Ενέργεια

ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο Big Oil - ΑΠΕ ενάντια στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων - Έργα δισεκατομμυρίων στο χείλος ακύρωσης

ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο Big Oil - ΑΠΕ ενάντια στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων - Έργα δισεκατομμυρίων στο χείλος ακύρωσης
Η καθυστέρηση αδειοδοτήσεων ενέχει κινδύνους για τα έργα καθαρής ενέργειας, τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και την επέκταση του δικτύου, σύμφωνα με το oilprice.com
Οι ενώσεις ΑΠΕ των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου (Big Oil) ενώνονται με έναν κοινό σκοπό: να επιτρέψουν μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδωθούν πλήρως τα οφέλη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και να τονωθεί η παραγωγή καθαρής και ορυκτής ενέργειας στις Η.Π.Α., αναδεικνύει το oilprice.com
Η καθυστέρηση αδειοδοτήσεων ενέχει κινδύνους για τα έργα καθαρής ενέργειας, τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και την επέκταση του δικτύου, ενώ τα μεγάλα έργα έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις λόγω νομικών επιπλοκών ή αυξημένου κόστους.

Ασυνήθιστη συμμαχία

Σε μια από τις πιο ασυνήθιστες «συμμαχίες» τους τελευταίους μήνες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) και οι βιομηχανικές ομάδες παραγωγών καθαρής ενέργειας και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παροτρύνουν το Κογκρέσο να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την αδειοδότηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της συντόμευσης των χρονοδιαγραμμάτων για την αναθεώρηση σύμφωνα με την Εθνική Νόμος Περιβαλλοντικής Πολιτικής (NEPA).

Καθώς το Κογκρέσο συζητά μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, ενώσεις τόσο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συναντώνται με γερουσιαστές για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με το πώς η καθυστέρηση αδειοδότησης εμποδίζει την κατασκευή αγωγών και υπεράκτιων αιολικών και τις αναβαθμίσεις του δικτύου και επεκτάσεις.

Κοινές αντιπροσωπείες

Το λόμπι του πετρελαίου και ο τομέας της καθαρής ενέργειας θα μπορούσαν να στείλουν ακόμη και κοινές αντιπροσωπείες για συνομιλίες με νομοθέτες σύντομα, λένε εκπρόσωποι των βιομηχανικών ομάδων στους Financial Times.
«Οι Big Wind και Big Solar έρχονται στο τραπέζι και λένε ότι θέλουμε να ολοκληρώσουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Jason Grumet, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας, στους FT.

Μια πιθανή συμφωνία για το όριο χρέους μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν τρόπο για την αποσαφήνιση των όρων, προϋποθέσεων, τρόπων χορήγησης των αδειών, λένε οι αναλυτές.

Η επιτρεπόμενη μεταρρύθμιση εμποδίζει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών

Εν τω μεταξύ, τόσο οι όμιλοι καθαρής ενέργειας όσο και η API προτρέπουν μεταρρυθμίσεις για να βάλουν την Αμερική σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της και των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας.
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 και ο νόμος για τις επενδύσεις στην υποδομή και τις θέσεις εργασίας του 2021, που συνήθως αναφέρεται ως Δικομματικός Νόμος για τις Υποδομές (BIL), ήταν οι δύο πράξεις που υπόσχονταν να οδηγήσουν την ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, «εμπόδια στην εγκατάσταση, όπως τοποθέτηση και αδειοδότηση, περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και κοινωνική αποδοχή της ανάπτυξης υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) σε πρόσφατη αναφορά.
Συγκεκριμένα στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, «μεγάλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας μπορούν να κατασκευαστούν μόνο σε κατάλληλα λιμάνια, αλλά η κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων περιορίζεται από τον περιορισμένο διαθέσιμο χώρο λιμένων και τα αβέβαια χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης και κατασκευής», ανέφερε η NREL σε ξεχωριστή έκθεση.

Στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, "μεγάλα έργα παρουσίασαν καθυστερήσεις λόγω αδειοδότησης και νομικών επιπλοκών, ή αυξημένου κόστους σε σχέση με τα αρχικά σχέδια", πρόσθεσε.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας των Ωκεανών (BOEM) θα δημοσιεύσει έναν προτεινόμενο κανόνα για την ενημέρωση των κανονισμών για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ (OCS).
Οι προτεινόμενοι κανόνες στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των κανονισμών, στον εξορθολογισμό των υπερβολικά περίπλοκων και επαχθών διαδικασιών, στην αποσαφήνιση διφορούμενων διατάξεων και στην ενίσχυση των διατάξεων συμμόρφωσης με χαμηλότερο κόστος και αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.

Το περιθώριο μεταρρυθμίσεων/αλλαγών, εμποδίζει και την επέκταση του δικτύου

Οι επιτρεπόμενες καθυστερήσεις εμποδίζουν επίσης την επέκταση του δικτύου για να φιλοξενήσει την αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, λένε οι ενώσεις.
Το Edison Electric Institute που εκπροσωπεί όλες τις αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκουν σε επενδυτές λέει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι η υποδομή μεταφοράς στις ΗΠΑ θα πρέπει να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια καθαρή οικονομία μηδενικών ρύπων έως το 2050 και να υποστηριχθεί η ευρεία ηλεκτροδότηση.
«Αλλά μια επίμονη πρόκληση για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς και την ανάπτυξη περισσότερης καθαρής ενέργειας είναι η αναποτελεσματική διαδικασία τοποθέτησης και αδειοδότησης για κρίσιμες υποδομές όπως οι γραμμές μεταφοράς», δήλωσε η EEI.

Επίσης αυτόν τον μήνα, περισσότεροι από 40 οργανισμοί καθαρής ενέργειας, περιβαλλοντικές ομάδες, προγραμματιστές, κατασκευαστές, ομάδες εργασίας και καταναλωτών ενθάρρυναν το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο αυξημένης χρηματοδότησης για το Grid Deployment Office (GDO) «για να υποστηρίξει καινοτόμες προσπάθειες για την αντιμετώπιση προκλήσεων σχεδιασμού και επιτρεπόμενων προκλήσεων, για ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας».
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον δήλωσαν σε μια έκθεση πέρυσι ότι «Ο περιορισμός της ανάπτυξης της μεταφοράς περιορίζει σοβαρά την επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας».

Και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο... "παιχνίδι" των μεταρρυθμίσεων

Η επιτρεπόμενη καθυστέρηση δημιουργεί εμπόδια και για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέει η API, καθώς ζητά εδώ και χρόνια ουσιαστική μεταρρύθμιση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα ενεργειακής υποδομής - που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις κεφαλαίου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων - έχουν ακυρωθεί ή κινδυνεύουν να ακυρωθούν λόγω καθυστερημένων και αβέβαιων διαδικασιών αδειοδότησης, λέει η API.

«Το Κογκρέσο έχει μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τη στρεβλή διαδικασία αδειοδότησης της Αμερικής.
Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας αδειοδότησης θα επιταχύνει τις εγκρίσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και θα επιτρέψει την ταχύτερη μετακίνηση της ενέργειας όπου χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της API, Mike Sommers, στην τελευταία πρόσκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης