Ενέργεια

Νορβηγία: Χορήγηση αδειών σε τέσσερις εταιρείες για αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα

Νορβηγία: Χορήγηση αδειών σε τέσσερις εταιρείες για αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα
Συνολικά έξι εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο

Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας χορήγησε σε τέσσερις εταιρείες άδειες εξερεύνησης για αποθήκευση CO2 σε δύο περιοχές της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με το offshore-mag.com.

Συνολικά έξι εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Η Aker BP και η OMV εξασφάλισαν από κοινού την άδεια Poseidon στη νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, με την Aker BP σε ρόλο χειριστή. Οι δεσμεύσεις της Α΄ Φάσης  περιλαμβάνουν μελέτες G&G, συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης μοντελοποίησης γεωγραφικής και δεξαμενής, καθώς και μελέτες μετριασμού του κινδύνου με περιγραφή πιθανών διαδρομών διαρροής για εγχυόμενο CO2.

Το Poseidon θα μπορούσε ενδεχομένως να αποθηκεύσει περισσότερα από 5 MMt ετησίως CO2, που θα δεσμευόταν από πολλαπλούς αναγνωρισμένους βιομηχανικούς εκπομπούς στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η Aker BP και η OMV έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Höegh LNG για την παροχή της θαλάσσιας υποδομής CO2 που απαιτείται για τη συλλογή, τη συγκέντρωση και τη μεταφορά του CO2 από τις διάφορες εκπομπές στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα (NCS).

45_50.JPG


Η εμπειρία της Höegh LNG

Η Höegh LNG έχει αναπτύξει θαλάσσιες λύσεις CCS με βάση την εμπειρία της στη διαχείριση υποδομών LNG, συμπεριλαμβανομένων τριών πλωτών τερματικών εισαγωγής LNG που ολοκληρώθηκαν πέρυσι στην υπεράκτια Γερμανία.

Η Aker BP είπε ότι αξιολογεί τις ευκαιρίες αποθήκευσης CO2 στο NCS ως μια πιθανή νέα επιχείρηση και έναν πιθανό μοχλό απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για την εταιρεία μακροπρόθεσμα. Σκοπεύει να εφαρμόσει την εμπειρία της στη διαχείριση δεξαμενών, τις γεωτρήσεις και logistics στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας.

Ο Όμιλος OMV στοχεύει να αποθηκεύει 5 MMt ετησίως CO2 έως το 2030. Η OMV (Norge) φέρνει τεχνογνωσία υπόγειας από τις λειτουργούσες δραστηριότητες εξερεύνησης και μέσω συνεργασιών σε μεγάλα πεδία παραγωγής στο NCS. Η Wintershall Dea και ο συνεργάτης της Altera απέκτησαν την άδεια αποθήκευσης CO2 Havstjerne μήκους 135 km, με χειριστή την Wintershall Dea. Η εκτιμώμενη ετήσια χωρητικότητα αποθήκευσης είναι έως και 7 MM μετρικούς τόνους.

Εκτός από το Havstjerne, η Wintershall Dea εκμεταλλεύεται την άδεια Luna στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα για μελλοντική αποθήκευση CO2 και συνεργάζεται με την Equinor στον αγωγό CO2 μήκους 900 χιλιομέτρων του έργου NOR-GE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης