάνει αυτό και ο Atkinson επισημαίνει τα εργαλεία που αναπτύσσονται τώρα για να γίνει αυτή η προσέγγιση mainstream.
Οι ρύποι του κλίματος μπροούν να παρομοιαστούν με τους δρομείς, ταχύτητας, αποστάσεων, αντοχής, όπως περιγράφεται από το Ινστιτούτο Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης ή IGSD.

Κάθε ρύπος που θερμαίνει τον πλανήτη μας έχει διαφορετική ισχύ και διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα
— όχι σε αντίθεση με τον ρυθμό και την αντοχή διαφορετικών δρομέων.
Ωστόσο, για τις περισσότερες μετρήσεις για τις κλιματικές εκπομπές, είναι σαν να βάζεις έναν σπρίντερ και έναν μαραθωνοδρόμο στον ίδιο αγώνα - με μια αυθαίρετη απόσταση που θα μπορούσε να ταιριάζει σε κάποιους καλύτερα από άλλους. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση αυτών των μετρήσεων έχουν αντιμετωπίσει δεκαετίες αδράνειας, αλλά εναλλακτικές λύσεις που υποστηρίζονται από την επιστήμη θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη δράση σε όλους τους ρύπους.

Η μέτρηση CO2e: πολύ απλή

Για απλούστερη λήψη αποφάσεων, οι εκπομπές αναφέρονται συχνά σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) — όπου κάθε ρύπος σχετίζεται με το CO2 με βάση τον παράγοντα του δυναμικού υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP).
Εάν ένας τόνος εκπομπών προκαλεί 10 φορές περισσότερη θέρμανση από έναν τόνο CO2, αυτός ο ρύπος θα έχει συντελεστή GWP 10.
Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να διαφέρουν δραστικά με την πάροδο του χρόνου.

Όπως βλέπουμε παρακάτω, διαφορετικές μετρήσεις μπορούν να παρουσιάσουν πολύ διαφορετικές εικόνες της επίδρασης του μεθανίου.
Η επιλογή μίας μέτρησης CO2e για συγκεκριμένο χρόνο είναι σαν να ζητάμε από όλους τους δρομείς να αγωνιστούν στα 5 χιλιόμετρα, ανεξάρτητα από τις δυνάμεις τους.
Αλλά αυτό ακριβώς έχουν κάνει οι παγκόσμιες κλιματικές αρχές - επιλέγοντας τα 100 χρόνια, ή το GWP100, ως προεπιλογή για δεκαετίες.
1_41.PNG
Εναλλακτικές λύσεις

Οι προσπάθειες για εναλλακτικές λύσεις είναι σχεδόν τόσο παλιές — από μια ομάδα επιστημόνων το 2009 έως πολλές διαφορετικές ερευνητικές μελέτες.
Όλο και περισσότερες πηγές υπογραμμίζουν την υποτιμημένη σημασία των εκπομπών μη CO2, από ένα πρόσφατο podcast του Shayle Kann σε έναν επεξηγητή του Bloomberg και ομάδες όπως RMI, IGSD, Environmental Defense Fund, Climate Central, Clean Air Task Force και Climate & Clean Air Συνασπισμός.

Ωστόσο, οι τιμές CO2e για 100 χρόνια παραμένουν πανταχού παρούσες στις δεσμεύσεις των επιχειρήσεων και των χωρών, καθώς και σε βασικά τεχνολογικά σενάρια — μειώνοντας ή αγνοώντας την ευκαιρία μείωσης των εκπομπών άλλων ρύπων.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευκρινιστεί αυτή η ευκαιρία.
Ακολουθούν τρεις προτάσεις.


Πρόταση 1: παρακολούθηση χωριστών κλιματικών ρύπων (και των επιπτώσεών τους στη θερμοκρασία)

Αν και το μακρόβιο CO2 έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, άλλοι ρύποι έχουν συμβάλει σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου.
Πολλοί έχουν τη βραχυπρόθεσμη ταχύτητα ενός σπρίντερ — ιδιαίτερα τα μεθάνιο (CH4), μαύρος άνθρακας (από αιθάλη) και μερικοί υδροφθοράνθρακες (HFCs).
Ακόμη και το υδρογόνο έχει μια σύντομη επίδραση θέρμανσης όταν διαρρέει το αέριο Η2 — αν και το «πράσινο υδρογόνο» από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ πιο καθαρό από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ταχεία μείωση όλων των ρύπων, τόσο μακράς όσο και βραχύβιας.
Ενώ το CO2 είναι συχνά το επίκεντρο, η μείωση των βραχύβιων ρύπων θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 0,6oC αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2050 — διατηρώντας τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους εφικτούς, εξοικονομώντας εκατομμύρια ετήσιους θανάτους από ατμοσφαιρική ρύπανση και βοηθώντας στην αποφυγή βραχυπρόθεσμων σημείων ανατροπής όπως το λιώσιμο των πάγων.
Ως αποτέλεσμα, κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος ζήτησαν ξεχωριστή παρακολούθηση των διαφορετικών ρύπων - όπως οι σπρίντερ και οι δρομείς αποστάσεων έχουν ξεχωριστούς αγώνες.
2_28.PNG
Σύσταση 2: δύο χρονοδιαγράμματα για τα αποθέματα

Όταν οι εκπομπές πρέπει να συνδυαστούν, το GWP100 απέχει πολύ από τη μόνη επιλογή.
Ορισμένοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων (πχ Νέα Υόρκη) έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα GWP 20 ετών, το οποίο είναι μεγάλο για ορισμένους παροδικούς ρύπους (όπως ο μαύρος άνθρακας), αλλά πιο κατάλληλο για μεθάνιο και HFC.
Η αναφορά και των δύο τιμών (GWP20 και GWP100) θα μπορούσε να δώσει έμφαση τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο κλίμα — παρόμοια με την αξιολόγηση των δρομέων με βάση το χρόνο παύλας των 800 μέτρων καθώς και τα 5k.

Κορυφαίοι ερευνητές το έχουν προτείνει και ορισμένες πηγές το έχουν λάβει υπόψη - όπως μια σημαντική έκθεση για το μεθάνιο ανθρακωρυχείο από το Global Energy Monitor.
Άλλα εργαλεία επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν εναλλαγή μεταξύ των GWP, όπως το εργαλείο OCI+ της RMI (Oil Climate Index συν Gas) και τα συνδεδεμένα δεδομένα Climate TRACE.
Αν και δεν είναι τέλεια, αυτή η σύσταση επεκτείνεται στις υπάρχουσες πρακτικές και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καταλόγους εκπομπών, τόσο για χώρες όσο και για εταιρείες.

GWP*: βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνιστώσα

Άλλες προσεγγίσεις στοχεύουν στην αποφυγή επιλογής συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων. Ένα βασικό παράδειγμα είναι το GWP-star (GWP*), το οποίο βελτιώνει τα μοντέλα θερμοκρασίας ενός GWP ενσωματώνοντας όλα τα χρονικά πλαίσια σε μια βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνιστώσα (ή για δρομείς, μια βαθμολογία "μικρής απόστασης" και "μεγάλης απόστασης" ).

Ωστόσο, το GWP* έχει επιστημονικά και ηθικά ζητήματα για τις απογραφές εκπομπών, με διαφορετικές τιμές για έναν τόνο εκπομπών ανάλογα με τις τάσεις του παρελθόντος. Τα μαθηματικά είναι καλύτερα για πιο στενές περιπτώσεις μειώσεων εκπομπών, οι οποίες επικεντρώνονται στην αλλαγή των εκπομπών παρά στο συνολικό απόθεμα. Ωστόσο, δεδομένης της πιθανότητας κακής χρήσης και σύγχυσης, προτείνουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις που είναι ευρύτερα εφαρμόσιμες.
3_16.PNG
Σύσταση 3: η πλήρης καμπύλη για το πλαίσιο

Μερικές φορές, είναι καλύτερο να υπάρχει η πλήρης εικόνα.
Ευτυχώς, πολλά υπάρχοντα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση των κλιματικών επιπτώσεων κάθε ρύπου με την πάροδο του χρόνου - παρόμοια με τη σχεδίαση της βαθμολογίας ενός δρομέα σε κάθε πιθανή απόσταση.
Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να υποστηρίξει αναλύσεις όπου έχουν σημασία οι αποχρώσεις, όπως το χρονοδιάγραμμα των εκπομπών ενσωμάτωσης και λειτουργίας των κτιρίων ή η προσωρινή αποθήκευση άνθρακα.

Πάνω από όλα, δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ό,τι δεν μετράτε — και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής τώρα και αργότερα απαιτεί διπλή δράση και για τα δύο χρονοδιαγράμματα.
Η διπλή δράση απαιτεί διπλές μετρήσεις — βοηθώντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δουν την αξία της μείωσης των βραχύβιων εκπομπών από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χώρους υγειονομικής ταφής ή κλιματιστικά, καθώς και μακράς διάρκειας CO2.
Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ξεχωριστά δεδομένα εκπομπών για κάθε ρύπο του κλίματος — όχι σε προκαθορισμένο CO2e όπως συμβαίνει συχνά.
Όπως και με τους δρομείς, είναι καιρός οι ρύποι να παρακολουθούν ξεχωριστά — και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο κ. Will Atkinson είναι Associate με το Strategy Team στο RMI

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης