«Μετατόπιση εκπομπών»: Το κόλπο των πετρελαϊκών για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

«Μετατόπιση εκπομπών»: Το κόλπο των πετρελαϊκών για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα
Πώς επιτυγχάνουν οι εταιρείες μείωση των εκπομπών; - «Στρίβειν» διά της πώλησης! γράφει το Accelerate 

Στην προσπάθειά τους να πετύχουν στην επιδίωξη στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες έχουν βρει έναν νέο τρόπο: πώληση περιουσιακών στοιχείων και «μετατόπιση εκπομπών από τη μια εταιρεία στην άλλη», αναφέρει το το Accelerate της Upstream.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκχωρούν περιουσιακά στοιχεία αντί να βελτιστοποιήσουν τις εργασίες τους ως το κύριο μέσο για τη μείωση του αποτυπώματος των άμεσων εκπομπών τους μέχρι στιγμής - μια πρακτική που οι αναλυτές περιγράφουν ως «μετατόπιση εκπομπών».

Πρόοδος μέσω... μετατόπισης

Μια σύγκριση των δεδομένων της εταιρείας που περιγράφουν λεπτομερώς την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών από ευρωπαϊκές και αμερικανικές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, που συντάχθηκε από την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy, δείχνει ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που αναλύθηκαν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στους στόχους τους έως το 2030 μέχρι σήμερα, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτό επιτεύχθηκε.

Συγκρίνοντας δεδομένα του 2022 από την BP, την Eni, την ExxonMobil, την TotalEnergies και τη Shell, η ανάλυση δείχνει ότι κάθε εταιρεία μείωσε τις εκπομπές της στο Πεδίο 1 και 2 (άμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τις δικές της δραστηριότητες) κατά 20% έως 40% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. με την ExxonMobil στο χαμηλό σημείο και την BP στο υψηλό.

«Μια εταιρεία όπως η BP έχει ήδη καταφέρει να περιορίσει το 40% και είναι ήδη κοντά στην επίτευξη του στόχου της για περικοπή 50% [Πεδίο 1-2] έως το 2030», δήλωσε ο Jon Marsh Duesund, σύμβουλος συνεργάτη της Rystad Energy, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου την Τρίτη. .

«Ωστόσο, πώς πέτυχαν οι εταιρείες αυτές τις περικοπές;
Πολλές από αυτές οδηγήθηκαν από εκτροπές», πρόσθεσε.

Στρίβειν διά της πώλησης

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων για τη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας ήταν μακράν η προτιμώμενη οδός που έχουν ακολουθήσει οι μεγάλες εταιρείες, σε αντίθεση με τη δέσμευση των εκπομπών τους, τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης ή τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου τους, δείχνουν τα στοιχεία της Rystad.

Κατανέμοντας τις περικοπές εκπομπών για την BP έως το 2022, η ανάλυση δείχνει ότι λιγότερο από το 10% της μείωσης κατά 40% επιτεύχθηκε μέσω δράσεων για την αντιμετώπιση του εσωτερικού Πεδίου 1 & 2, ενώ οι εκποιήσεις αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο της προόδου (πάνω από 30%).

Τα στοιχεία για τη Shell έδειξαν ότι οι εκποιήσεις αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της προόδου μείωσης των εκπομπών της εταιρείας μέχρι στιγμής (-30% στο Πεδίο 1 και 2 έναντι της βασικής γραμμής του 2016).

Ως μέρος της διαδικασίας, η BP πούλησε το μερίδιο 50% της στο έργο έντασης άνθρακα Sunrise στην Αλμπέρτα του Καναδά, πέρυσι.
Η Shell πούλησε επίσης τα περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχεία στον Καναδά το 2017.

Ερωτηματικά και διαφάνεια

Η πρακτική εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική έκταση του εξελισσόμενου αποτυπώματος άνθρακα των εταιρειών και σχετικά με τη διαφάνεια στην αναφορά εκπομπών εκ μέρους των νέων ιδιοκτητών των εκποιημένων περιουσιακών στοιχείων.

«Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρουν τις εκπομπές από τη μια εταιρεία στην άλλη», είπε ο Marsh Duesund, προσθέτοντας: «Όταν οι εταιρείες πωλούν περιουσιακά στοιχεία υψηλής έντασης άνθρακα, οι αγοραστές τείνουν να είναι εταιρείες που είναι λιγότερο διαφανείς στις αναφορές εκπομπών τους».

Οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των άμεσων εκπομπών τους, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και χρήσης άνθρακα (CCUS), της λειτουργικής απόδοσης και της βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίου.

Άλλες μεθόδους

Η Rystad εκτιμά ότι οι υπόλοιπες περικοπές εκπομπών που στοχεύει η BP έως το 2030 θα πρέπει κυρίως να χρησιμοποιούν μεθόδους άλλες από τις εκποιήσεις.
Εκτός από την εξάλειψη των συνηθισμένων εκρήξεων, οι παρεμβάσεις λειτουργικής απόδοσης περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των λειτουργιών, την ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα περιλαμβάνουν μείωση της παραγωγής και υψηλή διαβάθμιση.
Τα εργαλεία CCUS περιλαμβάνουν τη σύλληψη των εκπομπών άνθρακα, την επανέγχυση και τη χρήση του άνθρακα για βελτιωμένη ανάκτηση αερίου.

«Η βιομηχανία έχει δηλώσει στόχους και μια εργαλειοθήκη για την επίτευξή τους.
Αυτή η εργαλειοθήκη φαίνεται εύκολη στην αρχή, αλλά γίνεται όλο και πιο περίπλοκη με την πάροδο του χρόνου», τόνισε ο Marsh Duesund.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης