Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βέλη IEA στον OPEC+ για περικοπές: Απειλούν επάρκεια και καταναλωτές

tags :
Βέλη IEA στον OPEC+ για περικοπές: Απειλούν επάρκεια και καταναλωτές
Ο ΟΠΕΚ+ και ο ΔΟΕ έχουν αναθεωρήσει τους τελευταίους μήνες τις προοπτικές τους για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου, από διαφορετικές αφετηρίες, δείχνει το Reuters
Οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ απειλούν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ανακοίνωσε την Παρασκευή 14/4 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ ή IEA), όπως μεταφέρει το Reuters.

Αναθεώρηση προοπτικών 

Ο ΟΠΕΚ+ και ο ΔΟΕ έχουν αναθεωρήσει τους τελευταίους μήνες τις προοπτικές τους για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου.
Οι καταναλωτικές χώρες που εκπροσωπούνται από τον ΔΟΕ υποστήριξαν ότι η αυστηροποίηση των προμηθειών ανεβάζει τις τιμές και θα μπορούσε να απειλήσει με ύφεση, ενώ ο ΟΠΕΚ+ κατηγορεί τη δυτική νομισματική πολιτική για την αστάθεια της αγοράς και τον πληθωρισμό που μειώνει την αξία του πετρελαίου του.

«Τα ισοζύγια της αγοράς πετρελαίου είχαν ήδη καθοριστεί να σφίξουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με τη δυνατότητα να προκύψει σημαντικό έλλειμμα προσφοράς», ανέφερε η IEA στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο.
"Οι τελευταίες περικοπές κινδυνεύουν να επιδεινώσουν αυτές τις πιέσεις, ωθώντας τόσο τις τιμές του αργού όσο και των προϊόντων υψηλότερα.
Οι καταναλωτές που βρίσκονται επί του παρόντος σε πολιορκία από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές."
1_49.PNG
2_35.PNG
Προληπτικό μέτρο για τον ΟΠΕΚ+


Ο ΟΠΕΚ+ χαρακτήρισε την απόφασή του αιφνιδιαστική περικοπή «προληπτικό μέτρο» και σε μηνιαία έκθεση πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 13/4 ο ΟΠΕΚ ανέφερε καθοδικούς κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου το καλοκαίρι από τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων και τις οικονομικές προκλήσεις.
Ο ΔΟΕ δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, επικαλούμενος μια αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd εκτός του ΟΠΕΚ+, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, έναντι μείωσης 1,4 εκατομμυρίων bpd από το μπλοκ παραγωγών.

Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου μπορεί να επηρέασε την απόφαση του ΟΠΕΚ+, πρόσθεσε ο ΔΟΕ, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα της βιομηχανίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τον Ιανουάριο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 στα 2,83 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Η εικόνα της ζήτησης θα είναι λοξή μεταξύ της ασθενούς ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ανάκαμψης της ζήτησης με επικεφαλής την Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της για τον COVID-19, ανέφερε ο IEA.
3_20.PNG
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2020 λόγω ισχυρών ροών προϊόντων πετρελαίου, ανέφερε ο ΔΟΕ, παρά την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική κυρώσεων ανώτατου ορίου τιμής με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα έσοδα του Μαρτίου της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μηνιαία βάση στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εξακολουθούν να είναι 43% χαμηλότερα από πέρυσι, εν μέρει λόγω των περιορισμένων τιμών στις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης