Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συμφωνία Βουλγαρίας - Παγκόσμιας Τράπεζας για τεχνογνωσία στην ανάπτυξη γεωθερμικής ενέργειας

Συμφωνία Βουλγαρίας - Παγκόσμιας Τράπεζας για τεχνογνωσία στην ανάπτυξη γεωθερμικής ενέργειας
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποτελεί μέρος της υλοποίησής του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Rosen Christoph και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβενία Lasse Melgaard υπέγραψαν την Παρασκευή 5/5  συμφωνία βάσει της οποίας τους επόμενους 24 μήνες, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα παρέχει γνωμοδοτήσεις τεχνικών εμπειρογνωμόνων βασισμένες στις καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές και ιδέες για τη διαχείριση των πηγών γεωθερμικής ενέργειας της Βουλγαρίας.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποτελεί μέρος της υλοποίησής του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το όραμα

Ο Christoph σχολίασε, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του υπουργείου του, ότι η συμφωνία δείχνει την ύπαρξη ενός σαφούς και σωστού οράματος για την ανάπτυξη του τομέα αυτού με έμφαση στις τεχνολογίες για μηδενικές εκπομπές και την πλήρη χρήση των φυσικών πόρων της Βουλγαρίας.
Η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

"Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες αποδείξαμε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι ένας επιθυμητός και αξιόπιστος εταίρος στον ενεργειακό τομέα και βελτιώσαμε τη συνεργασία με θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης", σημείωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας.
Ο Melgaard δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι στην ευχάριστη θέση να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βουλγαρία για τη βιώσιμη χρήση των φυσικών της πόρων καθώς και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας να εξασφαλίσει καθαρούς ενεργειακούς πόρους προς όφελος των πολιτών της.

Οι ευκαιρίες

Στη συνάντηση, ο Christoph και ο Melgaard συζήτησαν επίσης για ευκαιρίες συνεργασίας σε άλλους κλάδους του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης μιας συνολικής ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας με βάση το όραμα που έχει ήδη δημιουργηθεί καθώς και της υποστήριξης για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών εξόρυξης άνθρακα με έμφαση στις πράσινες τεχνολογίες και την παραγωγή.
Η ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας θα παράσχει ανάλυση, τεχνικές ικανότητες και συστάσεις για την ίδρυση και τη λειτουργία γεωθερμικών εργαστηρίων και γεωθερμικών κέντρων για υψηλά επιτεύγματα, μεταξύ άλλων σε πολλά πανεπιστήμια της Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα θα υποστηρίξει το υπουργείο Ενέργειας στον εντοπισμό τοποθεσιών με καλές προοπτικές για χρήση γεωθερμικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης, της ψύξης και της εν δυνάμει παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της συνολικής της αξιολόγησης των υφιστάμενων γεωθερμικών πηγών της χώρας, η Παγκόσμια Τράπεζα θα παρέχει καλές πρακτικές για εκτιμήσεις περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης