Ενέργεια

Η Νορβηγία θα εθνικοποιήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου όταν λήξουν οι παραχωρήσεις

Η Νορβηγία θα εθνικοποιήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου όταν λήξουν οι παραχωρήσεις

Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ

Η Νορβηγία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της όταν λήξουν πολλές υφιστάμενες παραχωρήσεις το 2028, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, για να ενισχύσει τον έλεγχο σε βασικές υποδομές σύμφωνα με το Reuters.

Η Νορβηγία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά τη μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, την οποία προμηθεύει μέσω ενός δικτύου αγωγών που εκτείνεται σε περίπου 9.000 km.
Το υπουργείο είπε την Παρασκευή ότι έστειλε επιστολή στους κατόχους άδειας "με την ένδειξη ότι το κράτος σκοπεύει να κάνει χρήση του δικαιώματος επαναπατρισμού στο τέλος της περιόδου άδειας".

«Το κράτος θέλει την πλήρη κρατική ιδιοκτησία των κεντρικών τμημάτων του νορβηγικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε χωρίς να αναφέρει τους λόγους.

Η Νορβηγία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον κλάδο  και είναι ο κορυφαίος ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της DNB, της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telenor και της εταιρείας πετρελαίου Equinor, μεταξύ άλλων.
Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου ανήκει στην Gassled, μια συνεργασία που δημιουργήθηκε το 2003 από τις εταιρείες πετρελαίου που παρήγαγαν φυσικό αέριο στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας εκείνη την εποχή. Η κατασκευή του κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια.Ένας από τους συνιδιοκτήτες της Gassled είπε στο Reuters ότι ήταν «έκπληκτος» με την κίνηση.

«Η νορβηγική πολιτική πετρελαίου βασίστηκε στη συνδυασμένη ιδιοκτησία από ιδιωτικές εταιρείες και το κράτος και λειτούργησε καλά», δήλωσε ο Kurt Georgsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Silex Gas, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz.

«Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να βρούμε μια καλή λύση για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Η Ελβετική Partners Group , η οποία απέκτησε έναν από τους συνιδιοκτήτες της Gassled, την Cape Omega, για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, είπε στο Reuters ότι θα εργαστεί «εποικοδομητικά» με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το νορβηγικό κράτος έχει ήδη το 46,7% της Gassled μέσω της κρατικής εταιρείας Petoro, ενώ ένα άλλο 5% κατέχει η κατά πλειοψηφία κρατική Equinor.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αποζημιώσει άλλους μετόχους, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει ποιους.

Διαφωνεί η αντιπολίτευση

Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησε το σκεπτικό της κίνησης της κυβέρνησης.

«Δεν βλέπω λόγους για να κρατικοποιηθούν αυτοί οι αγωγοί», δήλωσε στο Reuters ο Terje Halleland, εκπρόσωπος για την ενέργεια του δεξιού Κόμματος της Προόδου. «Το κράτος έχει ήδη τον έλεγχο της Gassled και ο τομέας (μεταφοράς φυσικού αερίου) είναι υπό αυστηρή ρύθμιση».«Πιστεύω ότι θα είναι αρνητικό για τις μελλοντικές επενδύσεις στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε.

Η Gassled κατέχει τις μονάδες επεξεργασίας Kaarstoe και Kollsnes, καθώς και την πλειονότητα των αγωγών που μεταφέρουν νορβηγικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

Με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες πετρελαίου μείωσαν ή πούλησαν εξ ολοκλήρου τα μερίδιά τους, συχνά μεταβιβάζοντας τα σε εταιρείες επενδύσεων.

Εκτός από την Partners Group και την Allianz, ένας άλλος ιδιοκτήτης της Gassled είναι η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών HitecVision.

Ο τεχνικός φορέας εκμετάλλευσης της υποδομής είναι η Gassco και θα παραμείνει υπό το νέο καθεστώς, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης