Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Salzgitter: Χωρίς στήριξη σε τιμές ενέργειας - επενδύσεις, είναι αδύνατη η μετάβαση για τη γερμανική βιομηχανία

Salzgitter: Χωρίς στήριξη σε τιμές ενέργειας - επενδύσεις, είναι αδύνατη η μετάβαση για τη γερμανική βιομηχανία
Οι Πράσινοι και ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες είναι υποστηρικτικοί όσον αφορά την στήριξη, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν οι επιχειρήσεις να επιτύχουν χωρίς επιδοτήσεις, επικαλούμενοι αρχές δικαιοσύνης και δημοσιονομικούς περιορισμούς, σύμφωνα με το Reuters
Η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη 3/5 ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας Salzgitter, υποστηρίζοντας ότι χωρίς υποστήριξη δεν θα ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθεί μια στροφή προς καθαρές τεχνολογίες.

Διαμάχη για την επιδότηση

Τα σχέδια που θα επιβεβαιωθούν σύντομα από το υπουργείο Οικονομίας για την επιδότηση της βιομηχανικής ενέργειας, πιθανώς κατά περίπου 50 ευρώ / MWh, για αρκετά χρόνια, είναι αμφιλεγόμενα εντός της κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι Πράσινοι και ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες είναι υποστηρικτικοί, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν οι επιχειρήσεις να έχουν επιτυχία χωρίς επιδοτήσεις, επικαλούμενοι αρχές δικαιοσύνης και δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ την Τετάρτη, έχοντας εκτοξευθεί στα 548 ευρώ τον Αύγουστο, όταν η απώλεια των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά υψηλά.
«Αυτή η τιμή (σχεδόν 100 ευρώ) είναι ακόμη πολύ υψηλή για να διατηρήσει μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική τη βιομηχανία έντασης ενέργειας στη Γερμανία, κάτι που πρέπει να είναι ο στόχος», δήλωσε ο Gunnar Groebler σε συνέδριο της Handelsblatt για τη μετατροπή της βιομηχανίας σε καθαρό υδρογόνο από ΑΠΕ.

Μια δύσκολη αγορά

«Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στις παγκόσμιες αγορές και χρειαζόμαστε έναν ενεργειακό εφοδιασμό που να μας επιτρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο Groebler είπε ότι τα σχέδια της εταιρείας του για μια διαδρομή υδρογόνου για την παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα θα ωφεληθούν από τη στήριξη των τιμών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ισχύουν μόνο για μια ενδιάμεση περίοδο.
Οποιαδήποτε σχέδια επιδότησης απαιτούν την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Salzgitter θα κατασκευάσει μια μονάδα ηλεκτρόλυσης 100 MW μέχρι το 2026 στον πυρήνα της, στην πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, για την οποία χρειάζεται περιφερειακή ενέργεια από ΑΠΕ.
Επιδιώκει τον μετασχηματισμό με το όνομα του έργου SALCOS για το οποίο έλαβε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κοινή χρηματοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης και του κράτους της Κάτω Σαξονίας τον Απρίλιο.
Ο χάλυβας ευθύνεται για το 30% των βιομηχανικών εκπομπών θερμοκηπίων της Γερμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης