Ενέργεια

Petrobras: Συζητά με Shell την κατασκευή του πρώτου κόμβου CCS, δέσμευσης 100.000 τ/έτος CO2

Petrobras: Συζητά με Shell την κατασκευή του πρώτου κόμβου CCS, δέσμευσης 100.000 τ/έτος CO2
Σχέδια απεργάζεται η Petrobras για τον πρώτο κόμβο CCS της Βραζιλίας, σε πιθανή συνεργασία με τη Shell, σύμφωνα με την Upstream
Η Petrobras θέλει να προωθήσει το πιλοτικό έργο για να ανοίξει το δρόμο για τον κόμβο CCS και να επισπεύσει τη ρυθμιστική διαδικασία
Ο βραζιλιάνικος πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras ξεκίνησε την προετοιμασία ενός πιλοτικού έργου για τη δέσμευση και αποθήκευση βιομηχανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και επιδιώκει να δημιουργήσει συνεργασίες για έναν πρώτο κόμβο CCS πλήρους κλίμακας στη χώρα, όπως αναφέρει το Upstream.

Ενώ διεθνείς εταιρείες όπως η ExxonMobil, η Chevron, η BP και η Equinor εργάζονται ήδη για βιομηχανικά έργα CCS στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η Petrobras έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τις δραστηριότητές της στη χρήση και αποθήκευση δέσμευσης άνθρακα, όπου διαχωρισμένο ή μη διαχωρισμένο CO2 εγχέεται εκ νέου για να διατηρηθεί η πίεση της δεξαμενής.
Αυτό πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο, καθώς η Petrobras εργάζεται σε πρωτοποριακά σχέδια για έναν κόμβο δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS) σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Το νέο έργο

Στην πλήρως υλοποιημένη μορφή του, το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής ροής CO2 από τοποθεσίες δέσμευσης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με μόνιμη αποθήκευση 25 εκατομμυρίων τόνων ετησίως σε αλμυρούς υδροφορείς και σε πιλοτική μορφή, θα δεσμεύει έως και 100.000 τόνους CO2 ετησίως από μια εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου που ανήκει στην Petrobras στο Cabiunas, στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, Tiago Homem.

Αυτό το πιλοτικό έργο θα χρησιμεύσει ως πεδίο δοκιμών για την ανάπτυξη των γεωλογικών πτυχών της διαδικασίας CCS σε περιβάλλοντα αλμυρών υδροφορέων και θα περιλαμβάνει γεωφυσικές μελέτες για μία τουλάχιστον, επιχείρηση γεώτρησης και έρευνας για τη στεγανοποίηση αποθήκευσης.
«Αναμένουμε να δούμε αυτό το έργο να εγκρίνεται φέτος και οι συνεχιζόμενες μελέτες θα καθορίσουν πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί», είπε ο Homen.

Ο στόχος και η συμβολή Prates

Αυτές οι λειτουργίες θα αποσκοπούν στην παροχή τεχνικών πληροφοριών για το ίδιο το έργο, αλλά, κυρίως, προορίζονται να βοηθήσουν τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές να δημιουργήσουν το πλαίσιο για τέτοιες δραστηριότητες, είπε ο Homen στην Upstream, λίγο πριν παρουσιάσει το έργο στο Offshore Technology Conference (OTC) στο Χιούστον τη Δευτέρα 3/5.
Σε μια ευρύτερη προοπτική, ο στόχος είναι να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τις δραστηριότητες της Petrobras και από άλλους βιομηχανικούς τομείς της χώρας.

Πρόσθετη ώθηση παρέχεται από τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Petrobras, Jean Paul Prates, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γερουσιαστής, χρηματοδότησε τρία διαφορετικά νομοσχέδια που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσουν ρυθμιστικά πλαίσια για υπεράκτια αιολική ενέργεια και υδρογόνο και για CCS.
Υπό τον Prates, η Petrobras δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απαλλαγή από τον άνθρακα των λειτουργιών.

Οι συνεργασίες

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Equinor για την αξιολόγηση έως και επτά υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βραζιλία, με δυνατότητα παραγωγής έως και 14,5 γιγαβάτ.
Το νομοσχέδιο για την CCS δεν έχει έγκριση ακόμη από το Κογκρέσο και, σύμφωνα με τον Homen, θα χρειαστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τομέα, αλλά τονίζει ότι η Petrobras συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Υπάρχουν τρεις εργασίες στο πλαίσιο για εμάς:

Πρώτον, το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και αυτή την κρίσιμη στιγμή, το πιλοτικό έργο στοχεύει να συμβάλει», είπε στην Upstream
Δεύτερον, πρέπει να βρούμε τους αλμυρούς υδροφορείς στις λεκάνες Κάμπος και Σάντος, καθώς και κάποιες στην ξηρά.
Τρίτον, προλειαίνουμε το έδαφος για το τρίτο έργο, την κατασκευή ενός κόμβου μεγάλης κλίμακας στο Ρίο ντε Τζανέιρο», είπε ο Homen.

Βιομηχανικοί συνεργάτες και πελάτες

Το πιλοτικό έργο προορίζεται να διαρκέσει δύο χρόνια, αλλά προορίζεται να ανοίξει το δρόμο για το πιο μακροπρόθεσμο έργο διαχείρισης CO2 από ένα σύνολο επιχειρήσεων, την Petrobras και βιομηχανιών.
«Σίγουρα θα αναζητήσουμε συνεργάτες για τη συγκέντρωση αξίας», δήλωσε ο διευθυντής τεχνολογίας μηχανικής και καινοτομίας της Petrobras, Carlos Travassos.
Οι εταίροι είναι πιθανό να περιλαμβάνουν ομότιμες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις εξειδικευμένες ικανότητες στη δέσμευση άνθρακα και τη δημιουργία εσόδων από ταμιευτήρες και την κλίση για υπεράκτιες δραστηριότητες στην εξερεύνηση και παραγωγή που διεξάγονται με υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

Ο πιο πιθανός εταίρος σε αυτό το στάδιο είναι η Shell, καθώς η CCS είναι ένα από τα θέματα υπό συζήτηση, καθώς οι δύο εταιρίες υπέγραψαν τον Μάρτιο ένα πενταετές Μνημόνιο Συνεννόησης για να εργαστούν επί της CCS, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και πρωτοβουλίες ESG.
«Το επιχειρηματικό μοντέλο της CCS είναι πολύπλοκο και συγκεντρώνει διαφορετικές εταιρείες, σίγουρα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και με ευρεία περιθώρια στο πελατολόγιο βιομηχανιών που εκπέμπουν ρύπους να πληρώσουν για την αποθήκευση ως πελάτες», πρόσθεσε ο Travassos.

Επιλογές αγωγών

Μεταξύ των επιλογών της για τη μεταφορά CO2, η Petrobras εξετάζει τον επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων αγωγών, δεδομένης της γειτνίασης των λεκανών Campos και Santos σε κόμβους δύσκολων βιομηχανιών όπως το συγκρότημα Cubatao, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, αλλά νέοι αγωγοί είναι επίσης υπό μελέτη .
Σε κανονιστικούς όρους, μια επέκταση σε βιομηχανική CCS για τρίτους εκπομπούς αντιπροσωπεύει μια απομάκρυνση από τον παραδοσιακό ρόλο της Petrobras να βρει και να αναπτύξει πόρους υδρογονανθράκων για τη Βραζιλία και μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας.

"Πάντα λέω ότι ο μόνος λόγος για τη δέσμευση και αποθήκευση του CO2 είναι η κλιματική αλλαγή καθώς επιφέρει μόνο κόστος", επισημαίνει ο Travassos.
Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να αποφασίσει η κοινωνία στο σύνολό της, όσον αφορά το τι είναι διατεθειμένη να πληρώσει για να αποτρέψει τις εκπομπές" εξήγησε και συνέχισε πως, "παρόλο που το ρυθμιστικό πλαίσιο ή το επιχειρηματικό μοντέλο δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με το πιλοτικό μας έργο, γιατί θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και να συμβάλουμε στους ρυθμιστικούς σκοπούς", πρόσθεσε.

Ρόλος EOR

Το βιομηχανικό έργο CCS θα αποτελέσει μια σημαντική εκκίνηση για την Petrobras στη μετάβαση από αυτό που ο Travassos αποκαλεί «πρώτο βήμα» προς το CCS.
Η ανάπτυξη πεδίων, όπως το Tupi και το Mero, οδήγησε σε επανεισαγωγή 10,6 εκατομμυρίων τόνων CO2 το 2022, που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής ικανότητας επανέγχυσης στον κόσμο, σύμφωνα με την Petrobras.

Για τα επόμενα χρόνια, η Petrobras έχει στοχεύσει την επανέγχυση 80 εκατομμυρίων τόνων CO2 που θα επανεισέλθει έως το 2025, διπλάσιος από τον προηγούμενο στόχο.
Η εταιρεία αναμένει επίσης να ενσωματώσει αυτήν την τεχνολογία CCUS σε επτά πρόσθετες μονάδες αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής φόρτωσης που θα αναπτυχθούν έως το 2025, επιπλέον των 21 πλωτών πλοίων παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης που ήδη χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης