Πρωτοπόρος η Ολλανδία στα υπεράκτια φωτοβολταϊκά: Στόχος 3GW στη Βόρεια Θάλασσα

Πρωτοπόρος η Ολλανδία στα υπεράκτια φωτοβολταϊκά: Στόχος 3GW στη Βόρεια Θάλασσα
Φ/Β στη Βόρεια Θάλασσα θα δημοπρατηθούν μαζί με τα σχέδια αιολικής ενέργειας για το κλίμα και την ενέργεια που προτείνει η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Recharge και «αλλάζει το παιχνίδι» στις ΑΠΕ

«Αλλάζει το παιχνίδι» στις ΑΠΕ ο στόχος της κυβέρνησης της Ολλανδίας να κατασκευάσει υπεράκτια ηλιακά πάρκα δυναμικότητας 3GW στα ανοικτά της ακτής μέχρι το 2030 για τη νεοσύστατη βιομηχανία.
Η Ολλανδία συμπεριέλαβε τον υπεράκτιο στόχο ως μέρος ενός πακέτου κλιματικών μέτρων ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ (31 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχει σχεδιαστεί για να ωθήσει τη χώρα στους στόχους της ως το 2030, αναφέρει το Recharge.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα συμπεριλάβει την ηλιακή ενέργεια της Βόρειας Θάλασσας ως μέρος των μελλοντικών διαγωνισμών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ανέφερε το προσχέδιο για το πακέτο, με τις συστοιχίες φωτοβολταϊκών να αναπτύσσονται μεταξύ τουρμπίνων και με διάθεση 44,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των σχεδίων εγκατάστασης.

Τα πρώτα υπεράκτια ηλιακά

Ο Dries Acke, διευθυντής πολιτικής στον βιομηχανικό οργανισμό SolarPower Europe δήλωσε: «Αυτός είναι ο πρώτος υπεράκτιος ηλιακός στόχος που έχουμε δει.
Γνωρίζουμε ότι ήλιος και άνεμος αλληλλοσυμπληρώνονται, γιατί όταν ο ήλιος δεν λάμπει, ο άνεμος φυσάει συχνά και το αντίστροφο, επομένως είναι λογικό να επεκτείνουμε τον ήλιο στις υπεράκτιες περιοχές.
Δείχνει επίσης πόσο γρήγορα κινείται το ηλιακό τοπίο: πριν από μερικά χρόνια η ιδέα του υπεράκτιου πλωτού ηλιακού φωτός φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία, τώρα βλέπουμε την τεχνολογία να ωριμάζει και να προσφέρει πραγματικές λύσεις».

Ο Allard van Hoeken, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Oceans of Energy – η οποία μόλις συμφώνησε για αυτό που φέρεται ως η πρώτη στον κόσμο εγκατάσταση ηλιακού πάρκου «υψηλού κύματος» στο προγραμματισμένο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord (HKN) υπό την ηγεσία της Shell στα ολλανδικά ύδατα – είπε στο Recharge: «Η ηγεσία που επιδεικνύει η ολλανδική κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα για την εξάπλωση της υπεράκτιας ηλιακής ενέργειας σε αιολικά πάρκα και τη σχετική περιβαλλοντική έρευνα είναι μια παράμετρος που αλλάζει το παιχνίδι για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πολλές πρωτιές στα ολλανδικά πλάνα ΑΠΕ

Το υπεράκτιο ηλιακό έργο HKN «κλίμακας MW», θα διεκδικήσει πολλές πρωτιές, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου συνδυασμού αποθήκευσης μπαταριών και παραγωγής πράσινου υδρογόνου μετ' επιστροφής από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κλίμακα MW.
Το Oceans of Energy είναι ένα από τα πολλά συστήματα που στοχεύουν να βγάλουν φωτοβολταϊκά στη θάλασσα με άνεμο, προσθέτοντας στην αυξανόμενη έκρηξη στην ανάπτυξη πλωτών ηλιακών σε λίμνες, δεξαμενές και άλλες επιφάνειες εσωτερικών υδάτων.

Άλλοι υποψήφιοι είναι η SolarDuck, η ολλανδο-νορβηγική start-up που σχεδιάζει τις δικές της συστοιχίες στη Βόρεια Θάλασσα με την RWE, και τους εργολάβους βαρέων βαρών DEME, Tractebel και Jan De Nul, οι οποίοι στοχεύουν σε μια πρώτη πιλοτική εκδρομή για το σύστημα Seavolt στις ακτές του Βελγίου. αυτό το καλοκαίρι.

Πρωτοπόρος η Ολλανδία

Ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της SolarDuck, Francisco Vozza, δήλωσε: «Ενώ η Ολλανδία τοποθετείται ξεκάθαρα ως παγκόσμιος πρωτοπόρος στην κλιμάκωση των υβριδικών εφαρμογών OFS, άλλες γεωγραφικές περιοχές δίνουν επίσης τη δέουσα προσοχή – Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, για να αναφέρουμε μερικές – και αξιολογούν πιθανά και σχετικά κανονιστικά πλαίσια.

«Ο ωκεάνιος χώρος αντιπροσωπεύει το επόμενο σύνορο για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι η πιο διαθέσιμη και προσιτή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο».
Οι ειδικοί σχολιαστές έχουν, ωστόσο, προειδοποιήσει για σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηλιακή ενέργεια που λειτουργεί σε σκληρά θαλάσσια περιβάλλοντα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022 για το Netherlands Enterprise Agency RVO τόνισε «σημαντικά τεχνολογικά εμπόδια» για τα υπεράκτια φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της φθοράς των πάνελ και συγκεκριμένα ζητήματα ολοκλήρωσης στο δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης