Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε καθοδική πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στα 36,25 ευρώ/MWh το TTF

Σε καθοδική πορεία οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στα 36,25 ευρώ/MWh το TTF

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφθασαν σε χαμηλό 21 μηνών την περασμένη εβδομάδα

 

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου της Ευρώπης διεύρυναν τις απώλειες τους τη Δευτέρα και ξεκίνησαν την έκτη εβδομάδα πτώσης εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και χαμηλής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον κόμβο TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν στα 36,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τη Δευτέρα το μεσημέρι σύμφωνα με το OilPrice. Οι τιμές έχουν πλέον μειωθεί στο μισό από την αρχή του έτους, μετά από έναν ηπιότερο χειμώνα, που άφησε τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου στο τέλος της περιόδου θέρμανσης 2022/2023 πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Από τις 6 Μαΐου, οι χώροι αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 61,40%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Οι spot τιμές LNG για παράδοση στη Βόρεια Ασία τον Ιούνιο έχουν επίσης υποχωρήσει – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς η ζήτηση για αναπλήρωση αποθεμάτων σε κορυφαίους αγοραστές Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα παραμένει ασθενής.

Η τιμή LNG για παράδοση Ιουνίου ήταν κατά μέσο όρο 11 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) την περασμένη εβδομάδα, μειωμένη κατά 4,3% από την προηγούμενη καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή spot από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές του κλάδου που επικαλείται το Reuters.

Δεν έχει τελειώσει η ενεργειακή κρίση

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε χαμηλό 21 μηνών την περασμένη εβδομάδα.Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες, ο χειμώνας του 2022/2023 πήγε καλά, αλλά η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση.

Εάν η ζήτηση για LNG στην Ασία, αυξηθεί με το άνοιγμα της Κίνας, η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ακριβότερα για να νικήσει τον ανταγωνισμό από την ασιατική αγορά πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Καθώς οι φόβοι για κρίση φυσικού αερίου δεν υλοποιήθηκαν τον περασμένο χειμώνα, οδηγώντας σε μείωση τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, η Ευρώπη προετοιμάζεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο ενός θερμότερου από το συνηθισμένο χειμώνα και λιγότερου ανταγωνισμού από την Ασία καθώς προετοιμάζεται για τον χειμώνα 2023/2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης