Τελευταία Νέα
Απόψεις

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει την στρατηγική της διαχειρίσιμης ήττας – Του Π.Μπουσμπουρέλη

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει την στρατηγική της διαχειρίσιμης ήττας – Του Π.Μπουσμπουρέλη
Οι αδυναμίες που παραμένουν σε επίπεδο τεχνογνωσίας χτύπησαν και στο τελευταίο debate
Η προεκλογική περίοδος έχει μπει στην τελική ευθεία και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγους να είναι σχετικά ικανοποιημένοι , αλλά και «προσγειωμένοι».
Το μπαμ που περίμεναν μετά τα Τέμπη, μπορεί να μην έγινε αλλά όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον στην δεύτερη Κυριακή θα κατορθώσουν να κεφαλαιοποιήσουν ένα ποσοστό περίπου στο 30%, που θα εμπεδώνει πλέον το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σαν ένα βασικό και μεγάλο πολιτικό παίκτη στην ελληνική πολιτική σκήνη, αφού θα είναι η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 8 χρόνια, που θα μετρά τόσο υψηλό ποσοστό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να μπόρεσε τελικά να καλύψει την διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά μάλιστα και την τραγωδία των Τεμπών, όμως όλα δείχνουν, ότι θα αρκεστεί σε ένα ποσοστό που θα του δώσει την δυνατότητα, να εδραιώσει την εικόνα και στρατηγική του ως τον βασικό αντίπαλο πόλο της κυβέρνησης στην επόμενη τετραετία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου, ότι ο ίδιος από το προηγούμενο καλοκαίρι περισσότερο επένδυε στις επόμενες εκλογές, παρά σ αυτές που έρχονται.

Οι χτυπητές αδυναμίες

Παράλληλα η συγκυρία έδειξε τις χτυπητές αδυναμίες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, για να καταστούν ξανά πλειοψηφικό ρεύμα.
Υπάρχουν κατ’ αρχάς πολλές αδυναμίες σε επίπεδο τεχνογνωσίας, κάτι που έχει φανεί στα οικονομικά προγράμματα αλλά και στην παρουσία Τσίπρα στο τελευταίο debate, όπου δέχθηκε καίρια χτυπήματα τόσο από το Νίκο Ανδρουλάκη ( κρατικοποίηση της ΔΕΗ, ανάπτυξη δικτύων και διασυνδέσεις με τους μικρούς παραγωγούς), όσο και από τα αριστερά από τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τον ειρωνεύτηκε κιόλας στην ψύχρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας το 2018 , με το χαρακτηριστικό ότι, « τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», όσο και για την μούφα της προοδευτικής κυβέρνησης. Στην ίδια κατεύθυνση και ο λόγος ενός τολμηρού Γιάνη Βαρουφάκη που ζητά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο σαν target model δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Με λίγα λόγια κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θέλει να συνομιλήσει μαζί του και να συμμετάσχει σε αυτό που ο Τσίπρας ονομάζει προοδευτική κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό εύλογα ο Άκης Σκέρτσος μίλησε για απομόνωση.

Ο Τσίπρας από την μία μιλά για μια κρατικοποίηση της ΔΕΗ, που δεν χρειάζεται, καθώς όπως του είπε ο Ανδρουλάκης και με το σημερινό καθεστώς το δημόσιο ορίζει την πολιτική και από την άλλη, από αριστερά δέχεται καρφώματα για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ως αποτέλεσμα μιας απελευθερωμένης αγοράς, που οι ίδιοι οι υπουργοί του δημιούργησαν.
Είναι προφανές όπως και σε άλλους τομείς, ότι για να ξαναγίνει πρωθυπουργός δεν φτάνει μόνο ένα γενικό πολιτικό πλαίσιο που θέτει, αλλά απαιτείται γνώση σε βάθος, που δεν έχει φροντίσει να αποκτήσει.

Παράλληλα οι αμαρτίες της περιόδου 2015 – 2019 παραμένουν νωπές, όσον αφορά τις ιδεοληψίες και προχειρότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε την ευκαιρία ο αρχηγός του να ακούσει από την Ράνια Τζίμα. Η πλήρης άγνοιά του τέλος για τα νούμερα που η ΔΕΗ απέδωσε στους καταναλωτές κατά την κρίση αλλά και ο κυβερνητικός Μηχανισμός Ανάκτησης, τα οποία είναι πολλαπλάσια ποσά των 4,5 δισ στα οποία αναφέρθηκε, δείχνουν, πόσο ο ίδιος ο Τσίπρας κινδυνεύει να μείνει ένας πολιτικός παλαιάς κοπής.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικό ζώο, έχει επιλέξει την πολιτική της διαχειρίσιμης ήττας. Με ένα 30% ακόμα και με 7,5 μονάδες πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κανείς δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει. Και για τον λόγο αυτό, όταν μιλά για συνεργασίες δεν απευθύνεται στις πολιτικές ηγεσίες, αλλά βάζει υποθήκες στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων με στόχο μια μελλοντική συσπείρωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης