Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Εξετάζει αύξηση στις τιμές του αργού για την Ασία τον Μάιο

Σαουδική Αραβία: Εξετάζει αύξηση στις τιμές του αργού για την Ασία τον Μάιο
Η ζήτηση της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Reuters

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές του αργού για την Ασία τον Μάιο, αφότου ο OPEC+ ανακοίνωσε πρόσθετες περικοπές παραγωγής για να στηρίξει την αγορά, καθώς η ζήτηση της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο καθώς τα διυλιστήρια ολοκληρώνουν τη συντήρηση.
Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το εμβληματικό αργό αργό Arab Light θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 20 σεντς στα 2,7 δολάρια το βαρέλι, έναν τρίτο μήνα αυξήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε πηγές από πέντε ασιατικά διυλιστήρια τη Δευτέρα.

Η κύμανση του spread 

Η αγορά ανέμενε ως επί το πλείστον η Saudi Aramco να μειώσει το OSP του Μαΐου, το οποίο παρακολουθεί συνήθως τη δομή της αγοράς του Ντουμπάι για να αντικατοπτρίζει τη διαφορά τιμής του πρώτου και του τρίτου μήνα.
Τον Μάρτιο, το spread υποχώρησε κατά περίπου 30 σεντς.
Τα διυλιστήρια αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξέπληξαν τις αγορές την Κυριακή ανακοινώνοντας περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο έως το υπόλοιπο του έτους.
Αναμένουν ότι η πρόσθετη περικοπή από τον ΟΠΕΚ+ θα ενισχύσει την προσφορά και θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές του αργού από τη Μέση Ανατολή.
Πηγές αναμένουν ότι οι τιμές του Arab Medium θα αυξηθούν κατά περίπου 20 σεντς και του Arab Heavy έως και 80 σεντς από τον προηγούμενο μήνα.

Η Κίνα

Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα αναμένεται επίσης να ανακάμψει περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς τα διυλιστήρια ολοκληρώνουν την προγραμματισμένη συντήρηση.
Η PetroChina προέβλεψε ότι η κινεζική ζήτηση διυλισμένων καυσίμων θα αυξηθεί κατά 3% φέτος από τα προ-COVID επίπεδα το 2019.
Μια δεξαμενή σκέψης του κρατικού ενεργειακού ομίλου CNPC αναμένει ότι η απόδοση του διυλιστηρίου πετρελαίου της Κίνας φέτος θα αυξηθεί κατά 7,8%.
Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να ωθήσει τα κινεζικά και τα ινδικά διυλιστήρια να αναζητήσουν περισσότερα βαρέλια αργού από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να βάλει ένα καπάκι στην αύξηση των τιμών της Σαουδικής Αραβίας, είπαν.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου μπορεί να τονώσουν τον πληθωρισμό και να επηρεάσουν την κατανάλωση.

Οι OSP του αργού της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να κυκλοφορήσουν μετά τη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής του ΟΠΕΚ+ που αναμένεται στις 3 Απριλίου και ενδέχεται να καθορίσουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία
Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή στην αξία του πετρελαίου του τον περασμένο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.
Οι αξιωματούχοι της Saudi Aramco ως θέμα πολιτικής δεν σχολιάζουν τα μηνιαία OSP του βασιλείου.
Παρακάτω αναμένονται οι τιμές της Σαουδικής Αραβίας για τον Μάιο του 2023 (σε $/βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι):
2_31.PNG
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης