Ενέργεια

Νορβηγία: Το χρονοδιάγραμμα των εθνικοποιήσεων των αγωγών φυσικού αερίου

Νορβηγία: Το χρονοδιάγραμμα των εθνικοποιήσεων των αγωγών φυσικού αερίου
Η Νορβηγία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου όταν λήξουν οι παραχωρήσεις, σύμφωνα με το Reuters
Η Νορβηγία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της όταν λήξουν πολλές υφιστάμενες εκχωρήσεις το 2028, δήλωσε την Παρασκευή 28/4 το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, για να ενισχύσει τον έλεγχο σε βασικές υποδομές.

Η Νορβηγία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά τη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, την οποία προμηθεύει μέσω ενός δικτύου αγωγών που εκτείνεται περίπου 9.000 km (5.590 μίλια).

Το υπουργείο είπε την Παρασκευή ότι έστειλε επιστολή στους κατόχους άδειας "με την ένδειξη ότι το κράτος σκοπεύει να κάνει χρήση του δικαιώματος επαναπατρισμού στο τέλος της περιόδου άδειας".
«Το κράτος θέλει την πλήρη κρατική ιδιοκτησία των κεντρικών τμημάτων του νορβηγικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου», ανέφερε, χωρίς να αναφέρει τους λόγους.

Η Νορβηγία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον κλάδο της και είναι ο κορυφαίος ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της DNB, της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telenor και της εταιρείας πετρελαίου Equinor, μεταξύ άλλων.
Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου ανήκει στην Gassled, μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2003 από τις εταιρείες πετρελαίου που παρήγαγαν φυσικό αέριο στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας εκείνη την εποχή.

Η κατασκευή του δικτύου κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην Gassled είπε στο Reuters ότι η κίνηση αποτελεί «έκπληξη».
«Η νορβηγική πολιτική πετρελαίου βασίστηκε στη συνδυασμένη ιδιοκτησία από ιδιωτικές εταιρείες και το κράτος και λειτούργησε καλά», δήλωσε ο Kurt Georgsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Silex Gas, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz .

«Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να βρούμε μια καλή λύση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.
Το νορβηγικό κράτος κατέχει ήδη το 46,7% της Gassled μέσω της κρατικής εταιρείας Petoro, ενώ ένα άλλο 5% ανήκει στην Equinor.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αποζημιώσει άλλους μετόχους, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει.
Η Gassled κατέχει τις μονάδες επεξεργασίας Kaarstoe και Kollsnes, καθώς και την πλειονότητα των αγωγών που μεταφέρουν νορβηγικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

Δεν είναι σαφές ποια ακριβή μέρη του δικτύου θα κατείχε το κράτος.

Το υπουργείο Ενέργειας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για περαιτέρω σχόλια.
Με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες πετρελαίου μείωσαν ή πούλησαν εξ ολοκλήρου τα μερίδιά τους, συχνά πουλώντας σε εταιρείες επενδύσεων.

Mεταξύ των ιδιοκτητών της Gassled είναι η ελβετική διαχειρίστρια κεφαλαίων Partners Group, η Allianz και η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών HitecVision.
Ο τεχνικός φορέας εκμετάλλευσης της υποδομής είναι η Gassco και θα παραμείνει υπό το νέο καθεστώς, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης