Eneos: Η μείωση 73% των κερδών το 2022, ωθεί σε «επιθετικά» σχέδια πράσινης ενέργειας - ΑΠΕ

Eneos: Η μείωση 73% των κερδών το 2022, ωθεί σε «επιθετικά» σχέδια πράσινης ενέργειας - ΑΠΕ
Η ιαπωνική Eneos στοχεύει να διπλασιάσει τα κέρδη σε 3 χρόνια με το σχέδιο πράσινης ενέργειας, κατά το Reuters

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιαπωνίας Eneos Holdings δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τα καθαρά κέρδη στα 310 δισεκατομμύρια γιεν (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τρία χρόνια και να επεκταθεί επιθετικά στην πράσινη ενέργεια και τα φιλικά προς το κλίμα καύσιμα όπως αναφέρει το Reuters.

Οι εταιρείες στην Ιαπωνία, μια ενεργειακά φτωχή χώρα που εισάγει σχεδόν τα πάντα, από πετρέλαιο μέχρι άνθρακα, δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση και τους μετόχους να είναι ουδέτερες από εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Οι στόχοι

Η Eneos, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στις πετρελαϊκές της δραστηριότητες, σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο γιεν σε τρία χρόνια στον ενεργειακό της τομέα, συμπεριλαμβανομένων των έργων ΑΠΕ, της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου και των βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών (SAF).

Το πρώτο του εργοστάσιο SAF στην Ιαπωνία θα ξεκινήσει το 2026 και εξετάζει το ενδεχόμενο μιας άλλης εγκατάστασης SAF που θα μπορούσε να λειτουργήσει περίπου το 2030.
Οι ΑΠΕ, κυρίως ηλιακή και αιολική ενέργεια, θα πρέπει να φτάσουν τα 6 έως 8 γιγαβάτ (GW) έως το 2040 από λιγότερο από 1 GW τώρα, είπε η εταιρεία.
Η Eneos, επίσης μεγάλος ανθρακωρύχος, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να εισαγάγει τη μεταλλική μονάδα JX Nippon Mining and Metals, αν και τα σχέδια δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Μέσω της εισαγωγής, η Eneos θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατηγική επένδυση που είναι απαραίτητη για τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε ο Πρόεδρος Takeshi Saito.
«Το spin-off θα συμβάλει επίσης στη μείωση της αστάθειας των κερδών της Eneos», είπε.

Η χρηματοδότηση των σχεδίων

Η JX θα πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο στο ορυχείο χαλκού Caserones στη Χιλή στη Lundin Mining, μετά από σειρά καθυστερήσεων και υπερβάσεων κόστους, με αποτέλεσμα σχεδόν 350 δισεκατομμύρια γιεν ζημίας από την αξιολόγηση συνολικά.
Η Eneos στοχεύει να αυξήσει τα καθαρά κέρδη στα 310 δισεκατομμύρια γιεν το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2026 από 180 δισεκατομμύρια γιεν που προβλέπεται για το τρέχον έτος 2023/24.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 73% το οικονομικό έτος 2022/23 στα 143,8 δισεκατομμύρια γιεν, λόγω της πτώσης των πετροχημικών δραστηριοτήτων της και καθώς μειώθηκαν τα κέρδη από τα αποθέματα.
Η Eneos σχεδιάζει να επενδύσει 180 δισεκατομμύρια γιεν μέσα στην τριετία στο τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα, καθώς και στις δραστηριότητες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης