Ενέργεια

Οι στόχοι της Energean για την αξιοποίηση του αγωγού διασύνδεσης Κύπρου με Ισραήλ - Οι εναλλακτικές του Ολύμπου

Οι στόχοι της Energean για την αξιοποίηση του αγωγού διασύνδεσης Κύπρου με Ισραήλ -  Οι εναλλακτικές του Ολύμπου

Υψηλού επιπέδου αναμένεται η συνάντηση στις 29 Μαΐου

 

Έντονη κινητικότητα επικρατεί σε Κύπρο και Ισραήλ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί τόσο στην Κυπριακή όσο και στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές προκειμένου να σταθμίσει τις επιλογές της τόσο για την αναγκαία οριοθέτηση των οικοπέδων Αφροδίτη και Ισάι όσο και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω αγωγού.

Έτσι προ ολίγων ημερών ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, με αντικείμενο μεταξύ των άλλων και την ενέργεια ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου προετοιμάζει την επίσκεψη του στο Ισραήλ. Όπως δήλωσε ο ίδιος μάλιστα εν όψει της επίσκεψης του στο Ισραήλ, σχετικά με τον αγωγό αυτό που προέχει είναι η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τις δύο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για τις 29 Μαΐου συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με τα στελέχη των εταιριών που δρουν ως operators στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ.
Έτσι μεγάλα ονόματα εταιριών όπως η Chevron, Total, ENI αλλά και η ελληνική Energean θα συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση και θα ακούσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για μείζονα ζητήματα όπως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί αλλά και η μεταφορά φυσικού αερίου τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ευρώπη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Energen που έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη της περιοχής έχει ήδη προτείνει στην κυπριακή κυβέρνηση τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς την Κύπρο για την τροφοδοσία εταιριών κυρίως ηλεκτροπαραγωγής.
Πρόκειται για ένα σχέδιο ενταγμένο σε μια σειρά επιλογών που εξετάζει η εταιρία για την αξιοποίηση του αερίου που έχει στη διάθεση της μετά την επιτυχή εξέλιξη των γεωτρήσεων που πραγματοποίησε στην περιοχή εντός του 2022 και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 70 bcm.

Ποιες επιλογές εξετάζονται

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η Energean είναι η διάθεση επιπλέον ποσοτήτων αερίου στην ισραηλινή αγορά, όπου ήδη έχει συμβόλαια προμήθειας της τάξης του 1,7 bcm ετησίως, η εξαγωγή στην Κύπρο με προοπτική υγροποίησης σε μονάδα που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό, είτε η εξαγωγή στην Αίγυπτο, μέσω υφιστάμενων αναβαθμιζόμενων ή νέων αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά της χώρας.

Αναλυτικότερα οι επιλογές που εξετάζει η Energean για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την περιοχή Όλυμπος είναι η σύνδεση του κοιτάσματος με το FPSO με παράλληλη αύξηση της δυναμικότητάς του στα 8 bcm/έτος ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο στο Ισραήλ. Στο σενάριο αυτό, το φυσικό αέριο από την περιοχή «Ολύμπου» θα προτεραιοποιηθεί σε σχέση με αυτό από το κοίτασμα του Τανίν.

Η δεύτερη επιλογή είναι η αύξηση της δυναμικότητας του FPSO Energean Power και η δημιουργία συστήματος αγωγών, ώστε να εξαχθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου του «Ολύμπου» είτε προς την Κύπρο, είτε προς την Αίγυπτο είτε προς αραβικές χώρες.  Σε ότι αφορά ειδικά την Κύπρο, οι εκτιμήσεις της Energean κάνουν λόγο για ποσότητα 0,5-1 bcm/έτος που θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου. Ένα μέρος του φυσικού αερίου θα μπορούσε να «συνεχίσει» την πορεία του προς τις αγορές της Ευρώπης μεταφερόμενο δια θαλάσσης με τάνκερ LNG. Πάντως τόσο οι Energean όσο και οι υπόλοιπες εταιρίες που δρουν ως operator στην περιοχή αναμένουν με ενδιαφέρουν να δουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της νέας κυπριακής κυβέρνησης στις 29 Μαΐου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης