Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ απογειώνονται τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ απογειώνονται τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Η αγορά CCS μόλις απογειώθηκε, δήλωσε στους Financial Times ο Nick Cooper, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας CCS Storegga, σύμφωνα με το oilprice.com

Τα έργα δέσμευσης άνθρακα και οι πιστώσεις απομάκρυνσης άνθρακα έχουν λάβει νέα ώθηση με σημαντική κρατική υποστήριξη κατά το περασμένο έτος ως μέρος των λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για να τεθεί ο κόσμος σε τροχιά επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με το oilprice.com.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εαρινός προϋπολογισμός τον Μάρτιο διέθεσε έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS), ενώ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έχει αυξήσει σημαντικά τα κίνητρα για έργα δέσμευσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του απευθείας αέρα σύλληψη (DAC).

Οι κυβερνήσεις στηρίζουν, οι βιομηχανίες μειώνουν

Καθώς οι κυβερνήσεις κινούνται προς υποστήριξη έργων δέσμευσης άνθρακα και οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα, η αγορά έργων αφαίρεσης άνθρακα και πιστώσεων αφαίρεσης άνθρακα αναμένεται να ευδοκιμήσει τα επόμενα χρόνια.

Τα συστήματα δέχονται κριτική από περιβαλλοντικούς υποστηρικτές που λένε ότι οι πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης των εκπομπών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πράσινη έκπλυση από τους μεγάλους ρυπαίνοντες.

Η κυβερνητική υποστήριξη επιταχύνει τα έργα δέσμευσης άνθρακα

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκε να παράσχει έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση για την έγκαιρη ανάπτυξη του Carbon Capture, Usage and Storage (CCUS) για να βοηθήσει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το κλίμα.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε το έργο Viking CCS ως έναν από τους δύο κορυφαίους διεκδικητές συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης για την επόμενη φάση των έργων.
Αυτό έχει δώσει κίνητρα στην ΒΡ να συνάψει συμφωνία με τη Harbour Energy, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου, για την ανάπτυξη του έργου Viking CCS.

Οι IRA στις ΗΠΑ 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο IRA αύξησε τις πιστωτικές αξίες σε όλους τους τομείς, με την έκπτωση φόρου για την αποθήκευση άνθρακα από τη δέσμευση άνθρακα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται από 50 δολάρια σε 85 δολάρια ανά τόνο και τα φορολογικά κίνητρα για την αποθήκευση από την DAC να αυξάνονται από 50 δολάρια σε 180 δολάρια ανά τόνο.

Οι διατάξεις επεκτείνουν επίσης το παράθυρο κατασκευής κατά επτά χρόνια έως την 1η Ιανουαρίου 2033.
Αυτό σημαίνει ότι τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν τη φυσική εργασία μέχρι τότε για να πληρούν τις προϋποθέσεις για την πίστωση.
Τα σημαντικά υψηλότερα κίνητρα στον IRA δίνουν ώθηση στα έργα.

FT: Η αγορά CCS μόλις απογειώθηκε

«Η αγορά CCS μόλις απογειώθηκε», δήλωσε στους Financial Times ο Nick Cooper, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα Storegga.
«Αυτό μοιάζει λίγο με την έκρηξη του σχιστόλιθου των ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια».

Η ιστορική νομοθεσία «χτίζει τα θεμέλια για μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία άμεσης σύλληψης αερίου στις ΗΠΑ», λέει ο Aaron Benjamin, επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης στο Direct Air Capture Coalition.
«Πάνω από όλα, ο IRA στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πραγματικότητα μιας βιομηχανίας δέσμευσης και αφαίρεσης άνθρακα», πρόσθεσε ο Benjamin.

Νέα ζωή στα έργα δέσμευσης άνθρακα

Ο IRA και η αυξανόμενη δέσμευση των εταιρειών – από τις τράπεζες μέχρι τη βιομηχανία της μόδας – να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα μέσα σε μια ή δύο δεκαετίες, δίνουν ώθηση σε κατασκευαστικά έργα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Occidental, για παράδειγμα, μέσω της θυγατρικής της 1PointFive, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια τελετή έναρξης για την πρώτη της εγκατάσταση Direct Air Capture στη λεκάνη Permian στο Δυτικό Τέξας.
Η εγκατάσταση, STRATOS, θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εγκατάσταση άμεσης δέσμευσης αέρα, που αναμένεται να δεσμεύει έως και 500.000 τόνους CO2 ετησίως.

Τα κίνητρα στον ΙRA θα μπορούσαν να γεφυρώσουν το χάσμα στο κόστος

Θα είναι το πρώτο από τα πολλά τέτοια εργοστάσια που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Oxy και 1PointFive, λέει ο πετρελαϊκός γίγαντας.
Το DAC είναι η πιο ακριβή εφαρμογή δέσμευσης άνθρακα, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Οι εκτιμήσεις κόστους δέσμευσης για το DAC υπολογίζονται μεταξύ 125 και 335 δολάρια ανά τόνο CO2 για μια μεγάλης κλίμακας μονάδα που κατασκευάστηκε σήμερα.
Αλλά τα κίνητρα στον IRA θα μπορούσαν να γεφυρώσουν το χάσμα στο κόστος, λένε οι αναλυτές.

Οι προσφορές αφαίρεσης άνθρακα αφθονούν

Οι εταιρείες υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις πίστωσης άνθρακα με προγραμματιστές τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα, οι οποίες υποστηρίζουν την επενδυτική περίπτωση των έργων CCS, σύμφωνα με ειδικούς.
Μόλις τον περασμένο μήνα, υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες για την αφαίρεση άνθρακα και πιστώσεις.
Η NextGen, μια κοινοπραξία του προγραμματιστή έργων για το κλίμα South Pole και της Mitsubishi Corporation, ανακοίνωσε την προκαταβολή 193.125 τόνων αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) από έργα αφαίρεσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του έργου DAC της 1PointFive στο Τέξας.

Η Partners Group, μια εταιρεία παγκόσμιων ιδιωτικών αγορών, υπέγραψε τον περασμένο μήνα μια 13ετή συμφωνία με την Climeworks, έναν ελβετικό πάροχο απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω άμεσης σύλληψης αέρα.
Η Partners Group ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εταιρικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030.
«Ενώ προτεραιότητα του προγράμματος θα είναι η μείωση των συνολικών εκπομπών της εταιρείας, η αφαίρεση των υπολειμματικών εκπομπών μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης του ατμοσφαιρικού CO2 θα παίξει επίσης ρόλο στην επίτευξη του καθαρού μηδενικού στόχου», ανέφερε η Partners Group.

Οι ενστάσεις

«Η αφαίρεση άνθρακα υψηλής ποιότητας πρέπει να κλιμακωθεί σε επίπεδο γιγατόνων έως το 2050 και οι πολυετείς συμφωνίες όπως αυτή είναι ένας κρίσιμος μοχλός», δήλωσε ο Christoph Gebald, συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της Climeworks.
«Η δέσμευση του Ομίλου Partners για αφαίρεση άνθρακα υψηλής ποιότητας υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε αυτήν την κλίμακα».
Ωστόσο, οι κλιματικές ομάδες δεν είναι πεπεισμένες ότι οι συμφωνίες για την απομάκρυνση του άνθρακα θα επιτάχυναν τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Για παράδειγμα, το προτεινόμενο Πλαίσιο Πιστοποίησης Αφαίρεσης Άνθρακα (CRCF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αφήνει πολλά σημαντικά ερωτήματα αναπάντητα και ζωτικής σημασίας ζητήματα αναπάντητα και θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή απομάκρυνσης άνθρακα που ξεπλένεται και σπαταλά χρήματα», λέει η μη κερδοσκοπική ομάδα σκέψης Carbon Market Watch. .
Στο προσχέδιο κανονισμού της ΕΚ, «υπάρχει κίνδυνος το πλαίσιο να μετατραπεί σε άσκηση «πράσινου ξεπλύματος» και να αποτελέσει άλλη μια δικαιολογία για τους μεγάλους ρυπαίνοντες για να αποφύγουν τη μείωση των εκπομπών τους», σύμφωνα με το WWF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης