Ναυτιλία

Forbes: Οι κροίσοι της διεθνούς ναυτιλίας

Forbes: Οι κροίσοι της διεθνούς ναυτιλίας
Ο Bernard Arnault βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για πρώτη φορά καθώς αύξησε την περιουσία του κατά $53 δισ. το περασμένο έτος

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για ακόμα ένα έτος η λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη δεδομένου ότι το τελευταίο έτος οι οικονομικές προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το party τελείωσε για πολλούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους και για δεύτερη συνεχή χρονιά τόσο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων όσο και η περιουσία τους μειώθηκε». Πλέον ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέρχεται σε 2.640 έναντι 2.668 το 2022 με τις περιουσίες τους να εμφανίζουν απώλειες ύψους $500 δισ. και να διαμορφώνονται στα $12,2 τρισ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη φετινή λίστα προστέθηκαν για πρώτη φορά 150 νέα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο διάσημος μπασκετμπολίστας Lebron James, o παίκτης γκολφ Tiger Woods και ο σχεδιαστής μόδας Tom Ford.

Ο Bernard Arnault βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για πρώτη φορά καθώς αύξησε την περιουσία του κατά $53 δισ. το περασμένο έτος. Η τιμή της μετοχής της LVMH (περιλαμβάνει brands όπως Louis Vuitton, Christian Dior και Tiffany) σημείωσε κέρδη 18% το 2022 καθιστώντας τον Arnault τον πρώτο Γάλλο που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα Forbes.

Στη δεύτερη θέση έπεσε ο Εlon Musk με τις μετοχές της Tesla να καταγράφουν πτώση 50% πέρσι μετά την ανακοίνωση για τη εξαγορά του Twitter έναντι $44 δισ. Ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos βρέθηκε στην τρίτη θέση με τις απώλειες στην περιουσία του να ανέρχονται σε $57 δισ. κυρίως λόγω της πτώσης της μετοχής της Amazon κατά 38% το 2022. Ο Larry Ellison συνιδρυτής της Oracle κατέλαβε την τέταρτη θέση ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο Warren Buffett.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των πλουσιότερων-στον κόσμο- ανθρώπων, αυτή έχει ως εξής: στις ΗΠΑ βρίσκονται 735 δισεκατομμυριούχοι, στην Κίνα 495, στην Ινδία 169, στη Γερμανία 126 και στη Ρωσία 105. Στη φετινή λίστα του Forbes υπάρχουν έξι ελληνικές παρουσίες και συγκεκριμένα: η Μαρία Αγγελικούση στη θέση 455, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (905), ο Φίλιππος Νιάρχος (1067), η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη (1575), η οικογένεια Μαριάννας Λάτση (1804), η οικογένεια Σπύρου Λάτση (1905).

Ποιοι είναι όμως οι διεθνείς κροίσοι της ναυτιλίας και ευρύτερα των εφοδιαστικών αλυσίδων; Η φετινή λίστα του Forbes δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με πέρσι. Με περιουσία που ανέρχεται σε $39,1 δισ. ο επίτιμος πρόεδρος της Kuehne & Nagel International AG Klaus-Michael Kuehne καταλαμβάνει την 29η θέση παγκοσμίως. Ο Gianluigi Aponte της MSC καταλαμβάνει την 43η θέση ($31,2 δισ.) ενώ ο John Fredriksen την 130η θέση ($13,7 δισ.). Τέλος ο Rodolphe Saadé της CMA CGM με περιουσία στα $9,8 δισ. βρέθηκε στη θέση νο. 184.

Πηγή:naftikachronika.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης