Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman: Στα 7,7 ευρώ η τιμή - στόχος για την Helleniq Energy - Στα 380 εκατ. αναμένονται τα EBITDA για το α΄τρίμηνο

Goldman: Στα 7,7 ευρώ η τιμή - στόχος για την Helleniq Energy - Στα 380 εκατ. αναμένονται τα EBITDA για το α΄τρίμηνο

Τα πετροχημικά παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον.

 

Στα 7,7 ευρώ διατηρεί την τιμή - στόχο για την μετοχή της Helleniq Energy η Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας η Helleniq έχει ένα πιο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο,που περιλαμβάνει επίσης τα πετροχημικά και το οποίo της δίνει σχετικά χαμηλότερη επιχειρησιακή έκθεση στη διύλιση σε σύγκριση με ορισμένους από τους ανταγωνιστές τηςτης στην περιοχή. Τα πετροχημικά παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η σημαντική έκθεση της Helleniq σε cracks μεσαίου αποστάγματος (>56% του μείγματος παραγωγής) και στα πετροχημικά επηρεάζει τα κέρδη της και τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών και αναμένεται σύμφωνα με την Goldman Sachs ότι ο δείκτης διύλισης GS για το 1ο τρίμηνο του 2023 για την Helleniq θα είναι χαμηλότερος κατά 20% σε τριμηνιαία βάση, αν και εξακολουθεί να είναι η ιστορικά υψηλότερη μέση τιμή.

Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2023 ενδέχεται να επηρεαστούν από τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και πετροχημικών, καθώς και από τα χαμηλότερα αποτελέσματα εγχώριου μάρκετινγκ, και αναμένονται περίπου 20% χαμηλότερα τριμηνιαία EBITDA ύψους 380 εκατ. ευρώ .

Υπολογίζεται ότι η Helleniq διαπραγματεύεται επί του παρόντος σε 6,3x 2024 EV/EBITDA, πάνω από τα επίπεδα του μέσου κύκλου , ενώ προσφέρει απόδοση κάτω του μέσου όρου FCF για το 2023/24 της τάξης του 8% έναντι 10% για την Motor Oil και μέσο όρο 12% για τα Integrated Oils.

Η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντικό μέρισμα για το 2022 ύψους €1,15 ανά μετοχή (13,7% μερισματική απόδοση για το 2022), ενισχυμένο από το ειδικό μέρισμα €0,4 ανά μετοχή από τη ΔΕΠΑ.
Για το 2023/24, η επενδυτική τράπεζα βλέπει πιο μέτριες αποδόσεις SH της τάξης του 6%, ελαφρώς χαμηλότερες από τις αποδόσεις SH της αντίστοιχης Motor Oil της τάξης του 8% και πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των Integrated Oils, που είναι c,12%.

Hellenic1.JPG


Αποτίμηση και κίνδυνοι


Η επενδυτική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση στην Helleniq Energy με στόχο τιμής 12 μηνών 7,7 € (unchanged).
Εκτιμά τα Ελληνικά Πετρέλαια σε βάση SOTP, αποτιμώντας τις διάφορες επιχειρήσεις (διύλιση, μάρκετινγκ, πετροχημικά και ΑΠΕ) σε βάση EV/EBITDA χρησιμοποιώντας ένα κανονικοποιημένο, ενδιάμεσο οικονομικό έτος (2024E).

Εφαρμόζουμε ένα πολλαπλάσιο EV/EBITDA 5,5x σε επιχειρηματικές δραστηριότητες διύλισης (παγκόσμιος ιστορικός μέσος όρος για τα διυλιστήρια), 6,0x EV/EBITDA για τις επιχειρήσεις μάρκετινγκ καυσίμων της εταιρείας, 5,5 φορές για τις επιχειρήσεις πετροχημικών της και 9x EV/EBITDA για τις δραστηριότητες Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας (σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με υψηλή έκθεση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) .

Hellenix_2.JPG


Οι βασικοί ανοδικοί κίνδυνοι για τον στόχο τιμής είναι:

- Υψηλότερα περιθώρια διύλισης από τα αναμενόμενα επί του παρόντος, τα οποία θα οδηγούσαν σε υψηλότερα από τα εκτιμώμενα EBITDA και δημιουργία ταμειακών ροών για την εταιρεία.

- Επενδύσεις χαμηλότερου κεφαλαίου ή/και προσαύξησης αξίας (συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων και εξαγορών), οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη δημιουργία FCF της εταιρείας, ενδεχομένως μειώνοντας τη μόχλευση ή ενισχύοντας την ικανότητά της να αυξάνει τα μερίσματα.

- Υψηλότερα πετροχημικά περιθώρια από τα αναμενόμενα σήμερα, τα οποία θα οδηγούσαν σε υψηλότερα από τα εκτιμώμενα EBITDA και δημιουργία ταμειακών ροών για την εταιρεία.

 - Υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους (μερίσματα) από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος, ένας βασικός ανοδικός κίνδυνος, ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη παραγωγή FCF και, ως εκ τούτου, της ενισχυμένης οικονομικής ικανότητας για διατήρηση της αύξησης των μερισμάτων


wwHellenic3.JPG



w.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης