Η Νορβηγία αναβάλλει τον φόρο χερσαίας αιολικής ενέργειας προς όφελος των έργων ΑΠΕ

Η Νορβηγία αναβάλλει τον φόρο χερσαίας αιολικής ενέργειας προς όφελος των έργων ΑΠΕ
Ο νέος φόρος αναμενόταν να δημιουργήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (238,36 εκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα, αναφέρει το Reuters

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δήλωσε την Πέμπτη 11/5 ότι αναβάλλει τα σχέδια για την επιβολή πρόσθετων φόρων για τους χερσαίους φορείς εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας κατά ένα έτος έως το 2024, εν μέσω ανησυχιών της βιομηχανίας ότι μπορεί να εκτροχιάσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με το Reuters.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση πρότεινε τον Σεπτέμβριο τη θέσπιση φόρου επί των πόρων για τα υφιστάμενα και τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα, τα οποία, όπως είπε, θα ωφελήσουν τα τοπικά και τα κρατικά οικονομικά αφού αναμενόταν να δημιουργήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (238,36 εκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2023.

Οι αντιδράσεις

Κατά την δημόσια διαβούλευση ο φόρος επικρίθηκε έντονα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της πρότασης υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε χρεοκοπία τα παλαιότερα αιολικά πάρκα και θα επιδρούσε αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Renewables Norway, ένας όμιλος λόμπι της ενεργειακής βιομηχανίας, χαιρέτισε την αναβολή.
«Η πρόταση για νέο φόρο επίγειων πόρων για την αιολική ενέργεια πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να μην πλήξουν τις απολύτως απαραίτητες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Aaslaug Haga σε δήλωση.

Τα νέα δεδομένα

Υπό το φως των απαντήσεων, η κυβέρνηση στοχεύει τώρα να υποβάλει κοινοβουλευτικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ για το εισοδηματικό έτος 2024, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Η Νορβηγία αντιμετωπίζει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας ήδη από το 2027 και επιδιώκει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή ενέργειας, που επί του παρόντος ανέρχεται συνολικά σε περίπου 155 τεραβατώρες (TWh), κατά τουλάχιστον 40 TWh έως το 2030.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία έχει σταματήσει μετά από μια περίοδο ταχείας επέκτασης εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων από τις τοπικές κοινότητες, ανησυχιών για ξένη ιδιοκτησία και συγκρούσεων για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών.
Η αδειοδότηση σταμάτησε για τρία χρόνια και επαναλήφθηκε μόλις πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης