Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η ΕΕ σχεδιάζει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων F

Η ΕΕ σχεδιάζει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων F

Τι συμφωνήθηκε για τον περιορισμό της χρήσης

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για έναν νόμο για τον περιορισμό της χρήσης υπερισχυρών αερίων του θερμοκηπίου σε ψυγεία και κλιματιστικά, αλλά οι χώρες και οι νομοθέτες διχάζονται για το πόσο γρήγορα θα γίνει η σταδιακή κατάργηση.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το νόμο για τον περιορισμό της χρήσης φθοριούχων αερίων (f gases) στην Ευρώπη, τεχνητών αερίων που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά σε αντλίες θερμότητας και ψυγεία καθώς και σε αερολύματα και αφρούς.

Όταν απελευθερώνονται, τα f αέρια θερμαίνουν την ατμόσφαιρα πολύ γρηγορότερα από το διοξείδιο του άνθρακα - σε ορισμένες περιπτώσεις με χιλιάδες φορές την ισχύ του CO2 για τη θέρμανση του πλανήτη.

Οι χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι κατά την περίοδο 2024-2028, οι πωλήσεις τέτοιων αερίων θα μειωθούν στο 60% του ετήσιου μέσου όρου κατά την περίοδο 2011-2013. Από το 2036, οι πωλήσεις αερίου πρέπει να μειωθούν στο 15% των επιπέδων 2011-2013.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα διαπραγματευτεί τον τελικό νόμο με τις χώρες της ΕΕ, θέλει να προχωρήσει πιο γρήγορα. Οι νομοθέτες της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να πιέσουν επίσης στις διαπραγματεύσεις για πλήρη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων φθοριούχου αερίου έως το 2050.
"Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στην αγορά: μεταβείτε σε καθαρές εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε ο Bas Eickhout, επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για το νόμο.

Οι τομείς θα αντιμετωπίσουν προσαρμοσμένους στόχους, με τους περισσότερους να απαιτείται να καταργήσουν σταδιακά τα αέρια αυτή τη δεκαετία - για παράδειγμα, το 2025 για τις πωλήσεις νέων οικιακών ψυγείων και καταψυκτών, σύμφωνα με την πρόταση του Κοινοβουλίου.

Προθεσμίες

Οι χώρες της ΕΕ θέλουν μεταγενέστερη σταδιακή κατάργηση των αερίων f σε ορισμένες αντλίες θερμότητας - με προθεσμίες έως το 2033, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο τους. Το Κοινοβούλιο υποστήριξε τις προθεσμίες για αντλίες θερμότητας έως το 2028.

Η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει μεταγενέστερες προθεσμίες για ορισμένες αντλίες θερμότητας, οι οποίες, όπως είπαν, ήταν απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι κατασκευαστές μπορούν να παράγουν αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση.

«Κατανοώντας τις προκλήσεις του κλάδου, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να στραφούν σε εναλλακτικές φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον», αναφέρεται σε έγγραφο των δύο χωρών, το οποίο είδε το Reuters.
Η ΕΕ σχεδιάζει να εγκαταστήσει εκατομμύρια αντλίες θερμότητας αυτή τη δεκαετία, για να βοηθήσει να απογαλακτιστεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι αντλίες θερμότητας και τα εξαρτήματα "διακοπτών" στα δίκτυα ισχύος χρησιμοποιούν και τα δύο αέρια f, αλλά μπορούν να στραφούν σε λιγότερο ισχυρές εναλλακτικές λύσεις όπως το CO2 ή ο πεπιεσμένος αέρας.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης