Πιέζει ο χρόνος για τον θαλάσσιο χωροταξικό των Offshore της Ιταλίας - Aναφορά στην Ελλάδα σε άρθρο του Montel

Πιέζει ο χρόνος για τον θαλάσσιο χωροταξικό των Offshore της Ιταλίας - Aναφορά στην Ελλάδα σε άρθρο του Montel

Απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο έως τον Ιούνιο σύμφωνα με το Μontel

 

Η Ιταλία δέχεται αυξανόμενη πίεση να παρουσιάσει ένα σχέδιο θαλάσσιας χωρικής διαχείρισης τον Ιούνιο, το οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης για υπεράκτιες άδειες αιολικής ενέργειας και στην επιτάχυνση των εγκρίσεων έργων.

Η προθεσμία του Ιουνίου ακολουθεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο να παρουσιάσει η Ιταλία το σχέδιό της για τη διαχείριση της θάλασσας εντός δύο μηνών μετά την λήξη της προθεσμίας του 2021. Εάν δεν το πράξει, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα παραπέμψει την Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο θαλάσσιας χωρικής διαχείρισης για να βοηθήσει στην επιτάχυνση των χρονικών πλαισίων επεξεργασίας και να δώσει στους επενδυτές του έργου ασφάλεια πολιτικής, σύμφωνα με παρατηρητές και ειδικούς.

«Η συνεχιζόμενη απουσία του τροφοδοτεί τις συγκρούσεις και την αβεβαιότητα» στον τομέα δήλωσε ο Lorenzo Parola, δικηγόρος ενέργειας και διευθύνων εταίρος στην Parola Angelini στο Μιλάνο.

Η ύπαρξη ενός σχεδίου θα «προσθέσει ένα σημαντικό πλακίδιο στο μωσαϊκό του πλαισίου αδειοδότησης για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής παραγωγής», είπε, προσθέτοντας ότι «θα προσδιορίσει κατάλληλες περιοχές, διασφαλίζοντας έτσι μια δίκαιη κατανομή σε ολόκληρη την επικράτεια».

Η Francesca Andreolli, σύμβουλος ενεργειακής πολιτικής στην Ecco, μια δεξαμενή σκέψης, συμφώνησε. «Επίσημα, το ότι δεν υπάρχει σχέδιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες, αλλά η έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου με σαφείς κανόνες και στόχους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών και για τον εντοπισμό κατάλληλων περιοχών… δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τροφοδοτώντας αντίθεση και αμηχανία».

Η Ιταλία είναι ένα από τα λίγα κράτη της ΕΕ που απέτυχαν να εκπληρώσουν μια οδηγία της ΕΕ που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν ένα θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο για υπεράκτια αιολική ενέργεια έως τα τέλη Μαρτίου 2021. Η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρουμανία δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει τα σχέδιά τους.

Oι στόχοι

Οι στόχοι Fit-for-55 της ΕΕ απαιτούν από την Ιταλία να εγκαθιστά τουλάχιστον 8 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο μέχρι το 2030, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ο συνολικός αντίκτυπος που θα έχει το νέο σχέδιο της Ιταλίας στην υπεράκτια αιολική ανάπτυξη θα επηρεαστεί από τις αναθεωρήσεις που αναμένεται να εισαχθούν τους επόμενους μήνες στο εθνικό ενεργειακό σχέδιο.

Οι τρέχοντες στόχοι, οι οποίοι αναμένεται να επικαιροποιηθούν τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνουν στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 95 GW έως το 2030, δήλωσε ο Andreolli. Από αυτό, ο υπεράκτιος άνεμος αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος που ισοδυναμεί με 0,9 GW έως το 2030.

Αυτός ο στόχος «πρέπει να αυξηθεί» με τις αναθεωρήσεις και «είναι σημαντικό το νέο θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να προσδιορίζει την απαραίτητη περιοχή για υπεράκτια αιολική ενέργεια, είναι ευθυγραμμισμένο με το νέο ενεργειακό σχέδιο και τους νέους υπεράκτιους στόχους», είπε ο Andreolli.

«Αυτά τα δύο μέσα θα χρειαστούν έναν κατάλληλο διάλογο μεταξύ τους» για να είναι αποτελεσματικά, είπε, ειδικά δεδομένης της υπεράκτιας δυναμικότητας αιολικής ενέργειας της Ιταλίας, που εκτιμάται στα 42,9 GW έως το 2030 από το λόμπι WindEurope.

Μέχρι σήμερα, ο προσδιορισμός των κατάλληλων περιοχών για αιολικά πάρκα επαφίεται στους αιτούντες, «ανοίγοντας το δρόμο για απόρριψη από τις αρχές», πρόσθεσε. «Το σχέδιο θα εξορθολογίσει τον προσδιορισμό των περιοχών, επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης