Στον αέρα αυτοπαραγωγή και net metering για βιομηχανία και επιχειρήσεις - Η "τρύπα" με τις ενεργειακές κοινότητες

Στον αέρα αυτοπαραγωγή και net metering για βιομηχανία και επιχειρήσεις - Η

Τα 100 kW ανά παροχή κατανάλωσης που προβλέπεται θεωρείται πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες οποιασδήποτε επιχείρησης

Σε κενό …αέρος κινδυνεύει να πέσει η αυτοπαραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία. Τι έχει συμβεί; Πριν από έναν μήνα, με ειδική ρύθμιση που είχε περιληφθεί στον τελευταίο νόμο 5037/2023 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προβλέφθηκε περιορισμός στη δραστηριότητα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που είχαν επιλέξει ή που θα επέλεγαν να επενδύσουν σε ίδια ενεργειακή παραγωγή για να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα 100 kW ανά παροχή κατανάλωσης από 3 MW που ίσχυε.


Έδινε ωστόσο μεταβατικό περιθώριο έως τον Ιούλιο, σε όσους ήθελαν και μπορούσαν να προχωρήσουν με το καθεστώς των 3 MW. Όμως δεν είναι πολλά τα ώριμα projects και το χρονικό περιθώριο, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς, συρρικνώνεται σημαντικά λόγω εκλογών, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης καθώς η Βουλή έχει κλείσει.

Παράλληλα, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση σχετικά με το νέο ανώτατο όριο ισχύος σταθμών για τις επιχειρήσεις και τους εμπορικούς καταναλωτές με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Για να προχωρήσει μια επιχείρηση υπό το νέο σχήμα θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74999/3024 (ΦΕΚ Β΄ 3971/30.08.2021), η οποία έθετε το ανώτατο όριο των 3 MW για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού από νομικά πρόσωπα, ορίζοντας πλέον το πλαφόν στα 100 kW.

Η λύση της ενεργειακής κοινότητας

Σε κάθε περίπτωση η αγορά προειδοποιεί ότι, ούτως ή άλλως, μπαίνει «ταφόπλακα» στο net metering όσο και στην αυτοπαραγωγή για τις επιχειρήσεις. Τα 100 kW ανά παροχή κατανάλωσης που προβλέπεται θεωρείται πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες οποιασδήποτε επιχείρησης. Όπως επισημαίνεται από παράγοντες της βιομηχανίας, ακόμη και το όριο των 3 ΜW θεωρούνταν χαμηλό. Άλλωστε, για τη συγκεκριμένη κατηγορία το όριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στο 1 MW και έπειτα από πιέσεις της αγοράς αυξήθηκε στα 3MW για να μειωθεί πλέον στα 100 kW. Έτσι, με τον νέο περιορισμό οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αγοράζουν ενέργεια από το σύστημα ενώ θα μπορούσαν να παράγουν «πράσινη» ενέργεια από ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση.

Όσον αφορά στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, για να μπορέσουν οι εμπορικοί καταναλωτές να ωφεληθούν, θα πρέπει να γίνουν μέλη Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών ή Ενεργειακής Κοινότητας του ν. 4513/2018. Στις Κοινότητες δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπτό όριο ισχύος αλλά αυτό καθορίζεται από το 100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των προς συμψηφισμό καταναλώσεων.

Για την εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να συνδέονται, στο Δίκτυο είτε Υψηλής Τάσης, είτε Μέσης Τάσης, είτε Χαμηλής Τάσης. Για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από οποιουδήποτε τύπου ενεργειακή κοινότητα, μπορεί η παροχή των σταθμών παραγωγής και οι αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό να εκπροσωπούνται από διαφορετικούς προμηθευτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης