Ενέργεια

Borrell: Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν στις «πετρελαϊκές» πρακτικές της Ινδίας

Borrell: Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν στις «πετρελαϊκές» πρακτικές της Ινδίας
Η Ινδία αναδείχθηκε τον περασμένο χρόνο ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει την Ινδία στην μεταπώληση του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Η Ινδία αναδείχθηκε τον περασμένο χρόνο ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου. Η πρόσβαση σε φθηνό ρωσικό αργό έχει ενισχύσει την παραγωγή και τα κέρδη στα ινδικά διυλιστήρια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξάγουν διυλισμένα προϊόντα ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

«Αυτή η στρατηγική παρακάμπτει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και για τον λόγο αυτό τα κράτη μέλη πρέπει να πάρουν μέτρα» πρόσθεσε ο Borel.

Αύξηση των εισαγωγών

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία τον Μάρτιο αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα για να κλείσει το οικονομικό έτος ως ο κορυφαίος προμηθευτής στην Ινδία, εκτοπίζοντας για πρώτη φορά το Ιράκ.

Η Ινδία εξήγαγε συνήθως κατά μέσο όρο 154.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) ντίζελ και καυσίμου αεροσκαφών στην Ευρώπη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό έχει αυξηθεί σε 200.000 bpd, αφού η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler. Οποιοσδήποτε μηχανισμός για τον περιορισμό της ροής ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις εθνικές αρχές, είπε ο Borrell στους FT.

«Αν πουλάνε, είναι επειδή κάποιος αγοράζει. Και πρέπει να δούμε ποιος αγοράζει», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης