Ενέργεια

Reuters: Πόσο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, η κοινή αγορά φυσικού αερίου

Reuters: Πόσο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, η κοινή αγορά φυσικού αερίου
Το κοινό πρόγραμμα στοχεύει να βελτιώσει την πρόσβαση των μικρότερων αγοραστών στο φυσικό αέριο και να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν καλύτερες συμφωνίες, αλλά αφορά μικρές ποσότητες, κρίνει τo Reuters
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ένα πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα για τις εταιρείες να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, με στόχο να εξασφαλίσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα και να αποφύγουν την επανάληψη των τιμών ρεκόρ ενέργειας του περασμένου έτους, όμως αφορά μικρές ποσότητες, όπως κρίνει ανάλυση του Reuters.
Η Ρωσία, ο πρώην κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μείωσε τις παραδόσεις καυσίμων στις χώρες της ΕΕ πέρυσι, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, βυθίζοντας την ήπειρο σε ενεργειακή κρίση καθώς προσπαθούσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Η λειτουργία της Κοινής Αγοράς Αερίου της ΕΕ

Το κοινό σχέδιο αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ στοχεύει να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθηκών αερίου και να προστατεύσει τις χώρες έναντι πιθανών περαιτέρω κλυδωνισμών στον εφοδιασμό.
Οι εταιρείες είχαν προθεσμία έως τις 2 Μαΐου για να δηλώσουν την ποσότητα φυσικού αερίου που θέλουν να αγοράσουν μέσω του προγράμματος, από αγωγούς ή υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Η πλατφόρμα της ΕΕ θα συλλέγει προσφορές από παγκόσμιους προμηθευτές και ακολούθως,προμηθευτές και αγοραστές θα διαπραγματεύονται συμβόλαια, με την ΕΕ να μην εμπλακέται σε αυτές τις εμπορικές συνομιλίες.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 90% έως τον Νοέμβριο, και το καθεστώς στοχεύει στην από κοινού αγορά καυσίμων για την κάλυψη του 15% αυτής της υποχρέωσης.
Η πλατφόρμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι περίπου 80 εταιρείες έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής, αν και δεν είναι γνωστό πόσες έχουν κάνει παραγγελίες.
Η κύρια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας PKN Orlen δήλωσε την Τετάρτη 3/5 ότι σχεδιάζει να λάβει μέρος.

Η Κοινή Αγορά Αερίου θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια;

Η ΕΕ σκοπεύει να αγοράσει από κοινού αρχικά περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, ένα κλάσμα της συνολικής ζήτησης της ΕΕ που είναι περίπου 360 bcm.
Ωστόσο, θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες να ξεκινήσουν την πλήρωση των αποθηκών αερίου τους, συνήθως σε σπήλαια άλατος, ώστε το αποθηκευμένο φυσικό αέριο να εξισορροπεί τις διακυμάνσεις της ημερήσιας και εποχιακής ζήτησης - παρέχοντας ένα κρίσιμο απόθεμα εφοδιασμού της αγοράς το χειμώνα, όταν η χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνήθως κορυφώνεται.
Μπορεί επίσης να υπάρξει προσφορά κατά τη διάρκεια δυσλειτουργιών στο δίκτυο, διακοπών παροχής, ή ιδιαίτερα μεγάλης ζήτησης σε περιόδους ψύχους.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης στην ΕΕ είναι άνισα κατανεμημένη με μεγάλες εγκαταστάσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, αλλά με διασυνδέσεις αγωγών με γειτονικές χώρες.
Η αποθήκευση σε όλη την ΕΕ είναι πλήρης κατά 58%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή του χρόνου, αφού οι χώρες μείωσαν τη χρήση της χειμερινής ενέργειας εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών, ενώ οι ενεργειακές πολιτικές έκτακτης ανάγκης και ο σχετικά ήπιος καιρός περιόρισε τη ζήτηση.

Οι στόχοι θα βοηθήσουν να αποφευχθούν οι αυξήσεις τιμών;

Το κοινό πρόγραμμα στοχεύει να βελτιώσει την πρόσβαση των μικρότερων αγοραστών στο φυσικό αέριο και να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν καλύτερες συμφωνίες.
Οι αγοραστές μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για σχετικά μικρούς όγκους - έως το ένα τρίτο του φορτίου LNG - και να συλλέξουν μαζί για να ανταποκριθούν στον ελάχιστο όγκο παραγγελιών.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες ενέργειας εξέφρασαν απροθυμία να συμμετάσχουν, αμφιβάλλοντας ότι το πρόγραμμα θα τους προσφέρει χαμηλότερες τιμές καθώς μπορούν ήδη να διαπραγματευτούν τις δικές τους συμφωνίες για το φυσικό αέριο.

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για τις δικές τους ενεργειακές πολιτικές, με διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.
Τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης μπορούν να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία του υψηλού κόστους.
Η Ευρώπη ανταγωνίζεται την Ασία για προμήθειες LNG και έχουν σημειωθεί εκτεταμένες διακοπές σε ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας, αυξάνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου.
Άλλα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση των τιμών της ενέργειας το τελευταίο έτος περιλαμβάνουν την υποχρέωση περιορισμού της χρήσης ενέργειας το χειμώνα και προτάσεις για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ.

Τι γίνεται με την Βρετανία και χώρες εκτός ΕΕ;

Χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Σερβίας και της Αλβανίας μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινής αγοράς.
Το πρώην μέλος της ΕΕ, η Βρετανία, όπου περίπου το 80% των σπιτιών θερμαίνονται με φυσικό αέριο, δεν εμπλέκεται, αλλά μπορεί να λάβει και να στείλει αέριο μέσω αγωγών στην Ευρώπη.
Έχει χωρητικότητα αποθήκευσης που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερις έως πέντε ημέρες χειμερινής ζήτησης φυσικού αερίου, από 15 ημέρες από τότε που η Centrica έκλεισε τις εγκαταστάσεις της Rough το 2017, λέγοντας ότι η συντήρηση της μονάδας 30 ετών ήταν δαπανηρή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης