Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η ΕΕ προχωρά στην αποσαφήνιση των «βιώσιμων» επενδύσεων – Τι αλλάζει για τα SFDR

Η ΕΕ προχωρά στην αποσαφήνιση των «βιώσιμων» επενδύσεων – Τι αλλάζει για τα SFDR

Τα fund έχουν προχωρήσει σε υποβαθμίσεις περιουσιακών στοιχείων 175 δισεκατομμύρια ευρώ από την υψηλότερη ταξινόμηση βιωσιμότητας του SFDR, γνωστή ως Άρθρο 9, στην ευρύτερη και λιγότερο απαιτητική ετικέτα του Άρθρου 8

 

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησε την Παρασκευή να διευκρινίσει πώς τα επενδυτικά προϊόντα μπορούν να πωληθούν ως "βιώσιμα" στους επενδυτές, αφού οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υποβάθμισαν πολλά από τα κεφάλαιά τους λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τους κανόνες.

Η επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mairead McGuinness δημοσίευσε τροποποιήσεις στην καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του κανονισμού για τις γνωστοποιήσεις βιώσιμων οικονομικών του μπλοκ (SFDR), ένα βασικό στοιχείο των προσπαθειών της ΕΕ για την επίτευξη μιας καθαρής μηδενικής οικονομίας.

«Η εφαρμογή των απαιτήσεων SFDR αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές και αυτές οι ερωτήσεις και απαντήσεις στοχεύουν να προσφέρουν καθοδήγηση για τη διευκόλυνση της ορθής εφαρμογής των κανόνων», ανέφερε η McGuinness σε ανακοίνωση.

"Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη συνολική μας αξιολόγηση για το SFDR με έμφαση στη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου, της αυξημένης χρηστικότητας και του μετριασμού του πράσινου πλυσίματος. Έχει προγραμματιστεί δημόσια διαβούλευση για το φθινόπωρο."

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν υποβαθμίσει κεφάλαια που κατέχουν συνολικά 175 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων από την υψηλότερη ταξινόμηση βιωσιμότητας του SFDR, γνωστή ως Άρθρο 9, στην ευρύτερη, λιγότερο απαιτητική ετικέτα του Άρθρου 8, η οποία απαιτεί τη βιωσιμότητα να είναι μόνο ένας από τους παράγοντες πληροφόρηση επενδυτικών αποφάσεων.

Μεθοδολογία

Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός του τι συνιστά βιώσιμη επένδυση. Μόλις στα μέσα Ιανουαρίου, ορισμένα ταμεία του Άρθρου 9 είχαν επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο θερμικός άνθρακας, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Οι υποβαθμίσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές γίνονται πιο υψηλές στον αγώνα τους ενάντια στο λεγόμενο greenwashing ή τους διογκωμένους φιλικούς προς το περιβάλλον αξιώσεις.

Οι τροπολογίες της Παρασκευής επαναλαμβάνουν ότι τα ταμεία του άρθρου 9 πρέπει να έχουν ως στόχο τις βιώσιμες επενδύσεις, αλλά στη συνέχεια προσθέτουν ότι τοSFDR "δεν ορίζει μια ενιαία μεθοδολογία για να ληφθούν υπόψη οι βιώσιμες επενδύσεις".

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις για ορισμένους συγκεκριμένους σκοπούς, όπως αντιστάθμιση ή ρευστότητα, σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο του Άρθρου 9, αλλά μόνο εάν συνάδουν με τον στόχο βιώσιμης επένδυσης, λένε οι τροπολογίες.

Και οποιοσδήποτε δεδομένος συνδυασμός περιουσιακών στοιχείων σε ένα ταμείο του άρθρου 9 - τα οποία συχνά πωλούνται με ασφάλιστρα - πρέπει επίσης να συνάδει με τον στόχο βιώσιμων επενδύσεων για συμμόρφωση με τον γενικό στόχο των κανόνων να μην βλάψουν σημαντικά το περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης