Recharge: Τα ρίσκα για τα Υπεράκτια, η κινέζικη απειλή και οι αρνητικές προσφορές

Recharge: Τα ρίσκα για τα Υπεράκτια, η κινέζικη απειλή και οι αρνητικές προσφορές
Έχει "φορτσάρει" η Ευρώπη για περισσότερα υπεράκτια αιολικά από όσα μπορεί να υποστηρίξει, διερωτάται το Recharge
Σχετικά Άρθρα

Τα κράτη της Βόρειας Θάλασσας έχουν διαμορφώσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους τους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια μέσω θαλάσσιων πάρκων, όμως, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της Northland Power για την Ευρώπη.

Με τη φιλοδοξία  να αυξήσει το μερίδιό της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 80% έως το 2030, η Γερμανία φέτος προσφέρει μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα από αυτή που λειτουργεί σήμερα έχει προχωρήσει σε δύο δημοπρασίες για περιοχές με συνδυασμένη ισχύ 8,8 GW προορίζονται να βοηθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να φτάσει τα 20 GW αιολικής ενέργειας από τις ακτές της Βόρειας και Βαλτικής Θάλασσας μέχρι το 2030 και τα 70 GW έως το 2045.

Η Γερμανία δεν είναι μόνη στη φιλοδοξία της, όπως έδειξε η Σύνοδος Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, όπου η ίδια και άλλα έθνη έθεσαν στόχο να έχουν τουλάχιστον 120 GW αιολικής ενέργειας στη θάλασσα μέχρι το 2030, μετατρέποντας την περιοχή στον «μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ενέργειας στον κόσμο».

Θέληση υπάρχει, πολιτικές λείπουν

Οι περισσότεροι γείτονες της Γερμανίας έχουν θέσει τεράστιους νέους στόχους για να απογαλακτιστούν από τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία και να επιτύχουν στόχους για το κλίμα, όπως για παράδειγμα:
- η Ολλανδία θέλει να φτάσει τα 70 GW έως το 2050,
- η Νορβηγία 30 GW έως το 2040 και
- το Ηνωμένο Βασίλειο, ο σημερινός ηγέτης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, στοχεύει να έχει 50 GW σε λειτουργία έως το 2030.
«Οι πολιτικές υπολείπονται» για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα της πράσινης ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, προειδοποιεί ο κλάδος τις κρατικές πλολιτικές, καθώς υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν όλες αυτές οι χώρες μπορούν να τα καταφέρουν.

Μεγάλες φιλοδοξίες ..μικρές δυνατότητες

«Το άθροισμα όλων των στόχων όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από τη διαθέσιμη δυνατότητα και προσφορά», δήλωσε στο Recharge ο Nigel Slater, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στην καναδική εταιρεία ανάπτυξης Northland Power.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορείς να χτίσεις ένα εργοστάσιο από τη μια μέρα στην άλλη, δεν μπορείς να φτιάξεις ένα πλοίο από τη μια μέρα στην άλλη», είπε σε συνέντευξή του.

«Οι φιλοδοξίες οποιασδήποτε χώρας είναι περισσότερες από ό,τι έχτιζε η Ευρώπη συνολικά πριν από πέντε χρόνια, πράγμα που αποτυπώνεται στο γεγονός, ότι:
- χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει η αλυσίδα εφοδιασμού να καλύψει τη διαφορά».
- υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Μεγάλη πρόκληση το εξειδικευμένο προσωπικό

«Μία από τις προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων είναι το προσωπικό, η εύρεση αρκετών ανθρώπων με τη σωστή εμπειρία και γνώση», είπε ο Slater.
«Αν κατασκευάζετε πέντε έργα το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πέντε άτομα που απασχολούνται ως διευθυντές έργων σε κάτι που χτίζεται.
Εάν χρειάζεται να χτίζετε 25 το χρόνο, χρειάζεστε 25 διευθυντές έργων.

Και οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνια εμπειρίας για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο», υποστηρίζει το στέλεχος που γνωρίζει καλά την αγορά.
Η Northland είναι ένας από τους πιο έμπειρους κατασκευαστές στην Ευρώπη.
Η καναδική εταιρεία έχει επί του παρόντος τρία μεγάλα ενεργά έργα εκτός της ηπείρου.

Έργα και διαγωνισμοί

Το ένα είναι το Nordsee Cluster 1,6 GW στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας που αναπτύσσει μαζί με τον τοπικό συνεργάτη RWE.
Οι εταιρίες έχουν ήδη εξασφαλίσει 658 MW στην προγραμματισμένη περιοχή του cluster στην περσινή γερμανική υπεράκτια δημοπρασία και ελπίζουν να κερδίσουν άλλα 900 MW (χωρισμένα σε δύο τοποθεσίες) όταν ανακοινωθούν οι νικητές το καλοκαίρι για τους φετινούς μεγάλους διαγωνισμούς.

Ακόμα κι αν η Northland και η RWE δεν κερδίσουν, θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν αυτές τις τοποθεσίες, καθώς οι εταιρείες έχουν τα λεγόμενα δικαιώματα προκαταβολής για θέσεις που είχαν αναπτύξει προηγουμένως, πριν αλλάξει η Γερμανία την κατανομή των υπεράκτιων αιολικών ζωνών σε διαγωνισμούς.

Τα ρίσκα

Ο κανόνας πριν από την είσοδο στον διαγωνισμό, είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του προγράμματος υπεράκτιων αιολικών διαγωνισμών της χώρας που θεωρούνται κάθε άλλο παρά ιδανικά, επειδή οι εταιρείες που  λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες δεν μπορούν να είναι βέβαιες, ότι μπορούν πραγματικά να διατηρήσουν τις περιοχές που κερδήθηκαν σε διαγωνισμό.

Ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια μεταξύ των επενδυτών προκαλείται από την πιθανότητα αρνητικής προσφοράς τόσο στη φετινή δημοπρασία 1,8 GW για προ-ανεπτυγμένες τοποθεσίες όσο και σε μια δημοπρασία 7 GW για τοποθεσίες που δεν έχουν αναπτυχθεί εκ των προτέρων.

Αρνητικές προσφορές - ανώτατα όρια

«Νομίζω ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Northland, είναι κατά των αρνητικών προσφορών χωρίς όριο», είπε ο Slater.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην έχουμε αρνητική προσφορά. Αν θέλετε να την έχετε, νομίζω ότι λειτουργεί καλύτερα αν είναι περιορισμένη.»

Αυτό έκανε η γειτονική Ολλανδία, η οποία στην περίπτωση μηδενικών επιδοτήσεων στον τελευταίο διαγωνισμό της για τη διπλή ζώνη Hollandse Kust West 1,4 GW επέτρεψε στις εταιρείες να υποβάλουν προσφορές έως και 50 εκατ. ευρώ μόνο για να εξασφαλίσουν δικαιώματα ανάπτυξης σε κάθε ζώνη. Οι κοινοπραξίες με επικεφαλής τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell και τη μεγάλη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE κέρδισαν η καθεμία από μία ζώνη σε αυτόν τον διαγωνισμό και μπορεί να υποτεθεί ότι ένα τέλος εισόδου 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις σχετικά μεγάλες εκτάσεις, μπορεί να καλυφθεί από τους μεγάλους ομίλους.

Γιατί είναι πρόβλημα οι αρνητικές προσφορές χωρίς... ταβάνι

Αλλά η Γερμανία συμβιβάστηκε με έναν περίπλοκο πιθανό δεύτερο γύρο προσφορών που δεν έχει ανώτατο όριο, ωθώντας τους διαγωνισμούς σε αχαρτογράφητη περιοχή.
Η αρνητική προσφορά χωρίς περιορισμό είναι πρόβλημα Η διαδικασία μπορεί ακόμη να αποδειχθεί εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας, εκτιμά ο Slater.
Και αυτό γιατί η χώρα πρέπει να ανταγωνιστεί για σπάνιες τουρμπίνες και άλλα εξαρτήματα σε μια ολοένα πιο σφιχτή αγορά. «Ξέρω έναν ή δύο πολύ μεγάλους κατασκευαστές που λένε ότι εστιάζουν περισσότερο στην Ολλανδία παρά στη Γερμανία. Και ένας από τους κύριους λόγους είναι, επειδή η Ολλανδία έχει περιορίσει τις αρνητικές προσφορές», είπε ο Slater.

Δεν είναι μόνος στην κριτική του για την αρνητική προσφορά χωρίς πλαφόν. «Οι προσφορές χωρίς περιορισμό αποτελούν πρόβλημα επειδή αυξάνουν το κεφαλαιουχικό κόστος της χρηματοδότησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και συνεπώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε στο Recharge ο Stefan Thimm, διευθύνων σύμβουλος στην ομοσπονδία υπεράκτιων αιολικών παρόχων της Γερμανίας (BWO).

Ο Thimm τόνισε επίσης, ότι οι δυσμενείς συνθήκες υποβολής προσφορών έρχονται σε μια στιγμή που ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια.
«Παντού στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης, η ζήτηση για υπεράκτια εξαρτήματα αυξάνεται.  Υπάρχει επίσης έλλειψη πλοίων εγκατάστασης και υποδομών λιμένων και πρέπει να αναβαθμιστεί κάθε είδους υποδομή», είπε και «ως εκ τούτου...

Στο μέλλον, τα μέσα βιομηχανικής πολιτικής πρέπει να διευκολύνουν την ανάπτυξη

Καθώς οι κρατικές πολιτικές θα ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για ανεμογεννήτριες και άλλα εξαρτήματα, αργότερα αυτή τη δεκαετία, οι χώρες με προγράμματα που παρέχουν σταθερότητα εσόδων μέσω συμβολαίων διαφοράς CfD και καμία αρνητική προσφορά είναι πιθανό να έχουν πλεονέκτημα.
Σε μια σφιχτή αγορά, οι προμηθευτές δεν θέλουν να σπαταλούν το χρόνο τους σε έργα που μπορεί τελικά να ακυρωθούν, καθώς τα οικονομικά τους είναι λιγότερο βέβαια, επεσήμανε ο Slater.

«Το ξέρουμε από τη συζήτηση μαζί τους, είπε ο Slater." Οι προμηθευτές ενδιαφέρονται πολύ για το πολωνικό μας έργο, επειδή στην Πολωνία πήραμε ένα CfD 25 ετών

Η Northland και ο εταίρος της PKN Orlen και το 2021 είχαν κερδίσει ένα συμβόλαιο CfD για το υπεράκτιο αιολικό έργο ισχύος 1,2 GW Baltic Power από τη ρυθμιστική αρχή σε τιμή λίγο πάνω από 85 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Κινεζική απειλή;

Καθώς οι εταιρίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη όχι μόνο λόγω πιθανών αρνητικών προσφορών, αλλά και λόγω τεράστιων αυξήσεων τιμών σε πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας που μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος για τουρμπίνες, θεμέλια καλωδίων και ταυτόχρονα μπορεί να μπλοκαριστούν από την αλυσίδα εφοδιασμού, τρίτοι μπορεί να επωφεληθούν.

Οι φόβοι του κλάδου επιμένουν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι Κινέζοι θα μπορούσαν να πιέσουν όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και να επαναλάβουν στην αιολική κατασκευή ό,τι έκαναν στον ηλιακό πάνελ μια δεκαετία νωρίτερα, θέτοντας τους ευρωπαίους ανταγωνιστές εκτός λειτουργίας, βοηθούμενοι από γενναιόδωρη κρατική βοήθεια και χρηματοδότηση στην χώρα τους και μερικές φορές πρακτικές ντάμπινγκ.

Η MingYang το 2021 είχε κερδίσει τη συμφωνία για την προμήθεια του υπεράκτιου πιλοτικού αιολικού πάρκου 30MW στο Taranto της Ιταλίας με 10 τουρμπίνες MySE3.0-135, αναλαμβάνοντας την παραγγελία από τον αφερέγγυο γερμανικό κατασκευαστή Senvion.
Αλλά το μικρό ιστορικό ιστορικό των Κινέζων κατασκευαστών στροβίλων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν εξετάζουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE, Markus Krebber, τον Μάρτιο δήλωσε ότι χωρίς ταχεία επέκταση στις εγκαταστάσεις παραγωγής, οι ίδιοι οι κατασκευαστές της ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να παραδώσουν τους στρόβιλους και τον άλλο εξοπλισμό που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της ηπείρου. «Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 3 GW ετησίως και αυτό θα αυξάνεται σε περισσότερα από 20 GW από το 2027 κάθε χρόνο», είπε ο Krebber, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αντίστοιχη αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ η μόνη εναλλακτική θα ήταν «να καταφύγουμε σε άλλους μη ευρωπαίους προμηθευτές».

Ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού

«Αν δεν ενισχύσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού εδώ στην Ευρώπη, στο τέλος θα αντιμετωπίσουμε το δίλημμα είτε να καθυστερήσει η ενεργειακή μετάβαση είτε να αγοραρστούν, στην περίπτωση των ανεμογεννητριών, κινεζικές ανεμογεννήτριες», είπε ο Krebber απαντώντας σε ερώτηση του Recharge.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε σχέδια να κατασκευάσουμε υπεράκτια αιολικά πάρκα με κινεζικό εξοπλισμό», πρόσθεσε, ωστόσο ο επικεφαλής της RWE είπε ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε «πολύ εντατικές συζητήσεις» με δυτικούς προμηθευτές για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν στη μελλοντική ζήτηση.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων υπεράκτιων αιολικών Iberdrola, Javier Garcia, πέρυσι αναγνώρισε επίσης ότι ο γίγαντας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνομιλεί με κινέζους κατασκευαστές ανεμογεννητριών για την πιθανή προμήθεια ενός ευρωπαϊκού υπεράκτιου έργου.
Ένα πιο πρόσφατο πλεονέκτημα των Κινεζικών OEM είναι ότι λανσάρουν ολοένα και μεγαλύτερα μοντέλα από τους ευρωπαϊκούς ομολόγους τους – με την Goldwind, τη Mingyang Smart Energy ή την CSSC να παρουσιάζουν όλες τουρμπίνες που κυμαίνονται από 16 έως 18 MW.

Δύσκολη η κινεζική... στροφή

Ο Slater της Northland αναγνωρίζει ότι η εταιρεία του έχει εξετάσει κινεζικούς στρόβιλους, αλλά μέχρι στιγμής δεν τους έχει επιλέξει.
«Είχαμε Κινέζους προμηθευτές σε RFP αλλά δεν τους επιλέξαμε τελικά», είπε, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να απαντήσουμε εάν η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να στραφεί στα κινεζικά προϊόντα.
«Προφανώς υπάρχουν γεωπολιτικές ανησυχίες για την υπερβολική εξάρτηση από κάποιον όπως η Κίνα.

Αλλά η αγορά θα πρέπει να κοιτάζει όλο και περισσότερο προς τους Κινέζους προμηθευτές εάν δεν υπάρχει επαρκής χωρητικότητα στην Ευρώπη», επιβεβαίωσε.
"Για να προσθέσω σε αυτό, υποπτεύομαι ότι οι άνθρωποι θα πάνε σε άλλα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού εκτός από την Κίνα", είπε ο Slater, αναφέροντας ότι τα θεμέλια ή τα καλώδια είναι εξαρτήματα που θα μπορούσαν πιο εύκολα να προμηθεύονται από την Ασία.

Η πρόκληση της ξηράς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής κατασκευάστριας χερσαίων ανεμογεννητριών Enercon, Jürgen Zeschky, σε συνέντευξή του στο Recharge είπε ότι ενώ τα υψηλά έξοδα μεταφοράς από την Ασία εξακολουθούν να προσφέρουν περιορισμένη προστασία στους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές Offshore Energy M , δεν μπορεί όμως να ειπωθεί το ίδιο για άλλες περιοχές του κόσμου.
«Γνωρίζω ότι ορισμένοι ανταγωνιστές έχασαν μεγάλες παραγγελίες από Κινέζους ανταγωνιστές στη Λατινική Αμερική», είπε ο Zeschky, εξηγώντας ότι το υψηλότερο κόστος μεταφοράς εκεί θα επηρεάσει όλους τους OEM, όχι μόνο τους Κινέζους, εκτός εάν έχουν τοπικά εργοστάσια.

Μακροπρόθεσμα, οι Κινέζοι ανταγωνιστές θα μπορούσαν να έρχονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη.
«Σίγουρα, θα συμβεί αν απλώς καθίσουμε και δεν κάνουμε τίποτα. γιατί, στο κάτω-κάτω είναι θέμα επιχειρηματικών αποφάσεων», είπε ο Zeschky, επισημαίνοντας τις «σημαντικά χαμηλότερες» τιμές χάλυβα στην Κίνα.
«Το ίδιο ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες».

Μέρος του πλεονεκτήματος για τους Κινέζους OEM προέρχεται από την  κρατική υποστήριξη για την αιολική βιομηχανία στην Κίνα, είπε ο Zeschky.
«Και βλέπουμε πολύ διαφορετική κρατική υποστήριξη για την αιολική βιομηχανία στις ΗΠΑ», προειδοποίησε.
«Τώρα, αν δεν κάνουμε τίποτα στην Ευρώπη, είναι πολύ προφανές τι πρόκειται να συμβεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης