Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμές πετρελαίου στα 80,90 δολάρια για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό

ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμές πετρελαίου στα 80,90 δολάρια για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό

 Αναμένεται ότι θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος λόγω των περικοπών της παραγωγής

 

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τις τιμές του πετρελαίου στα 80,90 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της φέτος, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Τετάρτη στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Η τιμή νεκρού σημείου για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο για το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα των 83,60 δολαρίων και 85,80 δολαρίων το βαρέλι του 2021 και του 2022, αντίστοιχα, αλλά υψηλότερη από τον μέσο όρο ισοτιμίας των 80,40 δολαρίων για τις δύο δεκαετίες έως το 2019.

Η οικονομική ανάπτυξη στον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ αναμένεται να επιβραδυνθεί ουσιαστικά από 8,7% πέρυσι σε 3,1% φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για τους εξαγωγείς πετρελαίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,7% το 2022 σε 3,1% το 2023 (και να διατηρηθεί σε γενικές γραμμές αυτός ο ρυθμός το 2024) «ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στις περισσότερες. Οι εξαγωγείς πετρελαίου στρέφονται σε δραστηριότητες χωρίς υδρογονάνθρακες, αντανακλώντας τις συμφωνημένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του ταμείου.

Περικοπές

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε μιας ομάδας πολλών μεγάλων παραγωγών του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια bpd μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ως «προληπτικό μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου».

Λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου, το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Βασιλείου για ένα ακόμη έτος δημοσιονομικού πλεονάσματος μετά το πρώτο πλεόνασμα της δεκαετίας που καταγράφεται για το 2022 .

Ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να είναι σχεδόν ισοσκελισμένος φέτος, σε σύγκριση με πλεόνασμα 2,5% πέρυσι, λόγω της χαμηλότερης αναμενόμενης μέσης τιμής του πετρελαίου το 2023 (85 δολάρια το βαρέλι ανά προβλέψεις της Fitch) και της χαμηλότερης παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε η Fitch Ratings τον περασμένο μήνα, καθώς αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση εκδότη σε ξένο νόμισμα (IDR) της Σαουδικής Αραβίας σε «A+» από «A», επικαλούμενη την ισχυρή δημοσιονομική θέση του Βασιλείου και τα «υπέροχα» συναλλαγματικά αποθέματα.

Ωστόσο, η εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο παραμένει υψηλή, αν και έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Η υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο παραμένει αδυναμία αξιολόγησης για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, επιπλέον των αδύναμων δεικτών διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ευπάθειας σε γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, σημείωσε ο Fitch.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης