Ενέργεια

Ιαπωνία: Οι G7 εξετάζουν την έγκριση νέων επενδύσεων στο φυσικό αέριο

Ιαπωνία: Οι G7 εξετάζουν την έγκριση νέων επενδύσεων στο φυσικό αέριο
Η δέσμευση για επενδύσεις LNG, εάν διατηρηθεί στην τελική ανακοίνωση, θα ήταν μια νίκη για την Ιαπωνία που φιλοξενεί τη συνάντηση της G7, η οποία αποκαλεί το LNG «μεταβατικό καύσιμο»
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη, G7, εξετάζουν την υποστήριξη νέων επενδύσεων στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, παρά τις εκτιμήσεις ότι τέτοιες επενδύσεις θα ανατρέψουν τους παγκόσμιους συμφωνημένους στόχους για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η αναταραχή στις αγορές και η ανάγκη προσαρμογής

Οι υπουργοί Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας από τις χώρες της G7 θα συναντηθούν στις 15-16 Απριλίου στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, για να συζητήσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τώρα υπό την πίεση από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ένα προσχέδιο της δήλωσης της G7 ανέφερε ότι οι υπουργοί θα συμφωνούσαν ότι απαιτούνται νέες επενδύσεις ανάντη στο φυσικό αέριο, λόγω των ενεργειακών επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή.
Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, προκαλώντας συμπίεση της παγκόσμιας προσφοράς και εκτίναξη των τιμών στις παγκόσμιες αγορές.

«Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτό το συγκεκριμένο έκτακτο περιστατικό, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για απαραίτητες ανάντη επενδύσεις σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και φυσικό αέριο σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους και τις δεσμεύσεις μας», αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης.
Το προσχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση από τις χώρες της G7 και ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά πριν εγκριθεί.
Η δέσμευση για επενδύσεις LNG, εάν διατηρηθεί στην τελική ανακοίνωση, θα ήταν μια νίκη για την Ιαπωνία που φιλοξενεί τη συνάντηση της G7, η οποία αποκαλεί το LNG «μεταβατικό καύσιμο» για καθαρότερη ενέργεια που λέει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί για τουλάχιστον 10-15 χρόνια.

«Όχι» ΔΟΕ
 
Ωστόσο, τέτοιες επενδύσεις θα ήταν αντίθετες με τις εκτιμήσεις της παγκόσμιας ενεργειακής επιτήρησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, o οποίος έχει πει ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις στον εφοδιασμό ορυκτών καυσίμων εάν ο κόσμος θέλει να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπερνά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου - το όριο που θα αποφευχθεί περισσότερο. σοβαρές επιπτώσεις.
Ο κόσμος πρέπει να μειώσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία για να αποφύγει τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η επιτροπή επιστήμης του κλίματος του ΟΗΕ IPCC.

Οι προβλεπόμενες εκπομπές CO2 από τα υπάρχοντα έργα ορυκτών καυσίμων θα ρίξουν τον εναπομένοντα προϋπολογισμό άνθρακα για την επίτευξη του στόχου του 1,5C, σύμφωνα με την IPCC.
Οι υπουργοί κλίματος της G7 είχαν πει σε μια συνάντηση πέρυσι ότι απαιτούνταν επενδύσεις στον τομέα του LNG για να ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση, αλλά δεν είχαν ρητά υποστηρίξει επενδύσεις ανάντη στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Η G7 είχε δεσμευτεί προηγουμένως να τερματίσει τη δημόσια στήριξη για έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2022.

Το προσχέδιο δήλωσης ανέφερε ότι οι χώρες αναμένουν ότι η ζήτηση για LNG θα «συνεχίσει να αυξάνεται» σε χώρες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αντικαταστήσουν αργότερα το φυσικό αέριο με πηγές ενέργειας καθαρών μηδενικών εκπομπών.
Το έγγραφο αποκάλυψε την ώθηση από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιτάχθηκε στη δήλωση ότι η ζήτηση LNG θα αυξηθεί. Η ΕΕ των 27 χωρών συμμετέχει στις συνεδριάσεις της G7.

Έντεκα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου, ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους - αντικαθιστώντας εν μέρει το ρωσικό αέριο με περισσότερο LNG.
Το προσχέδιο της ανακοίνωσης καταδίκαζε επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέφερε ότι η G7 θα συνεργαστεί με «αξιόπιστους εταίρους» για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Και η αμμωνία στο τραπέζι

Σε μια άλλη πιθανή νίκη για την ενεργειακά φτωχή Ιαπωνία, το προσχέδιο της ανακοίνωσης ανέφερε την αμμωνία ως παράγωγο υδρογόνου που θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο «αποτελεσματικής μείωσης των εκπομπών».

Η Ιαπωνία δοκιμάζει την ταυτόχρονη καύση άνθρακα με αμμωνία ως εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή θερμικής ενέργειας και θέλει να επεκτείνει το σύστημα σε όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα.
Ένας αξιωματούχος που ασχολείται με τις διεθνείς υποθέσεις στο ιαπωνικό υπουργείο βιομηχανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης